Autoevaluarea stării DPAPRI în 2022
27.02.2023
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale , Simona Cojocaru, a prezentat luni, 27 februarie, bilanțul activității departamentului pentru anul 2022, în prezența șefilor de structuri centrale din cadrul MApN, a consilierului de stat Iulian Chifu, a secretarului de stat Iulian Fota din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a doamnelor directori generali din MAE Olivia Toderean şi Irina Zidaru şi colectivului DPAPRI.
În cadrul discursului de deschidere, secretarul de stat Simona Cojocaru a prezentat reperele activității DPAPRI în anul 2022, o perioadă profund marcată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a presupus un efort de echipă, interinstituțional, pentru conturarea unui răspuns rapid şi adecvat la o criză de securitate fără precedent.
„Inevitabil, ne-am raportat la momentul 24 februarie, când a fost declanșant războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. Practic, am început să ne centrăm politicile noastre pornind de la „thinking the unthinkable“ în ceea ce privește mediul de securitate“, a menționat secretarul de stat Simona Cojocaru.
În context, oficialul MApN a precizat că țara noastră a fost beneficiarul unor măsuri fără precedent de reîntărire a descurajării și apărării. Chiar în primele zile după declanșarea războiului de agresiune au fost dislocate în România componente ale Forței de Reacție Rapidă a NATO (VJTF), sub comanda Franței. Summit istoric al NATO de la Madrid a presupus adoptarea noului Concept Strategic NATO care reflectă importanța regiunii Mării Negre pentru securitatea regională și euroatlantic şi consolidarea actualelor Grupuri aliate de Luptă.
Cooperarea cu Statele Unite ale Americii a fost intensificată şi diversificată. În acest sens, relevante sunt cele două vizite în România ale Asistentului Secretarului American al Apărării pentru Securitate Internațională Celeste Wallander, a vizitei Asistentului Secretarului American al Apărării pentru Strategii, Planuri şi Capabilităţi Mara Karlin, la care se adaugă dialoguri substanțiale cu membrii ai Congresului american.
In cursul anului 2022, DPAPRI a acordat o importanta deosebita dialogului cu partenerul francez, având in vedere decizia Franței de a-și asuma rolul de națiune lider a Grupului de Luptă pentru apărare colectivă (Collective Defence Battle Group - CDBG), din România, de la Centrul Național de Instruire Întrunită de la Cincu.
Secretarul de stat a efectuat vizite oficiale în Turcia, Spania, Austria, Irlanda, Serbia, Polonia- participarea la Dialogul Strategic 2+2 din aprilie, în Republica Moldova - pentru o sesiune extrem de consistentă şi pragmatică a Comisiei Militare Mixte, în Regatul Țărilor de Jos + pentru un dialog în premieră la nivel de secretar de stat, pe palierul politico-militar. La care se adaugă participarea în paneluri la conferințe internaționale de renume, pe teme de securitate şi apărare.
O atenție deosebită a fost acordată cooperării în domeniul politico-militar, cu state din regiunea indo-pacific precum Japonia, Australia, R. Coreea sau India. De asemenea, anul trecut au fost semnate mai multe tratate internaționale în domeniul apărării, dintre care menționăm Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit sau Georgia.
A fost menționată activitatea Institutului de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, care s-a concentrat pe publicarea de volume de documente, lucrării de specialitate, studii și articole. În anul 2022, au fost publicate șase lucrări, printre care amintim un volum de documente dedicat Războiului de Independență (1877-1878) și volumul „Românii după marele război. Anul 1920.”