Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale

Ședința Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar, sub președinția Ministerului Apărării Naționale

        

Ședința Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar, sub președinția Ministerului Apărării Naționale

 

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a condus joi, 19 decembrie, ședința Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), în contextul președinției anuale asigurate de Ministerul Apărării Naționale.

La reuniune, care a avut loc la sediul MApN, au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Culturii, precum și ai Centrului de Drept Internațional Umanitar din cadrul Universității Naționale de Apărare ”Carol I”, structură care asigură Secretariatul permanent al Comisiei.

În deschiderea lucrărilor, secretarul de stat Simona Cojocaru a subliniat contribuţia importantă a Comisiei la cunoașterea și implementarea prevederilor documentelor internaţionale din domeniul dreptului internaţional umanitar, în acord cu obiectivele asumate de autoritățile române în acest domeniu.

Principalele aspecte discutate au vizat propunerile de modificare şi completare a HG nr. 420/2006 privind înfiinţarea şi organizarea Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar şi iniţierea elaborării proiectului privind Strategia naţională de implementare a dreptului internaţional umanitar. Cu acest prilej, au fost prezentate și ultimele evoluții la nivel internațional în domeniu, precum și concluziile rezultate în urma celei de-a 33-a Conferințe internaționale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, care a avut loc la Geneva, în perioada 9-12 decembrie 2019.

*****

CNDIU este un organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, care își desfășoară activitatea conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 420/2006 privind înfiinţarea şi organizarea Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar, cu modificările și completările ulterioare.

 

Biroul presă