14.05.2008

Vizita în România a secretarului pentru Forţele Navale ale SUA

Donald C. Winter, secretarul pentru Forţele Navale ale Statelor Unite ale Americii, efectuează o vizită în România, în perioada 13 - 15 mai. Miercuri, 14 mai, domnul Donald C. Winter a avut întrevederi cu secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, şi cu locţiitorul şefului Statului Major General, generalul-locotenent Mihail Orzeaţă. Pe agenda discuţiilor oficiale s-au aflat teme de interes reciproc referitoare la participarea României la operaţiunile ISAF şi ENDURING FREEDOM, la Regiunea Extinsă a Mării Negre şi la relaţiile de cooperare militară bilaterală. De asemenea, în programul vizitei sunt incluse întâlniri cu consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Constantin Degeratu, cu consilierul de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, Stejărel Olaru, şi cu preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu.
Aspecte din timpul vizitei (foto)

   

08.05.2008

Manifestări dedicate zilei de 9 mai

Ministerul Apărării organizează vineri, 9 mai a.c., în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile unde sunt dislocate unităţi şi mari unităţi militare, activităţi dedicate Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial şi Zilei Europei. În Bucureşti, ceremonialele militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori vor avea loc după următorul program:
- la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, ora 10.00;
- la Monumentul Eroilor Patriei, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare ,,Carol I", ora 12.00.
La activităţi vor participa reprezentanţi din partea Ministerului Apărării, categoriilor de forţe ale Armatei, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.
Aspecte de la ceremonialul de la Mormântul Ostaşului Necunoscut
Aspecte de la ceremonialul de la Monumentul Eroilor Patriei

   

22.04.2008

DARURI DE PAŞTI PENTRU COPII

Locţiitorul şefului Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, contraamiral dr. Cornel Mihai, şi directorul Statului Major General, generalul-maior dr. Ştefan Oprea, le-au oferit daruri copiilor Centrului social al Fundaţiei "Sfântul Dimitrie" din Bucureşti astăzi, 22 aprilie, cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Învierii Domnului. Copiii Centrului au primit articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, alimente şi dulciuri, toate fiind achiziţionate din sumele colectate prin contribuţia benevolă a personalului militar şi civil din structurile centrale ale Ministerului Apărării. Comitetul de Ajutor pentru Copii, care funcţionează în coordonarea directorului Statului Major General, a contribuit, ca în fiecare an de sărbători, la ajutorarea copiilor asistaţi de Centrul social al Fundaţiei "Sfântul Dimitrie".
Aspecte de la activitate (foto)

   

21.04.2008

Prima reuniune a Comitetului Mixt Româno - American

Centrul de Coordonare şi Monitorizare a Implementării Acordului de Acces (CCMIA), din cadrul Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, a organizat luni, 21 aprilie 2008, la sediul Ministerului Apărării, prima reuniune a Comitetului Mixt Româno-American pentru implementarea prevederilor Legii nr. 268 din 29 iunie 2006 privind "Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României". Oficialii români şi americani au aprobat procedurile de lucru, structura şi atribuţiile Comitetului Mixt, precum şi cele ale organismelor auxiliare şi ale structurilor administrative. La eveniment au participat secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, reprezentanţi ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei şi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Din partea Statelor Unite ale Americii, au participat generalul-maior Robertus Remkes, şeful Direcţiei Strategii, Politici şi Evaluare din cadrul Comandamentului Forţelor Statelor Unite în Europa (EUCOM), reprezentanţi ai structurilor forţelor terestre şi aeriene (USAREUR şi USAFE), precum şi ai Ambasadei acestei ţări la Bucureşti. De asemenea, pe parcursul reuniunii a fost prezentat şi cadrul general de desfăşurare a programului de instruire în anul 2008 şi perspectiva activităţilor de instruire a forţelor SUA în România pentru anul 2009, conform Planului de Instruire în Comun Româno-American.

   

17.04.2008

Delegaţie oficială sârbă în vizită la Ministerul Apărării

O delegaţie condusă de secretarul de stat pentru Politica de Apărare din Ministerul Apărării al Republicii Serbia, Dušan Spasojević, a efectuat o vizită în România, în zilele de 16 şi 17 aprilie a.c., la invitaţia secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Pe agenda convorbirilor oficiale s-au aflat teme de interes reciproc legate de rezultatele Summit-ului NATO, angajamentele Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene în regiunea Balcanilor, de iniţiativele regionale şi dinamica securităţii, cu accente pe regiunea Balcanilor şi a Mării Negre. În cadrul discuţiilor au fost abordate şi probleme referitoare la participarea României în operaţii internaţionale şi la cooperarea militară româno- sârbă. Delegaţia sârbă a fost primită la ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, la şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, şi la Ministerul Afacerilor Externe.
Aspecte de la activitate (foto)

   

27.02.2008

Activitate de bilanţ la Departamentul pentru Armamente

Activitatea Departamentului pentru armamente în anul 2007 a fost analizată marţi, 26 februarie, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la sediul C.N. Romtehnica S.A.  La activitate au participat Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politică de Apărare şi Planificare, Georgeta Elisabeta Ionescu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi Informare Publică, general-locotenent Mihail Orzeaţă, locţiitorul şefului Statului Major General, reprezentanţi ai structurilor centrale şi şefi ai categoriilor de forţe, personal din cadrul Departamentului pentru armamente şi din structurile subordonate acestuia. Locţiitorul şefului Departamentului pentru armamente, general-maior Ion-Eftimie Sandu, a prezentat principalii indicatori de performanţă şi modul în care au fost îndeplinite atribuţiile Departamentului pentru armamente şi structurilor aflate în subordinea şi coordonarea acestuia. Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu a evidenţiat eforturile depuse de personalul Departamentului pentru armamente pentru buna desfăşurare activităţii de înzestrare cu tehnică şi tehnologii militare. De asemenea, a subliniat importanţa majoră pe care o are cercetarea ştiinţifică desfăşurată de către structurile aflate în subordinea departamentului.

   

22.02.2008

Teodor Meleşcanu, la Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a participat vineri, 22 februarie, la Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării (RIMAP) din ţările membre ale Uniunii Europene, care s-a desfăşurat la Brdo, Slovenia.  În cadrul lucrărilor, a fost evidenţiată necesitatea creşterii capacităţii de reacţie a Uniunii pe dimensiunea securităţii şi apărării. În ceea ce priveşte reducerea deficitelor operaţionale (în special pentru transportul aerian, elicoptere), miniştrii apărării din statele membre UE au subliniat importanţa generării de capabilităţi complementare cu NATO, inclusiv finanţarea comună a acestora. Majoritatea participanţilor la reuniune a subliniat rolul crucial pe care îl joacă Agenţia Europeană de Apărare (EDA) pentru dezvoltarea proiectelor de capabilităţi comune. Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a fost necesitatea îmbunătăţirii complementarităţii cu celelalte organizaţii internaţionale (ONU, OSCE) în scopul punerii în valoare a pachetului unic de instrumente pe care Uniunea Europeană le poate oferi. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleşcanu a afirmat sprijinul constant pentru dezvoltarea unui cadru de securitate durabilă în Balcani, menţinerea angajamentului naţional pentru dezvoltarea capacităţilor de reacţie rapidă a UE (Battle Groups), precum şi necesitatea creşterii sprijinului politic comunitar pentru dezvoltarea de capabilităţi complementare Alianţei Nord-Atlantice, cu apel la finanţarea comună. Ministrul Meleşcanu a fost însoţit, la lucrările forului european, de secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru politica de apărare şi planificare, şi de locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent Mihail Orzeaţă.
Aspecte de la activitate (foto)

   

07.02.2008

Vânătorii de munte s-au întors acasă

Militarii Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", care au participat timp de şase luni la operaţia NATO ISAF, în Afganistan s-au întors acasă. Secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, Corneliu Dobriţoiu, şi locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent dr. Mihail Orzeaţă, le-au urat bun venit vânătorilor de munte în cadrul ceremonialului desfăşurat joi, 7 februarie, la Curtea de Argeş. La festivitate au mai fost prezenţi generalul-locotenent dr. Teodor Frunzeti, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-locotenent dr. Florian Pinţă, comandantul Comandamentului 2 Operaţional Întrunit, oficialităţi locale, cadre militare active, în rezervă şi în retragere, membri ai familiilor militarilor, precum şi soţia sublocotenentului post-mortem Aurel Marcu, căzut la datorie la data de 6 septembrie 2007. Pentru merite deosebite în timpul acestei misiuni au fost conferite, prin decret prezidenţial, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler locotenentului Nicolae Grigore şi Medalia Naţională "Serviciul Credincios" sergenţilor-majori Marius Enescu şi Mircea Solomon şi fruntaşului Alex-Octavian Zafiu.
Aspecte de la ceremonialul de primire (foto) 
Top