COMUNICAT NR. 307 Data: 22.12.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Ceremonia de învestire a domnului Mircea Duşa în funcţia de ministru al apărării naţionale a avut loc sâmbătă, 22 decembrie, la sediul M.Ap.N. La activitate au participat viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Corneliu Dobriţoiu, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, secretari de stat, comandanţi ai structurilor centrale din Ministerul Apărării Naţionale şi şefi ai categoriilor de forţe ale armatei. După ceremonie, Mircea Duşa şi generalul-locotenent Ştefan Dănilă au vorbit cu militarii din teatrele de operaţii în cadrul unei videoconferinţe.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 302 Data: 18.12.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Departamentul pentru politica de apărare şi planificare a găzduit marţi, 18 decembrie, la Palatul Cercului Militar Naţional, reuniunea Comitetului Mixt româno-american pentru implementarea "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României" şi a "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România". Copreşedinţia Comitetului Mixt este asigurată de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, din partea României, în timp ce generalul-maior Mark O. Schissler, director pentru strategie şi politici în cadrul Comandamentului SUA din Europa (US EUCOM), asigură copreşedinţia din partea SUA. La lucrări a participat, în calitate de invitat special, domnul Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Au mai fost prezenţi reprezentanţi ai ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Autorităţii naţionale pentru administrare şi reglementare în comunicaţii (ANCOM). Delegaţia americană a inclus experţi şi invitaţi din partea Comandamentului Forţelor Terestre în Europa (USAREUR), Comandamentului Forţelor Aeriene (USAFE), Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) precum şi ai Ambasadei SUA la Bucureşti. În cuvântul de deschidere al copreşedintelui român, Sebastian Huluban, a asigurat partenerul de faptul că partea română este pe deplin angajată în îndeplinirea sarcinilor ce îi revin pentru crearea condiţiilor necesare pentru demararea de către partenerul american a lucrărilor de construcţie a facilităţii din Baza Deveselu. În cadrul reuniunii, au fost luate decizii importante cu privire la viitoarele activităţi comune şi a fost analizată situaţia actuală şi de perspectivă a lucrărilor pentru instalarea elementelor sistemului antirachetă american în Baza Deveselu. De asemenea, au mai fost abordate subiecte de interes comun privind activităţile de instruire din 2013, precum şi activităţile specifice de transport multimodal din Baza Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa. În cadrul reuniunii Comitetului Mixt a avut loc şi ceremonia de semnare, de către cei doi co-preşedinţi, a două aranjamente de implementare, care aduc reglementări noi în domeniului informaţiilor şi protecţiei personalului, precum şi a unui amendament la aranjamentul de implementare privind comunicaţiile. Pentru detalii suplimentare asupra acestei activităţi, persoană de contact colonel Mihai Buta, telefon 021 3195926, e-mail: mbuta@mapn.ro.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul reuniunii (foto)

COMUNICAT NR. 299 Data: 17.12.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

În marja reuniunii Comitetului Mixt româno-american pentru implementarea "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României" şi a "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România", în data de 17.12.2012, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, domnul Sebastian Huluban, a avut o întâlnire bilaterală cu delegaţia americană, condusă de generalul-maior Mark O. Schissler, director pentru strategie şi politici în cadrul Comandamentului SUA din Europa (US EUCOM). În cadrul întâlnirii, discuţiile au fost axate pe priorităţile politicii de apărare ale României, dinamica relaţiilor militare bilaterale româno-americane, precum şi asupra perspectivelor cooperării viitoare pentru intensificarea activităţilor comune de instruire, exerciţii, schimb de experienţă şi lecţii învăţate în urma excelentei cooperări din teatrele de operaţii, în ultimii 10 ani. Implementarea cu succes a prevederilor din Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI este şi va rămâne un obiectiv prioritar al politicii de apărare", a declarat secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban. Pentru detalii suplimentare asupra acestei activităţi: POC col. Mihai BUTA, telefon 021 3195926, e-mail: mbuta@mapn.ro.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul întâlnirii bilaterale (foto)

COMUNICAT NR. 295 Data: 10.12.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, s-a întâlnit, luni, 10 decembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu Însărcinatul cu Afaceri a.i. din cadrul Ambasadei Portugaliei la Bucureşti, Ricardo Pracana. Cu această ocazie, cei doi oficiali au trecut în revistă ultimele dezvoltări în materie de cooperare militară bilaterală dintre România şi Portugalia. Au fost abordate aspecte specifice ale politicii de apărare şi securitate a celor două state şi principalele proiecte de interes comun aflate pe agenda NATO şi a Uniunii Europene, precum Smart Defence, misiunea NATO din Afganistan şi Politica de Securitate şi Apărare Comună.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul activităţii (foto)

COMUNICAT NR. 288 Data: 29.11.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Un număr de 27 de veterani de război, generali şi colonei, au fost avansaţi în grad, cu ocazia Zilei Naţionale, în cadrul unei scurte ceremonii desfăşurate joi, 29 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, în prezenţa ministrului Corneliu Dobriţoiu şi a şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă. După citirea decretului prezidenţial de avansare, ministrul apărării naţionale a afirmat că "nu există instituţie militară serioasă care să nu îşi respecte, să nu îşi venereze eroii, mai cu seamă în condiţiile în care cei pe care îi avem în faţa noastră au trăit realităţi mai crunte decât noi, ale câmpului de luptă, ale jertfei." Referindu-se la cei 27 de veterani ministrul Corneliu Dobriţoiu a spus: "Sunteţi nişte simboluri vii pentru militarii Armatei României, veritabile icoane pentru noi, şi suntem profund impresionaţi de felul în care v-aţi îndeplinit misiunile faţă de ţară". La festivitate au mai participat secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, şefi ai categoriilor de forţe şi ai structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul ceremoniei (foto)

COMUNICAT NR. 286 Data: 29.11.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Peste 1.500 de militari şi tehnică militară din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază vor participa sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. Tot în Bucureşti vor avea loc, în aceeaşi zi, la ora 08.00, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand" organizează sâmbătă, 1 decembrie, în intervalul orar 09.00-17.00, Ziua Porţilor Deschise. Militarii români aflaţi în misiune în teatrele de operaţii vor organiza manifestări specifice dedicate Zilei Naţionale a României. Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori şi solemnităţi de retragere cu torţe. Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.
* * *
Accesul jurnaliştilor care doresc să asiste la Parada militară din Piaţa Arcului de Triumf se va face doar prin Bulevardul General Constantin Prezan (Piaţa Charles de Gaulle), până la ora 10.00.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul Paradei Militare organizată de Ziua Naţională a României (foto)

Aspecte de pe timpul ceremonialului militar şi religios de la Monumentului Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol foto)

COMUNICAT NR. 285 Data: 29.11.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat Sebastian Huluban şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, au susţinut joi, 29 noiembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României, o videoconferinţă cu militarii români din detaşamentele dislocate în teatrele de operaţii din Afganistan, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo, precum şi cu marinarii de pe fregata "Regele Ferdinand", aflată în misiune în Golful Aden. Comandanţii detaşamentelor din teatrele de operaţii, precum şi comandantul fregatei "Regele Ferdinand" au raportat conducerii ministerului apărării naţionale modalităţile concrete de executare a misiunilor încredinţate, aspecte referitoare la situaţia de securitate din zonele de responsabilitate, precum şi starea de sănătate a trupelor. La videoconferinţă au mai participat locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major General, general-locotenent Valeriu Nicuţ, şi şefii categoriilor de forţe ale armatei.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul videoconferintei (foto)

COMUNICAT NR. 282 Data: 23.11.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, s-a întâlnit, vineri, 23 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu ministrul sloven al afacerilor externe, Karl Erjavec. În cadrul discuţiilor oficiale, la care a participat, din partea română, şi secretarul de stat pentru Politica de Apărare şi Planificare, Sebastian Huluban, au fost abordate cu prioritate subiecte referitoare la evoluţia mediului de securitate regional, european şi global şi transformarea NATO. De asemenea, au fost trecute în revistă concluziile recent încheiatei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene şi implicaţiile care decurg din acestea pentru cele două ţări, în ceea ce priveşte dezvoltările recente ale Politicii de Securitate şi Apărare Comună, respectiv operaţiile şi misiunile militare ale UE în desfăşurare în diverse zone de criză de pe glob (Cornul Africii: operaţia EUNAVFOR - ATALANTA şi misiunea EUTM Somalia; Balcanii de Vest: operaţia ALTHEA). Cei doi miniştri au reiterat, cu acest prilej, interesul celor două ţări pentru întărirea relaţiilor bilaterale şi coordonarea strânsă pe dinamica acţiunilor care vizează promovarea valorilor de cooperare regională, stabilizarea şi creşterea securităţii în sud-estul Europei, în contextul în care România va prelua, în anul 2013, preşedinţia a două structuri de cooperare regională, Procesul Reuniuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei, respectiv Procesul de Cooperare în Europa de Sud Est.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul vizitei (foto)

COMUNICAT NR. 280 Data: 23.11.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, împreună cu doi militari din Forţele pentru Operaţii Speciale ale Armatei României, colonelul Marius-Dumitru Crăciun şi căpitanul Laurenţiu Şerban, vor participa sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 17.00, în standul Editurii Paralela 45 de la Târgul Internaţional de carte Gaudeamus, la lansarea volumului "O zi grea. Memoriile unui martor din misiunea de eliminare a lui Osama Bin Laden" de Mark Owen şi Kevin Maurer. Traducătorul Bogdan Chircea a dedicat versiunea în limba română a cărţii Forţelor pentru Operaţii Speciale române: "Dedic această traducere băieţilor noştri care îşi riscă viaţa la datorie, pentru patrie şi scopuri mai presus de ei înşişi, cu modestie şi bravură, depăşindu-şi limitele, fiind mai buni şi mai apreciaţi decât se ştie. Pentru forţele speciale ale României, Am onoarea!". Jurnaliştii care doresc să participe la activitate sunt aşteptaţi sâmbătă, 24 noiembrie, ora 17.00, în standul Editurii Paralela 45 de la Târgul Internaţional de carte Gaudeamus (Romexpo, Pavilion Central, nivel 0:00, stand 33-34).
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 276 Data: 21.11.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarii de stat în Ministerul Apărării Naţionale Sebastian Huluban şi Floarea Şerban, împreună cu şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, au participat miercuri, 21 noiembrie, la Palatul Cotroceni, la ceremonia prilejuită de împlinirea a zece ani de la invitarea României de a deveni membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Şeful Statului Major General a trecut în revistă, în alocuţiunea sa, cele mai importante momente ale procesului de aderare a României la NATO, din perspectiva politico-militară, şi a evidenţiat modul în care acest proces şi-a pus amprenta asupra organismului militar românesc. ,,Obiectivul integrării în NATO a reprezentat motorul reformării, restructurării şi transformării Armatei României, dintr-o armată de masă, specifică războiului rece, într-o armată modernă, flexibilă, dislocabilă, mai bine antrenată şi echipată, ca urmare a necesităţii îndeplinirii cerinţelor şi standardelor puse în faţa instituţiei militare în procesul de aderare la Alianţă", a apreciat generalul-locotenent Ştefan Dănilă. În cadrul ceremoniei, preşedintele Traian Băsescu a acordat mai multor militari ordine şi medalii în semn de înaltă apreciere pentru devotamentul şi profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul întregii cariere, contribuind, pe această cale, în contextul amplului proces de reformare a instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, la întărirea prestigiului Armatei României în raport cu partenerii din cadrul Alianţei.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 271 Data: 19.11.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru Politica de Apărare şi Planificare, Sebastian HULUBAN, participă, luni 19 noiembrie 2012, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în format miniştri ai apărării din statele membre UE. Lucrările sunt prezidate de către Înaltul Reprezentant al Uniunii, pentru afaceri externe şi politica de securitate, baroneasa Catherine ASHTON. Lucrările CAE sunt precedate de o reuniune a Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (CD EDA), context în care se discută perspectivele de dezvoltare a capacităţilor militare ale UE, în special prin prisma iniţiativei privind dezvoltarea şi utilizarea în comun a acestora (pooling and sharing). Cu această ocazie, miniştrii apărării vor adopta Codul de Conduită privind Pooling and Sharing, Bugetul EDA pentru 2013, şi vor aproba Programul de lucru pentru 2013 şi Planul de lucru al EDA pentru 2013-2015. De asemenea, sunt discutate aspecte cu privire la interacţiunea între dimensiunea de apărare şi politicile UE (industrie şi piaţă, cercetare-inovare, apărare şi securitate cibernetică). În marginea reuniunii CD EDA, şeful delegaţiei române va semna "Înţelegerea Tehnică privind autorizările de survol" (Diplomatic Clearance - DIC). În cadrul lucrărilor CAE, atenţia miniştrilor apărării este focalizată asupra dezvoltărilor recente ale Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), respectiv asupra operaţiilor şi misiunilor militare ale UE în desfăşurare, în diverse zone de criză de pe glob (Cornul Africii: operaţia EUNAVFOR - ATALANTA şi misiunea EUTM Somalia; Balcanii de Vest: operaţia ALTHEA). Reuniunea CAE va fi urmată de o sesiune comună, pe timpul căreia miniştrii apărării şi miniştrii de externe din statele membre UE vor discuta despre modalităţile de structurare a dezbaterilor, în vederea pregătirii Consiliului European dedicat apărării, care va fi organizat în luna decembrie 2013. De asemenea, aceştia vor discuta despre situaţia de securitate din Mali, inclusiv din prisma lansării unei posibile misiuni UE de tip instruire şi asistenţă în această ţară.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe (video)
Aspecte de pe timpul reuniuii Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (video)

COMUNICAT NR. 235 Data: 24.10.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a conferit miercuri, 24 octombrie, Emblema de Onoare a Armatei României foştilor şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi MS Regele Mihai I, încheind astfel seria prin care Armata onorează personalităţile aflate la conducerea statului român, acţiune inaugurată în anul 2010, cu Preşedintele României, Traian Băsescu. Evenimentul se înscrie în seria manifestarilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, a precizat ministrul apărării naţionale, care alături de şeful Statului Major General şi de o numeroasă asistenţă, a participat la aprinderea Flăcării Eterne, monument construit pe Esplanada Ministerului Apărării Naţionale în cinstea celor 23 de eroi căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. Flacăra a fost aprinsă de sergentul major în rezervă Ionuţ Claudiu Butoi, rănit în Afganistan în anul 2008, de sergentul în rezervă Daniel Porumb, rănit în Irak în anul 2007, de plutonierul major Vasile Zbîncă, rănit în Afganistan în anul 2010, şi de plutonierul major Valerică Slăniceanu, rănit în Afganistan în anul 2006.
Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban şi Floarea Şerban, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şi foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, au depus o coroană de flori la monumentul pe care sunt înscrise numele celor 23 de eroi. La ceremonie au mai participat familiile militarilor căzuţi la datorie şi ai celor răniţi în teatrele de operaţii, cadre militare în activitate şi în rezervă, veterani de război.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul ceremoniei de conferire a Emblemei de Onoare a Armatei României şi de aprindere a "Flăcării eterne"(foto)
Aspecte de pe timpul ceremonia de conferire a Emblemei de Onoare a Armatei României MS Regelui Mihai I (foto)

COMUNICAT NR. 234 Data: 24.10.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarii de stat Sebastian Huluban, Floarea Şerban şi general-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, au participat miercuri, 24 octombrie, la lansările din prima zi a celei de a VIII-a ediţii a Salonului de Carte "Polemos" - istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare, care se desfăşoară în perioada 24-27 octombrie, la Galeria Artelor de la Palatul Cercului Militar Naţional. Evenimentul se înscrie între manifestările prin care Editura Militară marchează Ziua Armatei României şi este organizat în colaborare cu Societatea Scriitorilor Militari, cu sprijinul Cercului Militar Naţional, al Bibliotecii Militare Naţionale şi al Societăţii Editorilor din România. Participă la această ediţie: Editura Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, Editura Cetatea de Scaun, Editura Cununi de Stele, Editura Detectiv, Fundaţia Culturală "Magazin Istoric", Revista "Gândirea Militară Românească", Editura Hasefer, Grupul Editorial Saeculum, Editura Fundaţiei Speteanu, Editura Karta-Graphic Ploieşti, Editura Mica Valahie, Editura Militară, Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor, Trustul Editorial Orizonturi, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Editura România Press, Editurile Semne-Artemis, Societatea Editorilor din România, Societatea Scriitorilor Militari, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului - Academia Română, Editura Top Form, Editura Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", Editura Zorio - Optimal Media Solution şi Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale. În cadrul salonului vor fi lansate lucrări nou apărute pe teme de istorie, politici şi strategii de securitate, studiul conflictelor etc., prezentate de personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti.
Salonul va fi deschis de miercuri până vineri, între orele 11.00 şi 19.00, iar sâmbătă între orele 11.00 şi 16.00.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 232 Data: 24.10.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, şi şeful Statului Major General (SMG), general-locotenent Ştefan Dănilă, au susţinut miercuri, 24 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, o videoconferinţă cu militarii români din detaşamentele dislocate în teatrele de operaţii din Afganistan, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo, precum şi cu marinarii de pe fregata "Regele Ferdinand", aflată în misiune în Golful Aden. "Mâine sărbătorim o zi importantă - Ziua Armatei României, un reper în istoria noastră naţională, un prilej de mândrie şi satisfacţie pentru momentele de glorie ale Armatei Române, dar şi un moment de pioasă aducere aminte a celor pe care i-am pierdut pe drum. Vă adresez, dincolo de tradiţionalul "La Mulţi Ani", rugămintea expresă de a avea grijă de oameni şi de a ne îndeplini misiunile. Vă doresc să vă întoarceţi sănătoşi acasă!", a transmis ministrul Corneliu Dobriţoiu comandanţilor de detaşamente participanţi la videoconferinţă. Totodată, ministrul Dobriţoiu a dat asigurări că actuala conducere a MApN este determinată să rezolve în viitor "problemele complexe ale Armatei într-un buget mai generos decât cel din 2012, pentru a îndrepta multe lucruri care nu merg bine". Comandanţii detaşamentelor din teatrele de operaţii şi comandantul fregatei "Regele Ferdinand" au raportat ministrului aspecte legate de principalele misiuni executate, de situaţia de securitate din zonele de responsabilitate, de starea moralului personalului şi de modul cum acesta ţine legătura cu familiile rămase în ţară. În încheierea videoconferinţei, şeful SMG, general-locotenent Ştefan Dănilă, i-a felicitat "pe toţi militarii din teatrele de operaţii, care, de 25 Octombrie, fac cunoscut faptul că armata României este prezentă în cele mai fierbinţi locuri de pe glob". La videoconferinţă au mai participat secretarul de stat pentru Politica de Apărare şi Planificare strategică Sebastian Huluban, secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Informare Publică şi Creşterea Calităţii Vieţii Personalului Dan Tătaru, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMG, general-locotenent Valeriu Nicuţ, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Mircea Savu, şi locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral de flotilă Cristea Cucoşel.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul videoconferintei (foto)

COMUNICAT NR. 227 Data: 20.10.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, secretarul de stat pentru Politica de Apărare şi Planificare, Sebastian Huluban, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Dan Tătaru, secretarul de stat pentru armamente, Floarea Şerban, împreună cu şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Ioan Sorin, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-locotenent Cârnu Fănică, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Aurel Popa vor participa duminică, 21 octombrie, începând cu ora 11.00, la activităţile organizate în Parcul Izvor din Bucureşti pentru sărbătorirea Zilei Armatei României. În Parcul Izvor, bucureştenii sunt invitaţi să urmărească exerciţii demonstrative de paraşutări, coborâri în rapel din elicopterele care vor survola zona, spectacole ale Muzicii Reprezentative a Armatei şi Ansamblului "Doina" al Armatei, exerciţii de drill-team ale militarilor Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul". De asemenea, în program sunt prevăzute jocuri marinăreşti, exerciţii pentru copii cu tiroliana şi escaladă la panoul fix, perimetru echitaţie pentru copii, demonstraţii ale specialiştilor în neutralizarea dispozitivelor explozibile, aeromodelism, reconstituirea unor scene de luptă şi instrucţie, elemente de tehnică militară folosită în teatrele de operaţii.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 218 Data: 09.10.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, a avut, marţi, 9 octombrie, o întrevedere cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Araz Azimov. Întâlnirea a avut o agendă bogată, fiind abordate teme de interes comun privind cooperarea militară bilaterală, evoluţia mediului de securitate internaţională şi regională (Marea Caspică şi Marea Neagră), precum şi cooperarea în formatele oferite de NATO. Ambele părţi au agreat că există potenţial pentru dezvoltarea cooperării, având în vedere faptul că între cele două ţări este încheiat un Parteneriat Strategic din 2009 şi se intenţionează întărirea dimensiunii securităţii şi apărării din Planul de Acţiune, în special în domeniul pregătirii şi instruirii.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul întâlnirii (foto)

COMUNICAT NR. 214 Data: 08.10.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, s-a întâlnit luni, 8 octombrie, cu Excelenţa Sa Teofil Bauer, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România, ocazie cu care cele două părţi au trecut în revistă stadiul cooperării bilaterale la nivel politico-militar şi în domeniul securităţii şi apărării. Secretarul de stat Sebastian Huluban a subliniat importanţa pe care România o acordă relaţiei bilaterale cu partenerul ucrainean, interesul comun în asigurarea securităţii regionale în zona Mării Negre şi a Balcanilor de Vest şi aprecierea deosebită pentru eforturile depuse de Ucraina pe linia reformei sistemului naţional de apărare. Ambasadorul Teofil Bauer a evidenţiat, la rândul său, buna colaborare existentă între cele două state şi a solicitat asistenţă şi sprijin din partea României în procesul de apropiere a Ucrainei de structurile Nord Atlantice.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul întâlnirii (foto)

COMUNICAT NR. 209 Data: 26.09.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru Politica de Apărare şi Planificare, Sebastian Huluban, va participa în zilele de 26 şi 27 septembrie, la Nicosia, la reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre UE. Lucrările vor fi prezidate de ministrul cipriot al apărării, Demetris Eliades, şi reprezintă un pas important în pregătirea reuniunii formale a Consiliului pentru Afaceri Externe (19 noiembrie, Bruxelles), la care participă miniştri ai apărării din statele membre UE. În cadrul dezbaterilor de la Nicosia, atenţia miniştrilor apărării se va focaliza asupra situaţiei de securitate din zonele de risc din vecinătatea sudică a UE - în special evoluţiile din Libia, Sahel (cu accent pe situaţia din Mali) - precum şi a celor din bazinul mediteranean. Totodată, discuţiile vor viza operaţiile şi misiunile militare ale Uniunii Europene, cu accent pe evoluţiile din Cornul Africii (operaţia maritimă de combatere a pirateriei, EUNAVFOR ATALANTA, misiunea de instruire a forţelor armate somaleze, EUTM Somalia, misiunea pentru dezvoltarea capacităţilor maritime regionale, EUCAP NESTOR), respectiv Bosnia şi Herţegovina (operaţia militară EUFOR ALTHEA). De asemenea, miniştrii apărării vor lua în discuţie aspecte privind dezvoltarea capacităţilor militare ale UE, cu accent pe domeniul dezvoltării şi utilizării în comun a acestora, prin prisma Iniţiavei de la Ghent (pooling and sharing), respectiv consolidarea capacităţii de reacţie rapidă a Uniunii (Grupurile tactice de luptă ale UE - EU Battlegroups).
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul reuniunii (foto)

COMUNICAT NR. 184 Data: 10.09.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Implicaţiile crizei economice asupra apărării, sprijinul oferit de către România pentru agenda parteneriatelor NATO, progresele privind implementarea arhitecturii sistemului de apărare antirachetă a NATO, ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu au fost principalele teme abordate de delegaţia Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat Sebastian Huluban, la Washington D.C., în perioada 2-6 septembrie. Discuţii oficiale s-au desfăşurat la Departamentul de Stat, Departamentul Apărării şi Universitatea Naţională de Apărare, pe agendă fiind cuprinsă şi ceremonia de semnare a "Acordului între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii privind asistenţa medicală pentru membrii forţelor armate şi dependenţii lor". Totodată, la Muzeul Memorial al Holocaustului, secretarul de stat Huluban a avut o întrevedere cu directorul Centrului pentru Studii Avansate privind Holocaustul, domnul Paul A. Shapiro şi cu directorul Programului Arhivelor Internaţionale, domnul Radu Ioanid, în cadrul căreia a fost abordată posibilitatea continuării punerii în aplicare a Protocolului de cooperare. Delegaţia română s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare american, secretarul de stat Huluban având un dialog consistent cu reputaţi profesori ai Universităţii Georgetown - dl. Dennis Deletant, dl. Chuck Hagel şi dl. Charles King. De asemenea, Sebastian Huluban a avut o întrevedere cu dl. James R. Locher III, directorul executiv al Proiectului pentru Reforma Securităţii Naţionale, fost asistent al secretarului apărării pentru operaţii speciale şi conflicte de joasă intensitate, iar în finalul vizitei a fost oaspetele mesei rotunde cu tema "Perspectivele Politicii de Apărare a României", găzduită de Atlantic Council în cadrul Programului de Securitate Internaţională.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul intalnirii oficiale romano-americane (foto)

COMUNICAT NR. 180 Data: 04.09.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Plutonierul-adjutant Florinel Enache, rănit în Afganistan la data de 4 mai 2012, internat la Centrul Naţional Medical Militar "Walter Reed", Bethesda, Maryland, a fost vizitat de secretarul de stat Sebastian Huluban, aflat la Washington, cu o delegaţie, la consultările româno-americane pe probleme de apărare. Secretarul de stat Sebastian Huluban i-a transmis militarului român mesajul de încurajare şi susţinere din partea ministrului apărării naţionale şi a sa personal, precum şi cadouri simbolice trimise de camarazii din Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor", de la Focşani.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale 
Top