Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale

Prima reuniune a Grupului de lucru la nivel de experți privind mobilitatea militară, în cadrul Formatului B9

Data: 2019-12-03
 
       

În zilele de 2 și 3 decembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, s-a desfășurat prima reuniune a Grupului de lucru pe problematica mobilității militare, în format B9, organizată de Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, cu participarea experților din cadrul statelor membre a formatului B9, respectiv SUA și NATO.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a deschis lucrările reuniunii și a reiterat importanța continuării consultărilor în formatul B9, precum și a consolidării dimensiunii practice a acestuia.

Agenda discuțiilor a cuprins teme referitoare la necesitatea armonizării reglementărilor de natură legislativă între țările participante, în paralel cu imperativul identificării de soluții concrete care să conducă la rezultate sporite pe linia mobilității militare și, implicit, a asigurării securității pe flancul estic al Alianței.

O atenție deosebită a fost acordată problematicii mobilității militare, în condițiile relevanței și vizibilității subiectului pe agenda NATO și UE.

*   *   *

Formatul „Bucureşti 9 – B9” a fost consacrat prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern desfăşurată la Bucureşti, la data de 4 noiembrie 2015, la iniţiativa Preşedintelui României, Klaus-Werner Iohannis şi a Preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, cu participarea Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Slovaciei şi Ungariei.

Principalul obiectiv al participanţilor la B9 îl reprezintă consultarea interaliată în vederea promovării unor poziţii comune în cadrul NATO, ţinând cont de interesele speciale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est pe linia asigurării securităţii, stabilităţii şi prosperităţii în spaţiul cuprins de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Prima reuniune ministerială  B9 a avut loc la București, iar anul acesta, în luna aprilie, reuniunea miniştrilor apărării din ţările participante la „Iniţiativa Bucharest 9 (B9)” a avut loc la Varșovia.

 
Biroul de Presă