COMUNICAT NR. 256 Data: 07.12.2015
Secretarul de stat Valeriu Nicuţ, în vizită oficială la Alger
Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, efectuează, în perioada 7 - 9 decembrie, o vizită oficială în Republica Algeriană Democratică şi Populară. Un punct important pe agenda vizitei l-a constituit semnarea luni, 7 decembrie, la Alger, a Acordului de cooperare în domeniul apărării între Guvernul României şi Guvernul Republicii Algeriene Democratice şi Populare şi a Acordului privind protecţia informaţiilor clasificate din domeniul apărării între cele două ministere de resort. Semnarea celor două acorduri constituie un pas important în vederea stabilirii cadrului juridic bilateral şi deschide posibilitatea cooperării militare româno-algeriene pe proiecte de interes reciproc în domenii precum modernizarea echipamentelor militare, schimbul de informaţii, dezvoltarea cercetării ştiinţifice şi tehnologice, prin punerea în practică de programe comune de cercetare şi tehnologie, sau formarea personalului în instituţii de învăţământ militar. Agenda vizitei secretarului de stat român a inclus, de asemenea, o întrevedere cu secretarul general al ministerului apărării algerian, general-maior Mohamed Zenakhri. Cu această ocazie, cei doi oficiali au salutat relansarea dialogului bilateral la nivelul ministerelor apărării şi s-au informat reciproc asupra situaţiei de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi în zona de nord a Africii.
Biroul de presă
Aspecte de pe timpul activitatii

COMUNICAT NR. 242 Data: 24.11.2015
Informaţie de presă
O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, a participat luni, 23 noiembrie, la Reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO şi partenere participante la misiunea „RESOLUTE SUPPORT”  din regiunea de nord a Afganistanului. Reuniunea, condusă de ministrul federal al apărării german, doamna Ursula von der Leyen, a avut loc în contextul procesului Aliat de planificare pentru misiunea „RESOLUTE SUPPORT” în anul 2016. Demnitarul român a reiterat sprijinul activ pentru derularea în bune condiţii a Misiunii „RESOLUTE SUPPORT” în 2016, în consonanţă cu decizia SUA şi a celorlalţi Aliaţi de continuare a participării la eforturile NATO de stabilizare a Afganistanului.
Biroul de presă
Aspecte de pe timpul activitatii

COMUNICAT NR. 240 Data: 19.11.2015
Reuniune a Grupului România – SUA la nivel înalt în domeniul apărării
- București, 18 noiembrie 2015 -
Miercuri, 18 noiembrie, s-a desfăşurat, la Bucureşti, Reuniunea Grupului România – SUA la nivel înalt în domeniul apărării (HLDG). Delegaţia română a fost condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu NICUŢ, iar cea americană de către adjunctul asistentului secretarului apărării pentru politica europeană şi NATO, James Townsend. Pe agenda de lucru au fost incluse teme de interes comun, precum: evoluţiile recente din mediul strategic extins, cu accent asupra situaţiei de securitate din imediata vecinătate a României; misiunea Resolute Support din Afganistan; demersurile de contracarare a Statului Islamic (ISIL); cooperarea bilaterală România – SUA în domeniul apărării; planificarea apărării şi achiziţiilor, cu referiri la dezvoltările recente în procesul de planificare a apărării. O sesiune informală de lucru a fost dedicată discutării unor subiecte în perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia din iulie 2016, cu accent pe implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO şi pe adaptarea strategică a Alianţei la noul mediu de securitate. Pe parcursul dezbaterilor, cele două delegaţii au evidenţiat complexitatea mediului actual de securitate, cu referiri inclusiv la recentele acţiuni teroriste din Franţa, caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale, ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării ca elemente esenţiale pentru securitatea ţării noastre şi a regiunii din care România face parte.De asemenea, a fost exemplificat sprijinul major pe care SUA îl acordă statelor din flancul estic al NATO, în cadrul măsurilor de asigurare şi adaptare aliate.
Biroul de presă
Aspecte de pe timpul activitatii

COMUNICAT NR. 239 Data: 19.11.2015
Lucrările Comitetului Director al EDA şi Consiliului Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele membre UE
- Bruxelles, 17 noiembrie 2015 -
O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru Politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, a participat marţi, 17 noiembrie, la reuniunile Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA) şi Consiliului Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurate la Bruxelles. În deschiderea lucrărilor, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, a condamnat atacurile teroriste din 13 noiembrie de la Paris, iar ministrul francez al apărării, Jean Yves Le Drian a solicitat asistenţă, invocând prevederile articolului 42.7 al Tratatului de la Lisabona privind clauza de asistenţă reciprocă. Dezbaterile din cadrul Consiliul Afaceri Externe s-au concentrat pe Planul de Acţiune pentru Apărare al Comisiei Europene şi pe necesitatea construirii capacităţilor de apărare ca sprijin pentru securitate şi dezvoltare. De asemenea, au fost abordate subiecte referitoare la operaţiile şi misiunile curente desfăşurate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună. La discuţiile din cadrul Consiliului Afaceri Externe a participat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Pe timpul reuniunii Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare s-au discutat bugetul agenţiei pentru anul 2016, cadrul trianual de planificare pentru perioada 2016 - 2018 şi stadiul derulării activităţilor pentru implementarea sarcinilor prioritare ale EDA şi acţiunile viitoare pentru dezvoltarea capabilităţilor.
Biroul de presă

COMUNICAT DPAP NR. 14 Data: 13.11.2015
Vizita oficiala in Romania a vice-ministrului lituanian apărării
- București, 13 noiembrie 2015 -
Secretarul de stat pentru politica de apărare si planificare, Valeriu Nicut, a avut o întrevedere vineri, 13 noiembrie, la sediul instituției cu vice-ministrul lituanian al apărării, domnul Maijus Velicka. Cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la intensificarea cooperării militare dintre cele două state, cu accent pe oportunitățile de instruire și de pregătire în comun. Un subiect distinct de discuție l-au constituit ultimele evoluții ale mediului de securitate regional și internațional, în mod particular situația de securitate din Ucraina, Marea Neagră și Marea Blatică, dar și intensificarea efectelor migrației populației din zonele afectate de conflicte în Europa. Secretarul de stat Nicuț a reliefat oportunitatea oferită de vizita la București a oficialului lituanian pentru abordarea temelor de actualitate de pe agenda NATO, în perspectiva Summit-ului de la Varșovia din 2016. Cei doi oficiali au subliniat importanța continuării implementării Planului de creștere a capacității operaționale a Alianței, ca și a definirii unui proces de adaptare strategică pe termen lung a NATO, care să reflecte consolidarea flancului estic aliat.
Biroul activitati interne si internationale
Aspecte de pe timpul activitatii


COMUNICAT DPAP NR. 13 Data: 22.10.2015
Reuniunea Anuala a Ministrilor Apararii din Europa de Sud-Est (SEDM)
- Dubrovnik, Croatia, 22 octombrie 2015 -
Secretarul de stat pentru politica de apărare si planificare, Valeriu Nicuț, a participat, în perioada 21 - 22 octombrie, la Reuniunea Anuală a Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM) din cadrul Reuniunii Ministeriale Regionale Extinse, care a avut loc la Dubrovnik, Croația. România a reafirmat angajamentul puternic pentru dezvoltarea inițiativei SEDM si participarea activă la proiectele inițiate în cadrul acesteia. Cu aceasta ocazie, secretarul de stat Valeriu Nicuț a participat si la activitatea de celebrare a împlinirii a 15 ani de la infințarea Centrului pentru Cooperare in Domeniul Securității - RACVIAC.

Biroul activitati interne si internationale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto/sursa - www.morh.hr)

|COMUNICAT DPAP NR. 12 Data: 02.09.2015
Reuniunea informală a Miniştrilor Apărării din Statele Membre ale UE
- Luxemburg, 3 septembrie 2015 -
O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de Secretarul de Stat pentru Politica de Apărare şi Planificare, domnul Valeriu Nicuţ, va participa joi, 3 septembrie, la reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care se va desfăşura la Luxemburg. Reuniunea va fi condusă de către vice-prim ministrul şi ministrul apărării al Marelui Ducat de Luxemburg, domnul Étienne Schneider, la discuţii fiind invitaţi să participe Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg şi Secretarul General Adjunct al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, domnul Hervé Ladsous. Dezbaterile din cadrul reuniunii se vor concentra pe implementarea concluziilor rezultate în urma desfăşurării Consiliului European din iunie 2015 şi pe operaţiile şi misiunile curente derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună. Alte subiecte de pe agenda întâlnirilor sunt legate de necesitatea consolidării capabilităţilor de apărare ale statelor cărora UE le oferă asistenţă în domeniul reformei sectorului de securitate şi apărare, gestionarea răspunsului la ameninţările hibride, dezvoltarea capabilităţilor de apărare europene şi problematicile conexe, cum ar fi cercetare şi tehnologie, industrie, energie.
Biroul activitati interne si internationale
Aspecte de pe timpul activitatii (foto/sursa - eu2015lu.eu)

|COMUNICAT DPAP NR. 11 Data: 20.08.2015
Ceremonia de predare-primire a Preşedinţiei Comitetului Director Politico-Militar al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est şi Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunii Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est şi a comenzii Brigăzii din Europa de Sud–Est
- Tyrnavos, Grecia, 20 august 2015 -
Domnul Valeriu Nicuţ, secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare şi Preşedinte al Comitetului Director Politico-Militar al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (PMSC/MPFSEE) şi al Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunii Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC) a participat, în data de 20 august 2015, la ceremonia de predare-primire a Preşedinţiei PMSC/MPFSEE şi SEDM-CC şi a comenzii Brigăzii din Europa de Sud–Est (SEEBRIG), organizată la Tyrnavos, Grecia. Pe timpul ceremoniei, domnul secretar de stat Valeriu NICUŢ s-a adresat audienţei, subliniind importanţa iniţiativei Reuniunii miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM) adusă la întărirea păcii şi stabilităţii în regiunea de Sud-Est a Europei şi a menţionat efortul depus pe timpul Preşedinţiei române (2013-2015) pentru realizarea obiectivelor şi priorităţilor asumate la începutul acesteia, pentru desfăşurarea proiectelor aflate în derulare şi dezvoltarea de proiecte noi, mulţumind naţiunilor şi SEEBRIG pentru implicarea responsabilă şi sprijinul acordat în îndeplinirea acestora. Cu această ocazie, domnul secretar de stat Valeriu NICUŢ a predat noului preşedinte din R. Turcia drapelul cu însemnele iniţiativei SEDM şi a transmis acestuia şi noului comandant al SEEBRIG succes în activitatea pe care o vor avea de îndeplinit.
Biroul activitati interne si internationale
Aspecte de pe timpul activitatii


COMUNICAT DPAP NR. 10 Data: 03.08.2015
Cea de a treia sesiune de discuţii bilaterale româno-americane pe problematica parteneriatului strategic
- Bucuresti, 3 iulie 2015 -

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ s-a întâlnit luni, 3 august 2015, cu generalul-maior Randy A. Kee, directorul Direcţiei politici şi strategii a Comandamentului Forţelor Armate ale SUA dislocate în Europa (EUCOM). Pe parcursul convorbirilor oficiale, purtate în cadrul celei de a treia sesiuni de discuţii bilaterale româno-americane pe problematica parteneriatului strategic, secretarul de stat Nicuţ a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic cu SUA şi a procesului de implementare a celor două acorduri bilaterale (Defence Cooperation Agreement şi Balistic Missile Defence Agreement). Valeriu Nicuţ a accentuat că mecanismul acestui parteneriat include Aranjamentele de Implementare specifice celor două acorduri, participarea la exerciţii militare comune, atingerea operaţionalizării iniţiale a facilităţii militare americane de la Deveselu şi cooperarea cu partenerul american în implementarea Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie a NATO. Cu acest prilej, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul MApN, generalul-maior Randy A. Kee a primit "Emblema de onoare a Armatei României" cu însemn de pace. Această distincţie a fost oferită generalului american la încheierea mandatului acestuia în cadrul EUCOM, în semn de înaltă preţuire pentru rolul esenţial exercitat în dezvoltarea cooperării militare bilaterale româno-americane şi creşterii prestigiului Armatei României.
Biroul activitati interne si internationale

Aspecte de pe timpul activitatii

COMUNICAT DPAP NR. 9 Data: 05.06.2015
Reuniunea locţiitorilor şefilor statelor majore generale/ale apărării din Europa de Sud–Est

- Tirana, R. Albania, 4 iunie 2015 -
Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Preşedinte al Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunii Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC) şi al Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE), domnul Valeriu Nicuţ, a condus, în ziua de 4 iunie 2015, reuniunea locţiitorilor şefilor statelor majore generale/ale apărării din ţările SEDM, desfăşurată la Tirana, Republica Albania. În conformitate cu prevederile „Protocolului Adiţional la Acordul privind MPFSEE”, România a preluat în anul 2013 preşedinţia de la Italia, urmând a-şi exercita mandatul până în luna iulie 2015.  În timpul lucrărilor s-a prezentat activitatea Preşedinţiei în exerciţiu de la ultima reuniune de acest fel, precum şi stadiul proiectelor aflate în desfăşurare, subliniindu-se continuarea şi adaptarea acestora la noile realităţi, cu accent asupra modalităţilor practice de utilizare a Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG).  De asemenea, participanţii la lucrări au fost informaţi privind stadiul procesului de aderare a Georgiei ca membru cu drepturi depline al Iniţiativei, precum şi asupra faptului că Republica Turcia va prelua Preşedinţia începând cu luna iulie 2015.
Secretariatul SEDM-CC si PMSC

Aspecte de pe timpul activitatii

COMUNICAT DPAP NR. 8 Data: 01.04.2015
Semnarea Memorandumului de înţelegere dintre România şi Statele Unite ale Americii privind numirea unor ofiţeri de legătură
Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, şi directorul Departamentului Politici Strategice, Parteneriate şi Capabilităţi din Comandamentul European al Forţelor Armate ale SUA din Germania (EUCOM), general-maior Randy Kee, au semnat "Memorandumul de înţelegere dintre România şi Statele Unite ale Americii privind numirea ofiţerilor de legătură", în cadrul unei ceremonii desfăşurate miercuri, 1 aprilie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale. Memorandumul reprezintă suportul juridic bilateral pentru înfiinţarea poziţiei de ofiţer de legătură al Ministerului Apărării Naţionale la EUCOM. Înfiinţarea acestei funcţii este menţionată de Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, semnat la Washington la data de 13 septembrie 2011. Ofiţerul român de legătură va asigura fluidizarea fluxului informaţional între EUCOM şi autorităţile militare române, în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. În alocuţiunile rostite, cu acest prilej, de către cei doi copreşedinţi ai Comitetului Mixt România - SUA, a fost subliniată importanţa, caracterul pragmatic şi ascendent al relaţiilor dintre România şi Statele Unite ale Americii, în spiritul declaraţiei comune privind parteneriatul strategic pentru secolul 21, şi reflectând evoluţiile recente ale mediului strategic regional.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul ceremonialului

COMUNICAT DPAP NR. 7 Data: 30.03.2015
Vizita în România a domnului Frank Rose, asistentul secretarului de stat american pentru controlul armamentelor, verificare şi implementare
Valeriu Nicuţ, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, s-a întâlnit luni, 30 martie a.c., la sediul MApN, cu Frank Rose, asistentul secretarului de stat american pentru controlul armamentelor, verificare şi implementare. Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul excelent al cooperării militare bilaterale, cu accent pe dimensiunea de securitate şi apărare antirachetă. De asemenea, a fost abordată şi problematica situaţiei de securitate din regiune, respectiv măsurile de consolidare a securităţii flancului estic al NATO dezvoltate sub egida US European Reassurance Initiative (ERI), precum şi implementarea activităţilor din cadrul Operaţiei Atlantic Resolve.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspect de pe timpul activitatii

COMUNICAT DPAP NR. 6 Data: 19.03.2015
Reuniuni pe problematica cooperării regionale
În perioada 17-19 martie s-au desfăşurat, la Bucureşti, cea de-a 33-a Reuniune a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE), cea de-a 32-a Reuniune a Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC) şi grupul de lucru pentru analiza unui nou proiect de cooperare a ţărilor din Europa de Sud-Est în domeniul apărării. SEDM este cea mai cuprinzătoare iniţiativă din regiune, iar la această activitate au participat reprezentanţi din 19 naţiuni şi organizaţii regionale şi internaţionale. România asigură, în perioada 2013-2015, preşedinţia SEDM-CC/PMSC, iar lucrările reuniunilor au fost conduse de secretarul de stat Valeriu Nicuţ, în calitate de preşedinte al PMSC/SEDM-CC. În cadrul reuniunilor a fost abordată problematica cooperării regionale, cu accent asupra proiectelor practice cu impact asupra statelor membre, stadiul ratificării a diferite acorduri, unele documente importante pentru funcţionarea şi dezvoltarea Iniţiativei şi detalii privind preluarea preşedinţiei PMSC/SEDM-CC de către Turcia, începând cu luna iulie a acestui an.
Secretariatul SEDM-CC si PMSC

Aspecte de pe timpul reuniunilor

COMUNICAT SMG NR. 15 Data: 13.03.2015
Şeful SMG a primit vizita sefului de stat major al Comandamentului Aliat Întrunit al NATO
În perioada 12-13 martie a.c., şeful de stat major al Comandamentului Aliat Întrunit al NATO, generalul-locotenent Leonardo di Marco, a efectuat o vizită de lucru în România. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă. Agenda discuţiilor s-a axat pe problematica implementării măsurilor cuprinse în Planul de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii Operaţionale a Alianţei, fiind trecute în revistă demersurile întreprinse până în prezent pentru constituirea celor două comandamente NATO pe teritoriul României. "Măsurile luate de Armata Română de a sprijini Planul de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii Operaţionale a Alianţei au contribuit la întărirea capacităţii NATO de a face faţă oricărei provocări. România este un membru respectat al Alianţei Nord Atlantic şi apreciem în mod deosebit contribuţia militarilor români la întărirea capacităţii de reacţie şi apărare", a afirmat generalul-locotenent Di Marco.
"Această vizită materializează demersurile susţinute de colaborare şi cooperare între JFC Napoli şi Armata României, în cadrul proiectelor de constituire şi operaţionalizare a structurii de integrare a forţelor NATO (NFIU) şi a comandamentului multinaţional de divizie, pe teritoriul României. Doresc să mulţumesc conducerii comandamentului întrunit de la Napoli, precum şi domnului general-locotenent di Marco, personal, pentru preocuparea manifestată permanent de a sprijini demersurile noastre", a spus generalul-locotenent Ciucă la finalul întrevederii. Programului oficialului NATO este prevede şi participarea la activităţile planificate în cadrul exerciţiului comun desfăşurat în Marea Neagră de către Gruparea navală NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), pe timpul escalei la Constanţa.
Statul Major General

Aspecte de pe timpul intrevederii generalul-locotenent Leonardo di Marco cu secretarul de stat Valeriu Nicut

COMUNICAT DPAP NR. 5 Data: 04.03.2015
Vizita în România a subsecretarului de stat pentru politica de apărare din Ministerul Apărării al Republicii Estonia
Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare Valeriu Nicuţ s-a întâlnit marţi, 3 martie a.c., la Bucureşti, cu subsecretarul de stat pentru politica de apărare din Ministerul Apărării al Republicii Estonia, domnul Sven SAKKOV. Întrevederea a prilejuit trecerea în revistă a stadiului relaţiilor bilaterale, precum şi abordarea unor teme de actualitate ale agendei regionale şi internaţionale. Secretarul de stat Nicuţ a subliniat importanţa consolidării cooperării militare, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul NATO şi UE.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii

COMUNICAT DPAP NR. 4 Data: 17.02.2015
Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării din statele membre ale UE
18-19 februarie 2015

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, va participa la Riga, în perioada 18-19 februarie, la Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării din statele membre ale UE. Aceasta este prima reuniune la nivel înalt dedicată apărării organizată de Preşedinţia letonă a Consiliului UE. Ziua de 18 februarie va debuta cu două sesiuni de lucru, una dedicată pregătirii Consiliului European din iunie 2015, prilej cu care domeniul apărării va figura pe agenda şefilor de stat şi guvern. Dezbaterea se va constitui într-un reper important în vederea identificării principalelor obiective de urmărit în direcţia consolidării Politicii de Securitate şi Apărare Comune. Va fi trecut în revistă stadiul îndeplinirii concluziilor Consiliului European din decembrie 2013 şi vor fi dezbătute aspecte privind oportunitatea revizuirii Strategiei Europene de Securitate. În cadrul celei de-a doua sesiuni vor fi abordate aspecte referitoare la importanţa comunicării strategice în contextul de securitate actual. Ziua de 19 februarie va cuprinde o sesiune dedicată operaţiilor şi misiunilor militare derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comune, respectiv răspunsului militar rapid, cu accent pe grupurile tactice de luptă ale Uniunii Europene.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto/sursa - EU2015.LV.)

COMUNICAT DPAP NR. 3 Data: 06.02.2015
Reuniunea Grupului de lucru romano-american pentru discutii de stat major
Secretarul de stat pentru politica de aparare si planificare, Valeriu Nicut si seful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciuca, au participat, in data de 06 februarie la Garmisch, Germania, la o reuniune bilaterala cu reprezentanti ai Comandamentului Fortelor din Europa (USEUCOM). Pe parcursul reuniunii au fost abordate teme de interes comun privind stadiul cooperarii bilaterale si s-a realizat un schimb de opinii pe problematici actuale aflate pe agenda NATO.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

COMUNICAT DPAP NR. 2 Data: 30.01.2015
Dialogul Strategic Structurat Romania - Polonia
Secretarul de stat pentru politica de aparare si planificare, Valeriu Nicut, a participat joi, 29 ianuarie, la Varsovia, la o noua runda de Dialog Strategic Structurat Romania - Polonia organizata la nivel de secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe - Ministerul Apararii Nationale. Consultarile au reprezentat un prilej de coordonare a pozitiilor celor doua state in domeniul implementarii deciziilor Summit-ului din Tara Galilor. In acest context, au fost abordate si teme privind contextul regional de securitate, cooperarea la nivelul Politicii de Securitate si Aparare Comuna a UE, precum si oportunitatile comune in domeniul industriei de aparare. Cu acesta ocazie, secretarului de stat Valeriu Nicut i-a fost conferita "Medalia de aur a Armatei Polone" (Golden Polish Army Medal - Medal Wojka Polskiego).
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto/www.mae.ro)
Aspecte de pe timpul activitatii (foto/mon.gov.pol)

COMUNICAT DPAP NR. 1 Data: 13.01.2015
Vizita la Ministerul Apărării Nationale a directorului pentru politica de securitate internaţională din cadrul ministerului britanic al apărării
Marţi, 13 ianuarie a.c., la sediul Ministerului Apărării Naţionale, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă au avut o întrevedere cu directorul pentru politica de securitate internaţională din cadrul ministerului britanic al apărării, domnul Nick Gurr. Pe timpul discuţiilor bilaterale, a fost subliniată importanţa consolidării relaţiilor militare existente între armatele celor două state, atât în plan bilateral cât în cadrul NATO şi UE.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii 
Top