COMUNICAT NR. 177 Data: 31.08.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

O delegaţie a Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, condusă de secretarul de stat Sebastian Huluban, se va deplasa, în perioada 2 - 6 septembrie, la Washington D.C., pentru a participa la Consultările bilaterale româno-americane pe probleme de apărare. Cu acest prilej vor fi abordate teme de interes comun din domeniile politicii de apărare, securităţii internaţionale şi evoluţiilor organizaţiilor internaţionale de securitate, atât la Departamentul american al Apărării, precum şi la Departamentul de Stat. De asemenea, secretarul de stat va susţine, în cadrul unei mese rotunde la Atlantic Council, o intervenţie pe tema politicii de apărare a României în contextul ultimelor evoluţii ale mediului de securitate internaţională.
Biroul de PresaBiroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 140 Data: 20.07.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, au participat vineri, 20 iulie, pe esplanada din faţa Monumentului Eroilor Patriei, la festivitatea de absolvire a Promoţiei 115 "NEAGOE BASARAB-500" a Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" şi a seriei a XXIII-a a cursului principal "Probleme actuale ale securităţii naţionale" din cadrul Colegiului Naţional de Apărare. Cu acest prilej, secretarul de stat a ţinut să transmită tuturor celor prezenţi la eveniment: "Avem datoria, dascăli, studenţi, conducători ai instituţiei militare, de a păstra sau chiar de a readuce, acolo unde este cazul, instituţiile militare de învăţământ la standardele şi statutul avute prin tradiţie." Totodată, Sebastian Huluban a menţionat că sunt premise îmbucurătoare în ceea ce priveşte învăţământul militar, că toţi am fost mândri de exemplul dat de colegiile militare liceale, care au reuşit un procent de promovabilitate extraordinar. În mesajul său, secretarul de stat a mai spus: "avem rezultate foarte bune în toate ramurile de învăţământ. Haideţi să facem în aşa fel încât să nu mai existe nicio umbră, niciun motiv să plecăm capul. Şi mă refer la semnalele din societate privitoare la calitatea unora dintre diplomele şi titlurile emise în învăţământul nostru universitar. Ţine doar de noi ca steagul să rămână întotdeauna sus." Generalul-locotenent Teodor Frunzeti, comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare, a transmis tuturor absolvenţilor că au încheiat o nouă etapă din amplul proces de pregătire, ceea ce le conferă o reputaţie admirabilă. "Felul în care veţi continua să vă instruiţi va determina credibilitatea şi identitatea voastră ca lideri ai Armatei României." De asemenea, generalul Frunzeti a mai spus: "Fiecare dintre voi devine parte integrantă a unei structuri de elită, într-o lume în schimbare, plină de noi provocări. Priviţi cu speranţă către viitor şi păstraţi întotdeauna în minte faptul că aveţi o valoroasă tradiţie militară, care obligă la performanţă." La eveniment au mai participat oficialităţi civile şi militare de cel mai înalt rang, militari în rezervă şi retragere, precum şi ataşaţi ai apărării acreditaţi la Bucureşti.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de la festivitate (foto)

COMUNICAT NR. 138 Data: 19.07.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, s-au întâlnit joi, 19 iulie, la sediul instituţiei, cu delegaţia de militari sportivi care vor reprezenta România la cea mai importantă competiţie sportivă din lume - Jocurile Olimpice de la Londra, 2012. În cadrul întâlnirii, secretarul de stat în M.Ap.N. le-a transmis sportivilor prezenţi: "Ştiu că sunteţi coloana vertebrală a echipei naţionale a României la jocurile olimpice, pentru sporturile pe care le reprezentaţi. Vă transmit, din partea conducerii instituţiei şi a întregii Armate a României, mult succes, baftă şi să auzim de cât mai multe ori Imnul naţional". Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti va fi reprezentat la Jocurile Olimpice de o delegaţie formată din 24 de sportivi, cinci antrenori şi un arbitru internaţional de scrimă. Sportivii militari vor reprezenta România la probele de judo, gimnastică, scrimă, canotaj, kaiak canoe, haltere, polo, înot, atletism şi box. Printre sportivii militari sunt şi trei campioane olimpice: căpitan Alina Dumitru (judo), căpitan Camelia Potec (înot) şi sergent Sandra Izbaşa (gimnastică), care îşi vor apăra titlul. De asemenea, vor participa componentele puternicei echipe de spadă feminin, căpitan Ana Maria Brânză, plutonier Simona Gherman şi plutonier Anca Măroiu, duble campioane mondiale (2010, 2011) şi triple campioane europene (2010, 2011, 2012). Din lot mai face parte sergentul major Eniko Mironcic, care a obţinut bronzul olimpic în 2008 la Beijing, vicecampionii europeni la kaiac canoe, caporalii Traian Neagu, Gavrilă Petruş şi Toni Ioneticu, precum şi vicecampioana europeană la haltere Roxana Cocoş şi portarul echipei naţionale de polo, sergentul major Mihai Drăguşin. Colonelul George Boroi, comandantul clubului sportiv militar, speră la obţinerea a 4 - 6 medalii la ediţia din acest an a jocurilor olimpice.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de la întâlnire (foto)

COMUNICAT NR. 137 Data: 19.07.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, domnul Sebastian Huluban, s-a întâlnit joi, 19 iulie, la sediul MApN, cu doamna dr. Katherine Verdery, reputat antropolog şi profesor universitar la City University din New York, unul dintre cei mai buni specialişti pe problematica aspectelor antropologice şi etnologice ale spaţiului est - european în perioada socialistă şi contemporană, autor a numeroase studii, articole, cărţi şi comunicări ştiinţifice. Încă din anul 1973, când a desfăşurat pentru prima dată în România un program de cercetare, doamna Verdery a devenit o fină cunoscătoare a spaţiului şi timpului românesc, a istoriei româneşti. Întâlnirea, realizată la invitaţia domnului dr. Sebastian Huluban, s-a axat pe o agendă diversificată, fiind abordate teme de interes comun privind cercetarea istoriei şi a "noii istorii militare" în România. De asemenea, pe parcursul discuţiilor au fost explorate eventuale posibilităţi de cooperare cu mediul academic şi de cercetare american în scopul lărgirii viziunii privind politica de apărare.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 123 Data: 05.07.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Sebastian Huluban, secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare în Ministerul Apărării Naţionale a participat joi, 5 iulie, la ceremonia pentru comemorarea scafandrilor militari care au decedat în anul 2010, în timpul unei misiuni de antrenament desfăşurată pe aerodromul militar din Tuzla, organizată la ansamblul comemorativ al tuturor scafandrilor din Constanţa. "Tragedia de la Tuzla a arătat, încă o dată, că munca dumneavoastră, a scafandrilor militari, este una deosebită, periculoasă, rezervată numai celor curajoşi. Dispariţia tragică şi fulgerătoare a militarilor căzuţi în accident este dureroasă şi greu de acceptat pentru toţi cei care i-au cunoscut şi apreciat. Ministerul Apărării Naţionale onorează memoria lor şi este alături de familiile îndoliate", a declarat secretarul de stat Sebastian Huluban. La activitatea organizată de Centrul de Scafandri au participat rudele militarilor ucişi în tragedia aviatică, foşti colegi, comandantul Flotei, contraamiralul de flotilă Alexandru Mîrşu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de la ceremonie (foto)

COMUNICAT Nr. 111 Data: 29.06.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare a organizat vineri, 29 iunie, la Cercul Militar Naţional, reuniunea Comitetului Mixt româno-american pentru implementarea "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României", semnat la Bucureşti la 6 decembrie 2005, şi a "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România", semnat la Washington la 13 septembrie 2011. Delegaţia României a fost condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, şi a cuprins experţi şi invitaţi din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. La activitate a fost invitat să participe din partea Ministerului Afacerilor Externe şi secretarul de stat pentru afaceri strategice, domnul Bogdan Aurescu. Delegaţia SUA a fost condusă de generalul-maior Mark O. Schissler, director pentru probleme strategice în cadrul Comandamentului SUA din Europa (US EUCOM), şi a inclus experţi şi invitaţi din cadrul US EUCOM, Comandamentului Forţelor Terestre în Europa (USAREUR), Comandamentului Forţelor Aeriene (USAFE), Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) precum şi ai Ambasadei SUA la Bucureşti. În cadrul reuniunii, oficialii români şi americani au trecut în revistă activităţile desfăşurate de la reuniunea din luna decembrie 2011 a Comitetului Mixt şi lecţiile învăţate desprinse din exerciţiile de instruire bilaterală şi multinaţională desfăşurate în acest an în facilităţile şi zonele puse la dispoziţia partenerului american prin Acordul de Acces. De asemenea, au fost prezentate situaţia actuală şi de perspectivă a proiectelor de construcţii ale partenerului american în facilităţile şi zonele convenite, precum şi în baza militară de la Deveselu. Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei a fost utilizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu şi portului Constanţa ca puncte logistice centrale pentru tranzitul materialului militar al SUA, înspre şi dinspre Afganistan şi alte zone de operaţiuni. În cadrul reuniunii Comitetului Mixt a avut loc şi ceremonia de semnare, de către cei doi co-preşedinţi, a două aranjamente de implementare noi care reglementează folosirea suprafeţelor de teren din jurul Bazei Deveselu şi utilizarea spaţiului aerian de deasupra şi din jurul unităţii, precum şi a trei amendamente la aranjamentele de implementare încheiate în anii 2007 şi 2008 în baza Acordului de Acces, care vizează organizarea şi funcţionarea Comitetului Mixt, securitatea transporturilor şi operaţiunile cu proprietăţi imobiliare şi managementul proprietăţii imobiliare. Cu aceasta ocazie co-preşedintele american a declarat: "Aduc mulţumirile mele pentru progresul incredibil realizat şi impresionantul efort depus într-un interval de timp destul de scurt în finalizarea celor cinci Aranjamente de Implementare semnate astăzi. Nu a fost uşor şi acest lucru reprezintă un model de urmat." La rândul său, co-preşedintele român a subliniat: "Această reuniune este un mod concret de a demonstra nivelul foarte înalt de încredere şi cooperarea impresionantă între forţele noastre armate, între ministerele noastre, instituţiile de apărare şi reprezintă o contribuţie importantă la dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii şi la asigurarea securităţii europene şi euroatlantice." De asemenea, co-preşedinţii Comitetului Mixt au stabilit domeniile pentru care cele două părţi vor continua, la nivel de experţi, discuţiile privind elaborarea şi negocierea unor aranjamente de implementare noi, precum şi amendarea altor aranjamente de aplicare anterior încheiate, care vor asigura cadrul juridic şi tehnic necesar pentru aplicarea prevederilor Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte din timpul reuniunii (foto)

COMUNICAT 99 Data: 21.06.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, s-a întâlnit joi, 21 iunie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, cu comandanţii de mari unităţi din Armata României. Şefii statelor majore ale celor trei categorii de forţe şi comandanţii celor două comandamente de sprijin ale Statului Major General au prezentat ministrului şi celorlalte persoane din conducerea ministerului prezente la activitate o analiză de stare a armatei. Cea mai importantă concluzie care s-a desprins din această analiză a fost aceea că alocaţiile bugetare insuficiente din ultimii ani au creat grave disfuncţii în mentenanţa tehnicii militare, precum şi în derularea programelor de instruire şi a celor de înzestrare. O altă situaţie semnalată conducerii ministerului de către comandanţii de unităţi s-a referit la existenţa unui deficit pe linie de personal, în special la baza piramidei ocupaţionale. La nivelul Statului Major al Forţelor Terestre, se înregistrează un deficit de peste 40% în rândul comandanţilor de plutoane şi de 25% în rândul comandanţilor de companii, ministrul apreciind că acestea au fost cauzate de "decizii insuficient fundamentate în guvernările precedente prin care au fost reduse 9.000 de funcţii din statele de organizare, în condiţiile menţinerii aceluiaşi număr de unităţi militare". Atât forţele aeriene, cât şi forţele navale, au adus în atenţie problemele echipamentelor şi instalaţiilor uzate moral şi fizic. Acestora li se adaugă problemele generate de subfinanţare. Disfuncţiile de acest gen afectează la Statul Major al Forţelor Aeriene îndeplinirea misiunilor de luptă şi siguranţa aeriană. În următorii ani, va expira resursa pentru avioanele de luptă şi rachetele aer-aer. Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a precizat că, în acest moment, există probleme complexe în sistemul militar, care pot fi soluţionate doar printr-o finanţare corectă şi o definire foarte strictă a priorităţilor bugetate. În acest sens, una dintre preocupările conducerii ministerului va fi de a conştientiza factorii de decizie politici cu privire la necesitatea creşterii bugetului. "Voi propune o creştere a bugetului Apărării, anual, cu 0,3% din PIB şi vom căuta soluţii pentru atragerea de venituri proprii prin valorificarea infrastructurii în exces. Nu vom face acest lucru noi, militarii. Acest proces ar trebui gestionat cu maximă transparenţă de o agenţie guvernamentală sau o companie internaţională cu reputaţie", a mai adăugat ministrul Dobriţoiu. Ministrul apărării naţionale a solicitat celor prezenţi să reevalueze priorităţile fiecărei structuri şi să concentreze resursele existente pe îndeplinirea acestora. Totodată, ministrul apărării naţionale a apreciat că, până acum, au fost începute foarte multe proiecte, dintre care doar o mică parte au ajuns în stadiu final ca urmare a lipsei resurselor şi le-a sugerat comandanţilor o planificare a bugetului pe acele proiecte prioritare care pot fi finalizate. La activitate au mai fost prezenţi secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, secretarul de stat pentru armamente, Floarea Şerban, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT Data: 23.05.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Peste 650 de militari au participat miercuri, 23 mai, în prezenţa secretarului de stat Sebastian Huluban şi a şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, la ceremonia de plecare în teatrul de operaţii din Afganistan a Elementului de Comandă şi Control Zabul şi a Batalionului 1 Manevră, ce a avut loc la sediul Batalionului 228 Apărare Antiaeriană "Piatra Craiului" din Braşov. Secretarul de stat Huluban le-a urat militarilor, din partea ministrului apărării naţionale Corneliu Dobriţoiu şi a întregii echipe de conducere a ministerului, mult succes în misiune. Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare i-a asigurat pe militarii braşoveni că, în ceea ce priveşte măsurile şi mijloacele de protecţie asigurate militarilor care execută misiuni în teatrele de operaţii, noua echipă de la vârful ministerului va continua tot ceea ce s-a făcut bun până acum şi va rămâne receptivă cu privire la orice altă problemă care ar putea apărea de acum înainte. "Primul şi cel mai important element de continuitate al politicii de apărare, reliefat în cadrul programului de guvernare pe care noul Cabinet şi l-a asumat, ţine tocmai de menţinerea nivelului de participare la operaţiile internaţionale conform angajamentelor anterioare. Vom pune un accent aparte pe dimensiunea calitativă a prezenţei noastre în teatrele de operaţii, pe creşterea securităţii forţelor dislocate ca urmare a abordării prioritare a programelor de înzestrare dedicate acestui scop şi pe protecţia personalului," a declarat secretarul de stat Sebastian Huluban. Cele două structuri militare formate, în principal, din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" şi, respectiv, ai Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi", vor acţiona, timp de şase luni, în Regiunea Zabul din Sudul Afganistanului. La activitate au participat rude ale militarilor, cadre militare în activitate şi în rezervă şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 72 Data: 18.05.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, a avut joi, 17 mai, o întrevedere cu delegaţia condusă de ministrul secretar de stat în Ministerul Producţiei de Apărare al Republicii Islamice Pakistan, Sardar Bahadur Ahmed Khan. Pe timpul discuţiilor au fost evocate relaţiile de colaborare în domeniul apărării între cele două ţări şi posibilităţile de dezvoltare în continuare a acestora. Vizita delegaţiei pakistaneze a avut loc în contextul desfăşurării la Bucureşti a celei de-a IV-a ediţii a Expoziţiei internaţionale dedicate industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private BSDA 2012.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 63 Data: 11.05.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Sebastian Huluban a preluat oficial funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul M.Ap.N. astăzi, 11 mai, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu. "Mulţumesc domnului ministru Dobriţoiu pentru sprijin şi pentru încrederea investită în mine. Cred că este pentru prima dată când, atât ministrul, cât şi secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare au lucrat în cadrul acestui Departament. În consecinţă, am deplină încredere că Departamentul va acţiona pe coordonatele pe care le merită şi le va merita întotdeauna. Vă cunosc pe cei mai mulţi dintre dumneavoastră, ştim ce avem de făcut, ştiu ce puteţi dumneavoastră. Trecem la treabă, iar rezultatele vor fi, cu siguranţă, cele care sunt aşteptate de la noi", a declarat secretarul de stat Huluban în cadrul ceremoniei de învestire. Doctor în istorie al Universităţii Bucureşti, Sebastian Huluban este licenţiat în Ştiinţe Politice al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte din timpul ceremonialului (foto)

COMUNICAT NR. 44 Data: 22.03.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea, a participat joi, 22 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE). Lucrările CAE au fost precedate de o reuniune a Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în cadrul căreia au fost discutate perspectivele de dezvoltare a capacităţilor militare ale UE, în special prin prisma iniţiativei privind punerea în comun şi partajarea capacităţilor de apărare (Pooling and Sharing). Prin această iniţiativă se urmăreşte eficientizarea costurilor alocate sectorului de apărare, prin dezvoltarea în comun a acelor capacităţi care prezintă interes şi potenţial de colaborare / cooperare din partea mai multor state membre. În cadrul lucrărilor Consiliului, agenda discuţiilor a cuprins teme privind operaţiile şi misiunile Uniunii Europene, cu accent pe evoluţiile din Cornul Africii (operaţia maritimă de combatere a pirateriei EUNAVFOR ATALANTA, misiunea de instruire a forţelor armate somaleze EUTM Somalia), respectiv din Bosnia şi Herţegovina (operaţia militară EUFOR ALTHEA). Totodată, au fost abordate aspecte referitoare la parteneriatele UE cu alte organizaţii internaţionale cu relevanţă în domeniul securităţii şi apărării (NATO), precum şi la cele cu statele terţe participante la misiuni şi operaţii sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR.13 Data: 02.02.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea, participă la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, care se desfăşoară la Bruxelles, în zilele de 2 şi 3 februarie. Subiectele abordate, în prima zi a reuniunii, vizează misiunea NATO/ISAF din Afganistan, respectiv procesul de tranziţie şi post-tranziţie, şi reforma NATO pe cele cinci dimensiuni - reforma agenţiilor, a structurilor de comandă, a managementului resurselor, a Cartierului General şi redimensionarea structurilor implicate în dezvoltarea de capabilităţi. De asemenea, vor avea loc dezbateri pe marginea conceptului de Smart Defence şi a modalităţilor de răspuns la noile provocări, în contextul austerităţii financiare, precum şi pe tema apărării antirachetă. Delegaţia română a avut o întâlnire, în cursul dimineţii zilei de astăzi, cu generalul John Allen, Comandantul ISAF, în care au fost abordate aspecte privind principalele obiective ale operaţiunii ISAF, evoluţiile din cadrul procesului de tranziţie din Afganistan şi viziunea comandantului forţelor NATO din Afganistan privind transformarea misiunii şi implementarea noului Concept de Forţă de Asistenţă în domeniul Securităţii. A doua zi a reuniunii, în format extins, state membre şi non-membre NATO contributoare, va fi dedicată operaţiilor NATO din Kosovo şi Afganistan.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 6 Data: 26.01.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Joi, 26 ianuarie, şeful Statului Major General, generalul locotenent Ştefan Dănilă, s-a întâlnit, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare (ACT), generalul Stephane ABRIAL. Agenda discuţiilor dintre cei doi oficiali a cuprins aspecte referitoare la intenţia României de participare la proiectele de cooperare multinaţională, pentru dezvoltarea şi utilizarea în comun a capabilităţilor militare propuse în cadrul iniţiativei NATO Smart Defence, precum şi o documentare asupra perspectivelor de implementare a iniţiativei Smart Defence şi a recomandărilor din acest domeniu. Generalul locotenent Ştefan Dănilă a evidenţiat cooperarea cu Uniunea Europeană în iniţiativa similară (Pooling and Sharing) de evitare a duplicării eforturilor statelor membre NATO şi UE. Generalul Abrial a mulţumit părţii române pentru contribuţia ţării noastre la iniţiativa NATO de dezvoltare şi utilizare în comun a capabilităţilor şi a evidenţiat faptul că România şi Comandamentul Aliat pentru Transformare au o viziune comună în acest domeniu. Tot joi, generalul Abrial a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea. Cei doi oficiali au discutat calendarul viitoarelor activităţi desfăşurate în cadrul iniţiativei NATO Smart Defence, precum şi rezultatele concrete ce vor figura pe agenda Summit-ului Alianţei ce va avea loc la Chicago, în luna mai a acestui an.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte din timpul întâlnirilor oficiale (foto) 
Top