11.12.2008

Reuniunea ordinară a Comitetului interministerial

Centrul de Coordonare şi Monitorizare a Implementării Acordului de Acces (CCMIA), din cadrul Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, a organizat în data de 10 decembrie 2008, la Palatul Cercului Militar Naţional, Reuniunea ordinară a Comitetului interministerial, constituit în baza HG 565/2007 completată cu HG 456/2008 pentru implementarea Legii nr. 268 din 29 iunie 2006 privind Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României". Reuniunea a fost condusă de preşedintele Comitetului interministerial, Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din cadrul Ministerului Apărării. La eveniment au participat secretari de stat şi reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor publice din arcul guvernamental cu atribuţii în implementarea prevederilor "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României". Pe parcursul reuniunii, oficialii ministerelor şi instituţiilor participante au prezentat stadiul privind punerea în aplicare, de către fiecare minister pe domeniul său de responsabilitate, a obligaţiilor ce decurg din Acordul de Acces şi aranjamentele de implementare ale acestuia, precum şi soluţii de rezolvare a unor disfuncţionalităţi apărute în procesul de implementare a Acordului de Acces.

14.11.2008

Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, la Reuniunea consultărilor de nivel înalt NATO-Ucraina

Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, a participat, în zilele de 12-13 noiembrie 2008, la cea de-a şasea Reuniune a consultărilor de nivel înalt NATO-Ucraina, organizată în capitala Estoniei, Tallinn. În cele două sesiuni ale reuniunii, discuţiile au vizat analizarea mediului euro-atlantic de securitate actual şi capacităţile pe care armata ucraineană le poate utiliza pentru a participa la eforturile aliate de combatere a noilor riscuri de securitate şi la operaţiile conduse de NATO. De asemenea, aliaţii au discutat pe marginea evaluării de către NATO a progreselor înregistrate de Ucraina în implementarea planului de reformă a structurilor sale de securitate şi apărare.

11.11.2008

Ziua Armistiţiului, sărbătorită la Bucureşti

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu şi directorul adjunct al Statului Major General, generalul-maior dr. Ioan Ciupei, au participat marţi, 11 noiembrie, la ceremonia oficială prilejuită de Ziua Armistiţiului, care marchează trecerea a 90 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. În cadrul ceremoniei desfăşurate în Parcul Cişmigiu din Capitală, conducerea MAp a depus o coroană de flori la Monumentul ridicat în memoria militarilor francezi căzuţi în Primul Război Mondial. La acest eveniment, care a avut loc sub patronajul Ambasadei Franţei la Bucureşti, elevi ai Liceului francez "Anna de Noailles" şi Fanfara Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" au susţinut un program artistic.
* * *
Ziua Armistiţiului marchează încheierea simbolică a Primului Război Mondial la 11 noiembrie 1918. La această dată a fost semnat, în pădurea Compiegne, Franţa, armistiţiul care a pus capăt războiului. Principalii semnatari au fost mareşalul Ferdinand Foch, comandantul forţelor Antantei, şi omul politic Matthias Erzberger, din partea Germaniei. Armistiţiul a intrat în vigoare la ora 11 dimineaţa (textul prevedea încheierea acţiunilor de luptă "în a 11-a oră a celei de-a 11-a zile a lunii a 11-a"). Ziua Armistiţiului a fost declarată sărbătoare naţională în unele state participante la prima conflagraţie mondială, printre care Belgia, Franţa, Marea Britanie, Polonia şi Statele Unite.

Aspecte din timpul activitatii (foto)

10.11.2008

SECRETARUL DE STAT CORNELIU DOBRIŢOIU, LA BRUXELLES

Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, a participat astăzi, 10 noiembrie, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) al Uniunii Europene şi la Reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în format miniştrii apărării. Agenda reuniunilor a cuprins dezvoltarea capacităţilor militare ale Uniunii Europene, operaţiile militare sub egida UE (ALTHEA în Bosnia Herţegovina, EUFOR CIAD/RCA-Republica Centrafricană, viitoarea misiune PESA pentru combatarea actelor de piraterie din largul coastelor Somaliei/ATALANTA), utilizarea forţelor multinaţionale europene şi iniţiativa ce vizează dezvoltarea schimburilor de ofiţeri la nivelul formării iniţiale (Programul ERASMUS). Sesiunea dedicată dezvoltării capacităţilor militare a acoperit cele mai importante proiecte aflate în derulare în cadrul EDA: creşterea disponibilităţii utilizării elicopterelor în operaţii, Flota Europeană de Transport Aerian (EATF), supravegherea maritimă, dezvoltarea unor noi capacităţi de deminare maritimă şi utilizarea mijloacelor spaţiale pentru operaţiile PESA. În marja reuniunii, 12 state membre ale UE, inclusiv România, au semnat o declaraţie de intenţie privind constituirea EATF. În cadrul reuniunii comune a miniştrilor de externe şi ai apărării au mai fost abordate şi subiecte legate de modul de desfăşurare a operaţiilor din Balcanii de Vest şi Afganistan.

07.11.2008

8 noiembrie - Ziua Ordinului "Mihai Viteazul"

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a transmis tuturor veteranilor de război, purtători ai înaltului Ordin "Mihai Viteazul", un mesaj prilejuit de sărbătorirea, în data de sâmbătă, 8 noiembrie, a Zilei Ordinului "Mihai Viteazul". La ceremonia desfăşurată astăzi, 7 noiembrie, la sediul ministerului, au participat, alături de reprezentanţii Asociaţiei Cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul", preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, general(r) Marin Dragnea, secretarii de stat Corneliu Dobriţoiu şi Georgeta Ionescu, şeful Statului Major General, amiralul Gheorhe Marin, secretarul general al ministerului, Georgeta Gavrilă. Ministrul Meleşcanu a adresat un călduros salut şi urări de sănătate şi viaţă lungă tuturor veteranilor care poartă această supremă distincţie militară, apreciind că tinerii de azi au multe de învăţat din lecţia de eroism şi patriotism înscrisă în istoria neamului de Cavalerii Ordinului Mihai Viteazul.
* * *
Înfiinţat în dramatica perioadă 1916-1917, instituirea Îaltului Ordin "Mihai Vitezul" s-a dorit a fi un imbold moral, o chemare la fapte de vitejie şi eroism.

Aspecte din timpul activitatii (foto)

05.11.2008

A doua reuniune a Comitetului Mixt Româno - American

La sediul Ministerului Apărării a avut loc în data de 4 noiembrie, a doua Reuniune a Comitetului Mixt Româno - American pentru implementarea "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României".  La eveniment au participat, din partea Statelor Unite ale Americii, reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Statelor Unite în Europa (EUCOM) şi ai ambasadei SUA la Bucureşti, iar din partea României, reprezentanţi ai Ministerului Apărării şi Ministerului Afacerilor Externe. Pe parcursul discuţiilor au fost prezentate concluziile desprinse în urma activităţilor de instruire a forţelor SUA prezente în România în anul 2008 şi s-a aprobat "Planul Comun de Antrenament al forţelor SUA în România" pentru anul 2009. Cu această ocazie, oficialii români şi americani au aprobat regulamentele de funcţionare ale organului Executiv, subcomitetelor si secretariatului Comitetului Mixt. De asemenea, în cadrul reuniunii a avut loc semnarea "Aranjamentului privind procedurile penale pentru implementarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României". Aranjamentul de Implementare a fost semnat, pentru Autoritatea Desemnată a României, de către secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şef al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare, şi din partea Autorităţii Desemnate a Statelor Unite generalul-maior Paul Schafer, director pentru strategii, politici şi evaluări din cadrul Comandamentului Forţelor Statelor Unite din Europa.
Aranjamentul tehnic cu SUA

15.10.2008

Generalul Carter F. HAM în vizită în România

Generalul locotenent dr. Teodor Frunzeti, şeful Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), s-a întâlnit la sediul SMFT, cu generalul (US) Carter F. Ham, comandantul Trupelor de Uscat Americane din Europa şi al Armatei a VII-a Americane, care efectuează o vizită în România, în zilele de 13 şi 14 octombrie. În timpul convorbirilor, cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la priorităţile Forţelor Terestre Române în 2009 şi la instruirea în comun a militarilor români şi americani care participă la misiuni, în teatrele de operaţii. "JTF-East este în beneficiul ambelor ţări. Anul 2008 s-a dovedit un an foarte bun, în care am consolidat încrederea dintre cele două armate", a subliniat generalul Ham. Generalul Frunzeti şi generalul Ham au discutat şi despre extinderea şi consolidarea relaţiilor de cooperare dintre Forţele Terestre Române şi Forţele Terestre Americane din Europa în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcani. Vizita generalului Ham a constituit o oportunitate pentru Analiza exerciţiului JTF-E Rotation 2008, desfăşurat în vara acestui an, pe parcursul a două luni de zile, la Mihail Kogălniceanu şi în Poligonul Babadag. "Exerciţiul JTF-E Rotation - 2008 constituie un foarte bun exemplu al relaţiilor militare excelente dintre cele două armate, precum şi o ocazie de a demonstra că militarii români şi cei americani se instruiesc după aceleaşi proceduri şi sunt în măsură să execute împreună misiuni în teatrele de operaţii, oriunde şi oricând", a menţionat generalul Frunzeti. Şeful SMFT i-a oferit colonelului american Peri Anest, comandantul Joint Task Force - East, "Emblema de Onoare a Forţelor Terestre Române", pentru sprijinul deosebit acordat părţii române în 2007 şi 2008, pe perioada exerciţiilor bilaterale desfăşurate de JTF-East. Generalul Ham a fost primit de şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, şi de secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare.

09.10.2008

EXERCIŢIUL DE SIMULARE MK 2008

Ministerul Apărării, în calitate de Autoritate Desemnată, a organizat şi condus, în zilele de 7 şi 8 octombrie, exerciţiul de simulare "MK-2008", prin Centrul de Coordonare şi Monitorizare a Implementării Acordului de Acces din Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare. Scopul exerciţiului, condus de către secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din cadrul Ministerului Apărării, a fost verificarea capacităţii de reacţie, analiză şi decizie a structurilor centrale din Ministerul Apărării şi a ministerelor din arcul guvernamental, responsabile de implementarea "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României". Acordul a fost semnat la Bucureşti la 6 decembrie 2005, a fost ratificat prin Legea nr. 268 din 29 iunie 2006, şi a fost urmat de o serie de aranjamente de implementare. "MK-2008" s-a desfăşurat pe baza unui scenariu fictiv prin crearea artificială a unor posibile situaţii şi evenimente şi a avut ca obiective principale antrenarea factorilor de decizie în luarea măsurilor necesare în timp oportun, îmbunătăţirea capacităţilor de reacţie a structurilor responsabile, precum şi identificarea unor posibilităţi de îmbunătăţire a cooperării între instituţiile din arcul guvernamental responsabile de implementarea Acordului de Acces.

24.09.2008

Deschiderea expoziţiei Black Sea Defense & Aerospace, la Bucureşti

Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, va participa, miercuri, 24 septembrie, începând cu ora 10.30, la festivitatea de deschidere a celei de-a doua ediţii a expoziţiei şi conferinţei internaţionale dedicate industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private (BSDA 2008). Expoziţia Black Sea Defense & Aerospace este organizată cu sprijinul Ministerului Apărării şi se va desfăşura în perioada 24-26 septembrie în cadrul complexului expoziţional ROMAERO Băneasa. Prima zi a conferinţei şi expoziţiei BSDA 2008 va fi dedicată Ministerului Apărării şi va fi onorată de prezenţa unor personalităţi civile şi militare.

23.09.2008

Informaţie de presă - CBRNe World

Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Publice, Raed Arafat, au participat luni, 22 septembrie, la deschiderea conferinţei şi expoziţiei anuale a revistei CBRNe World, ce se desfăşoară la Hotelul JW Marriott din Bucureşti. Cei doi oficiali au vizitat standurile expoziţiei şi au discutat cu expozanţii despre tehnologii şi echipamente moderne din domeniul chimic, biologic, radiologic, nuclear şi explozibili. Oficialii români au participat la lucrările conferinţei în cadrul căreia specialişti din peste 25 de ţări susţin prelegeri axate pe identificarea modalităţilor optime de cooperare între structurile militare şi civile cu atribuţii în domeniu. Participanţii la conferinţă vor viziona miercuri, 24 septembrie, un exerciţiu demonstrativ de specialitate în poligonul Valea Poienii din judeţul Argeş, susţinut de către reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare româneşti.
Aspecte din timpul activitatii (foto)

17.09.2008

Militarii români internaţi la Ramstein, vizitaţi de o delegaţie a MAp

La ordinul ministrului Teodor Meleşcanu, o delegaţie a Ministerului Apărării, condusă de secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, din care fac parte şi medici militari, i-a vizitat marţi, 16 septembrie, pe militarii români răniţi în teatrele de operaţii, internaţi la Spitalul american din Ramstein. În prezent, în acest spital primesc asistenţă medicală de specialitate soldatul Butoi Ionuţ Claudiu şi sergentul major Matei Gheorghe Irinel, ambii răniţi în accidentul petrecut la 31 august a.c. în Afganistan, precum şi fruntaşul Marius Traian Iovi, rănit în accidentul de la 21 septembrie 2007, din Irak, şi locotenent-colonelul Dorin Petruţ, rănit în data de 11 septembrie 2007, la Bagdad. Corneliu Dobriţoiu şi medicii români au discutat cu fiecare din cei patru militari spitalizaţi la Ramstein despre starea lor de sănătate. "Am încredere că beneficiaţi aici de cele mai bune condiţii de tratament şi asistenţă medicală. Sper ca problemele dumneavoastră medicale să-şi găsească rezolvarea şi să vă întoarceţi cu bine acasă", a declarat secretarul de stat Dobriţoiu. Totodată, acesta a asigurat că militarii răniţi care sunt apţi şi vor să rămână în armată îşi vor găsi posturi în structurile centrale sau subordonate ale MAp. Corneliu Dobriţoiu a anunţat că MAp are în vedere crearea unui Centru special pentru consiliere şi recuperare psihologică care să-i sprijine pe cei răniţi, şi nu numai, să depăşească eventualele traume psihice dobândite în timpul misiunilor. Locţiitorul bazei militare din Ramstein, colonelul Stephen Flaherty, a mulţumit militarilor români pentru ceea ce fac împreună cu aliaţii în teatrele de operaţii. "Primim în fiecare zi pacienţi din teatrele de operaţii care luptă pentru libertate. Toţi sunt importanţi pentru noi. Nu de puţine ori ne-am ataşat de ei şi ajungem să le cunoaştem şi familiile", a declarat colonelul Flaherty. Alături de echipa medicală, la Ramstein s-au aflat şi rude ale militarilor răniţi.
* * *
Pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor care au avut de suferit în urma participării la misiunile din teatrele de operaţii s-a promovat şi s-a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă.
Prin acest act normativ s-a stabilit acordarea titlului onorific de "militar veteran" celor care s-au remarcat prin acţiuni exemplare de curaj şi au fost instituite mai multe drepturi pentru aceştia. Totodată, de curând, s-a înfiinţat prima asociaţie de caritate din armată - "Camarazii", preşedinte de onoare fiind ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu. Asociaţia îşi propune, în principal, să-i ajute pe militarii răniţi în timpul misiunilor în străinătate, care se confruntă cu probleme de sănătate, precum şi pe membrii familiilor celor căzuţi la datorie.

Aspecte ale vizitei(foto)

04.09.2008

Vizita locţiitorului comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa

Locţiitorul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Sir John McColl, efectuează, în zilele de 4 şi 5 septembrie, o vizită oficială în România la invitaţia şefului Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin. În cadrul discuţiilor, amiralul Marin a prezentat aspecte ale transformării Armatei României, cu accent pe modul de îndeplinire a angajamentelor naţionale asumate faţă de Alianţa Nord-Atlantică. Totodată, generalului Sir John McColl i-au mai fost prezentate detalii ale participării militarilor români la misiuni sub egida NATO. Generalul Sir John McColl s-a întâlnit şi cu secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării. Programul mai cuprinde depunerea unei coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, vizitarea Centrului de Instruire prin Simulare şi a Palatului Parlamentului.
* * *
Generalul Sir John McColl şi-a început cariera militară în 1973, când a fost încadrat în Batalionul 1 al Regimentului Regal Anglican. De-a lungul carierei, a îndeplinit funcţii de comandă pe toate treptele ierarhiei militare, unităţile în care a fost încadrat fiind dislocate constant în teatre de operaţii internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan sau Irak. În anul 2002 a comandat prima Forţă Internaţională de Asistenţă de Securitate din Afganistan, în 2004 a fost locţiitorul comandantului Forţei Multinaţionale din Irak, iar în anul 2005 a fost trimisul special al primului ministru al Marii Britanii în Afganistan.

07.09.2008

Conferinţă de presă la Cercul Militar Naţional

Conferinţa de presă premergătoare desfăşurării celei de-a doua ediţii a Expoziţiei şi Conferinţei Internaţionale dedicate Industriei Aeronautice, Apărării, Securităţii Naţionale şi Securităţii Private "Black Sea Defense & Aerospace 2008 (BSDA 2008)" va avea loc la Palatul Cercului Militar Naţional, sala Alba Iulia, luni, 8 septembrie, începând cu ora 13.30. Conferinţa va fi susţinută de către secretarul de stat Corneliu DOBRIŢOIU, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor publice şi private implicate în organizarea BSDA 2008, eveniment ce va avea loc în cadrul ROMAERO BĂNEASA, în perioada 24-26 septembrie.
* * *
Jurnaliştii interesaţi să participe la conferinţa de presă vor fi aşteptaţi la intrarea în Palatul Cercului Militar Naţional, strada Constantin Mille nr.1, luni, 8 septembrie, între orele 12.45 - 13.25.

04.09.2008

Vizita locţiitorului comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa

Locţiitorul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Sir John McColl, efectuează, în zilele de 4 şi 5 septembrie, o vizită oficială în România la invitaţia şefului Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin. În cadrul discuţiilor, amiralul Marin a prezentat aspecte ale transformării Armatei României, cu accent pe modul de îndeplinire a angajamentelor naţionale asumate faţă de Alianţa Nord-Atlantică. Totodată, generalului Sir John McColl i-au mai fost prezentate detalii ale participării militarilor români la misiuni sub egida NATO. Generalul Sir John McColl s-a întâlnit şi cu secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării. Programul mai cuprinde depunerea unei coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, vizitarea Centrului de Instruire prin Simulare şi a Palatului Parlamentului.
* * *
Generalul Sir John McColl şi-a început cariera militară în 1973, când a fost încadrat în Batalionul 1 al Regimentului Regal Anglican. De-a lungul carierei, a îndeplinit funcţii de comandă pe toate treptele ierarhiei militare, unităţile în care a fost încadrat fiind dislocate constant în teatre de operaţii internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan sau Irak. În anul 2002 a comandat prima Forţă Internaţională de Asistenţă de Securitate din Afganistan, în 2004 a fost locţiitorul comandantului Forţei Multinaţionale din Irak, iar în anul 2005 a fost trimisul special al primului ministru al Marii Britanii în Afganistan.

Aspecte ale vizitei (foto)

30.07.2008

29 IULIE - ZIUA IMNULUI NAŢIONAL

Ministerul Apărării, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Prefectura şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti au organizat marţi, 29 iulie, în Piaţa Tricolorului, din faţa Palatului Cercului Militar, o ceremonie publică dedicată Zilei Imnului Naţional. La eveniment au participat secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, secretarul general al M.Ap. Georgeta Gavrilă, şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, reprezentanţi ai categoriilor de forţe ale Armatei, ai unor instituţii civile, militare şi religioase, ataşaţi militari străini acreditaţila Bucureşti, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere. Programul ceremoniei din Capitală a cuprins oficierea unei rugi pentru poporul român, alocuţiuni şi un spectacol susţinut de Muzica Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazu", Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române, solişti ai Ansamblului Artistic al Armatei şi soprana Carla Muşat. Subunităţi şi formaţii de muzici militare ale Ministerului Apărării au participat la ceremonii publice de sărbătorire a Zilei Imnului Naţional al României în mai multe localităţi din ţară.
Aspecte de la ceremonie (foto)

27.07.2008

Forţe şi tehnică în sprijinul populaţiei sinistrate

Alte detaşamente de militari din Brigada 15 Mecanizată Iaşi şi din Brigada 4 Logistică Dej, acţionează duminică, 27 iulie, în conformitate cu dispoziţiile conducerii Ministerului Apărării, la solicitarea autorităţilor centrale şi locale, pentru limitarea efectelor inundaţiilor. Astfel, în zona localităţii Rădăuţi, judeţul Suceava, camioane DAC ale Ministerului Apărării transportă apă pentru persoanele sinistrate şi asigură corturi militare pentru cazarea persoanelor evacuate, iar în zona localităţilor Blăgeşti, Răchiteni, Paşcani, judeţul Iaşi, militarii continuă misiunea de ajutorare a persoanelor, evacuare a bunurilor şi de consolidare a digurilor. De asemenea, elicoptere ale Forţelor Aeriene Române continuă în Maramureş misiunile de evacuare a persoanelor şi de transport alimente pentru populaţia afectată de inundaţii. Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi amiralul dr. Gheorghe Marin, şeful Statului Major General, îl însoţesc pe premierul Călin Popescu Tăriceanu în vizita de lucru întreprinsă în zonele afectate de inundaţii pentru evaluarea situaţiei şi stabilirea măsurile concrete ce se impun. ****
În urma şedinţei de astăzi a Comitetului operativ pentru situaţii de urgenţă, în care au fost analizate efectele inundaţiilor din ultimele zile s-a stabilit ca Ministerul Apărării să participe în continuare la sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, în special din zonele apropiate municipiilor Paşcani şi Roman, precum şi la consolidarea şi supraînălţarea digurile de pe râul Siret.

26.07.2008

Ministerul Apărării alături de populaţia afectată de inundaţii

Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi amiralul dr. Gheorghe Marin, şeful Statului Major General, au participat duminică, 27 iulie 2008, la sediul Guvernului, la şedinţa comitetului operativ pentru situaţii de urgenţă, în care au fost analizate efectele inundaţiilor din ultimele zile. În urma dezbaterilor s-a stabilit ca Ministerul Apărării să participe în continuare la sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii în special din zonele apropiate municipiilor Paşcani şi Roman iar digurile de pe râul Siret să fie consolidate şi supraînălţate. La şedinţă au mai participat secretari de stat din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii, reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Rezervelor de Stat, Institutului de Meteorologie, Institutului de Hidrologie, Apele Române, Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Hidroelectrica şi Electrica.

24.07.2008

Festivitate de absolvire la Academia Tehnică Militară

Festivitatea de absolvire a promoţiei 2008 de ofiţeri ingineri a Academiei Tehnice Militare va avea loc joi, 24 iulie a.c., începând cu ora 9.00. La eveniment vor participa secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, general-maior dr. Ion-Eftimie Sandu, locţiitorul secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Armamente, precum şi alte personalitaţi militare şi civile din ţară şi străinătate. Cu acest prilej se va putea vizita Centrul de Cercetare şi Transfer Tehnologic şi se va vernisa o expoziţie cuprinzând realizările academiei în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării instituţionale. Promoţia de ofiţeri ingineri 2008, denumită generic "Intregirea Naţională - 90 Gl.mr.prof.univ.dr.ing. Gheorghe Ardeleanu", numără 49 absolvenţi, pregătiţi în două specializări pentru Ministerul Apărării, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Jurnaliştii acreditaţi la Ministerul Apărării sunt aşteptaţi să participe la acest eveniment, începând cu ora 8.30, la sediul Academiei Tehnice Militare, situat în Bulevardul George Coşbuc nr. 81-83, sector 5, Bucureşti.
Aspecte de la ceremonie (foto)

21.07.2008

20 iulie - Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene

Aviatorii militari sărbătoresc pe 20 iulie, sub ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene. Astfel, la Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti a avut loc, în prezenţa secretarului de stat Corneliu Dobriţoiu, a şefului Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin şi a secretarului general al M.Ap. Georgeta Gavrilă o ceremonie militară şi religiosă şi au fost depuse coroane de flori. Pe timpul evenimentului şase elicoptere IAR 330 SOCAT, de la Baza 90 Transport Aerian, trei avioane IAR-99 de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene şi aparate de zbor ale unităţii de aviaţie a MIRA şi ale Aeroclubului României au survolat Bulevardul Aviatorilor, iar la Muzeul Aviaţiei s-a desfăşurat expoziţia "Istoria aeronauticii române în perioada 1958-1970". Unităţi din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene sărbătoresc evenimentul prin ceremonii militare şi religioase, zboruri demonstrative, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare.
Aspecte de la ceremonie (foto)

   

05.06.2008

Activităţi de comemorare a eroilor neamului

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, împreună cu şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, a participat astăzi, 5 iunie, la activitatea de celebrare a Zilei Eroilor, desfăşurată la Mormântul Ostaşului Necunoscut. La ceremonialul militar şi religios din Parcul Carol au mai fost prezenţi membri ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai categoriilor de forţe ale Armatei, precum şi ataşaţi militari, cadre militare în rezervă şi în retragere, veterani de război. Pe timpul manifestării, o formaţie de elicoptere IAR 330 SOCAT şi una de avioane MIG 21 Lancer, aparţinând Forţelor Aeriene Române, au survolat zona în semn de omagiu pentru eroii căzuţi la datorie. Ceremonialuri de depuneri de coroane de flori s-au desfăşurat şi în alte locuri din Bucureşti, unde au participat reprezentanţi din conducerea Ministerului Apărării şi Statului Major General. Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu a depus o coroană de flori din partea Ministerului Apărării la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii de Apărare, iar secretarul de stat Georgeta Elisabeta Ionescu a participat la activitatea de comemorare din Cimitirul Eroilor Revoluţiei. De asemenea, secretarul general adjunct Anton Merschi a depus o coroană de flori la Cimitirul Ghencea Militar pentru eroii din Primul şi al Doilea Război Mondial. Manifestări comemorative au fost organizate în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii, cât şi la mormintele şi operele comemorative de război, cimitirele sau parcelele de onoare din afara graniţelor ţării unde şi-au pierdut viaţa şi sunt înmormântaţi militari români.
Aspecte de la ceremonie (foto)

   

05.06.2008

LA MULŢI ANI, STEAUA !

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a felicitat, astăzi, 5 iunie, echipa de handbal masculin Steaua şi pe sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice de la Beijing, în cadrul unui ceremonial desfăşurat la sediul Ministerului Apărării cu ocazia împlinirii a 61 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv al Armatei "STEAUA". La activitate au fost prezenţi secretarii de stat Corneliu Dobriţoiu şi Georgeta Elisabeta Ionescu, şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, generali şi ofiţeri din structurile centrale şi categoriile de forţe ale Ministerului Apărării. În alocuţiunea rostită cu acest prilej, ministrul Meleşcanu a arătat că 7 iunie este un moment de rezonanţă pentru întreg personalul armatei pentru că este data la care clubul de suflet al tuturor militarilor îşi aniversează ziua de naştere. Rememorând perioadele de glorie ale cubului militar, precum şi greutăţile cu care s-au confruntat sportivii care au îmbrăcat de-a lungul timpului tricourile roş-albastre, Teodor Meleşcanu şi-a exprimat convingerea că actualii sportivi vor lupta pentru a construi "un club puternic atât pe plan intern, cât şi internaţional, capabil să-şi îndeplinească mandatul de ambasador al Sportului Românesc şi al Armatei Române, deopotrivă". Ministrul Apărării a felicitat componenţii echipei de handbal, pe conducătorii clubului şi pe antrenori pentru frumoasa revenire în topul handbalului românesc masculin prin cucerirea, în acest an, atât a titlului de Campioană Naţională, cât şi a Cupei României, de asemenea, a urat succes sportivilor calificaţi la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de vară, de la Beijing. La finalul ceremoniei, comandantul CSA Steaua, George Boroi, a înmânat plachete aniversare ministrului apărării şi şefului SMG, iar din partea echipei de handbal au fost oferite tricouri personalizate ale clubului militar.
Aspecte de la ceremonie (foto)

   

03.06.2008

Delegaţie militară ungară la Ministerul Apărării

Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, a primit azi, 3 iunie, la sediul ministerului, delegaţia militară ungară condusă de secretarul de stat pentru Politica de Apărare, generalul-maior József Bali, aflată într-o vizită oficială de două zile în România. Pe agenda discuţiilor oficiale s-au aflat teme de interes reciproc legate de implementarea deciziilor Summit-ului NATO de la Bucureşti, dinamica Politicii Europene de Securitate şi Apărare, evoluţia mediului de securitate regională (Balcani, Marea Neagră), participarea militarilor români la operaţiuni în afara teritoriului naţional, colaborarea în cadrul iniţiativelor regionale, cooperarea militară bilaterală. De asemenea, generalul-maior József Bali a avut întâlniri cu ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, şi cu directorul Statului Major General, generalul-maior Ştefan Oprea.
Intâlniri de lucru la Ministerul Apărării (foto)

   

29.05.2008

Ceremonial militar în Parcul Cişmigiu, din Bucureşti

Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, şi Nicholas Taubman, Ambasadorul SUA la Bucureşti, au participat joi, 29 mai, la ceremonia desfăşurată în Parcul Cişmigiu din capitală, în memoria celor 378 de militari americani cazuţi la datorie pe teritoriul României în timpul celui de-al doilea război mondial. La activitate au mai fost prezenţi locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent dr. Mihail Orzeaţă, reprezentanţi ai categoriilor de forţe ale armatei, ambasadori, membri ai corpului diplomatic, ataşaţi militari şi veterani de război. În cadrul ceremoniei, secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu a depus o coroană de flori, din partea Ministerului Apărării, la Monumentul Eroilor Americani.
Alocuţiunea secretarului de stat Corneliu Dobriţoiu 
Alocuţiunea ambasadorului SUA la Bucureşti Nicholas Taubman 
Aspecte din timpul ceremoniei (foto)

   

29.05.2008

Teodor Meleşcanu s-a întâlnit cu directorul executiv al EDA

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, l-a primit astăzi, 29 mai, la sediul ministerului, pe directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), Alexander Weis, care efectuează o vizită oficială în România. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte referitoare la proiectele strategice la nivel european promovate şi dezvoltate de EDA şi la Programul Agenţiei pe anul acesta, apreciindu-se că acesta este unul ambiţios, dominat de continuarea şi consolidarea direcţiilor de acţiune din anii anteriori (dezvoltarea şi implementarea unor strategii pe termen lung - Planul de Dezvoltare a Capabilităţilor, cadrul pentru o Strategie privind cercetarea şi tehnologiile din domeniul apărării europene, Strategia privind standardizarea şi cooperarea în domeniul armamentelor, Strategia pentru crearea unei baze industriale şi tehnologice a apărării europene, Programul de Investiţii Comune în domeniul Protecţiei Forţelor). Programul oaspetelui mai cuprinde întâlniri cu şeful Statului Major General, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare şi cu locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente.
* * * *
România a devenit membră a Agenţiei Europene de Apărare în luna martie a anului 2007. În acest sens, ţara noastră, reprezentată oficial la nivelul Ministerului Apărării, a participat la procesul decizional şi la mecanismele de lucru ale agenţiei. În perspectivă, se are în vedere participarea la proiectele de colaborare multinaţionale în domeniul cercetării, tehnologiilor şi armamentelor, în funcţie de cerinţele şi nevoile identificate pe plan naţional şi în conformitate cu angajamentele asumate faţă de NATO şi EU.
EDA a fost creată prin acţiunea comună a Consiliului Uniunii Europene, la 12 iulie 2004, având misiunea de a sprijini statele membre participante în dezvoltarea capabilităţilor militare necesare pentru operaţiuni de gestionarea crizelor derulate în cadrul politicii europene de securitate şi apărare.

 

   

28.05.2008

Directorul Agenţiei Europene de Apărare va susţine o conferinţă de presă la Colegiul Naţional de Apărare

Alexander Weis, directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA) va vizita România joi, 29 mai, având planificate întâlniri de lucru cu ministrul Apărării, cu şeful Statului Major General, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare şi cu locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente. Weis va susţine o prelegere la Colegiul Naţional de Apărare pe tema ,,Proiectele Agenţiei Europene de Apărare în domeniul capacităţilor militare şi industriei de apărare europene: Oportunităţi şi provocări". Tot joi, la sediul Colegiului Naţional de Apărare, de la ora 12.00, Alexander Weis, directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare, Dragoş Ghercioiu, director general în cadrul Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, şi Iulian Fota, directorul Colegiului Naţional de Apărare vor susţine declaraţii de presă. Reprezentanţii mass-media care doresc să participe la activitate vor fi aşteptaţi, între 11.30 şi 11.45, la sediul Universităţii Naţionale de Apărare, intrarea principală (dinspre Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial).
* * * *
Agenţia Europeană de Apărare a fost creată prin acţiunea comună a Consiliului Uniunii Europene, la 12 iulie 2004, având misiunea de a sprijini statele membre participante în dezvoltarea capabilităţilor militare necesare pentru operaţiuni de gestionarea crizelor derulate în cadrul politicii europene de securitate şi apărare. România a devenit membră a EDA în luna martie a anului 2007. În acest sens, România, reprezentată oficial la nivelul Ministerului Apărării, a participat la procesul decizional şi la mecanismele de lucru ale agenţiei. În perspectivă, se are în vedere participarea la proiectele de colaborare multinaţionale în domeniul cercetării, tehnologiilor şi armamentelor, în funcţie de cerinţele şi nevoile identificate pe plan naţional şi în conformitate cu angajamentele asumate faţă de NATO şi EU.

   

26.05.2008

Delegaţie a Ministerului Apărării la reuniunile de la Bruxelles

Delegaţia Ministerului Apărării condusă de Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, a participat luni, 26 mai, la reuniunile Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe al Uniunii Europene, în formatul miniştrilor apărării, şi Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare, care s-au desfăşurat la Bruxelles. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte referitoare la dezvoltarea capacităţilor europene de apărare, la operaţiile de gestionare a crizelor derulate de UE în Balcanii de Vest, Africa şi Afganistan, precum şi la cooperarea Uniunii Europene cu NATO şi ONU. Pe parcursul lucrărilor a fost exprimat sprijinul României pentru iniţiativa europeană privind elicopterele şi pentru coordonarea acesteia cu abordările din cadrul NATO, precum şi interesul pentru programele Agenţiei Europene de Apărare care vizează protecţia forţelor. A fost reiterată contribuţia ţării noastre la dezvoltarea Grupurilor Tactice de Luptă ale UE şi a fost menţionat angajamentul României pentru asigurarea stabilităţii în Balcanii de Vest, prin continuarea participării la operaţia EUFOR-Althea din Bosnia-Herţegovina. În privinţa cooperării Uniunea Europeană - NATO, a fost subliniat sprijinul României pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două organizaţii pe baza principiilor complementarităţii, transparenţei şi evitării duplicării eforturilor.

   

20.05.2008

Întâlnire româno-cipriotă la Ministerul Apărării

Şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, s-a întâlnit marţi, 20 mai, la sediul Ministerului Apărării, cu şeful Gărzii Naţionale a Ciprului, generalul-locotenent Constantinos Bisbikas, care efectuează în perioada 19-22 mai o vizită oficială în România. În timpul convorbirilor oficiale, au fost abordate probleme de interes militar comun în Uniunea Europeană şi aspecte ale cooperării militare bilaterale. Amiralul Marin a prezentat oaspetelui cipriot din experienţa Armatei României în procesul de transformare şi modernizare, din perspectiva apartenenţei ţării noastre la NATO şi la Uniunea Europeană, precum şi aspecte ale participării militarilor români la operaţii şi misiuni internaţionale. Totodată, au fost explorate modalităţi de diversificare a cooperării bilaterale. Tot marţi, generalul Bisbikas s-a întâlnit cu secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru politica de apărare şi planificare din Ministerul Apărării. Programul oaspetelui cipriot mai cuprinde vizitarea unor unităţi militare, a Universităţii Naţionale de Apărare şi a Centrului de Instruire prin Simulare, precum şi a unor obiective culturale şi turistice reprezentative. Luni, 19 mai, generalul-locotenent Constantinos Bisbikas a depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Bucureşti.
* * *
Generalul-locotenent Constantinos Bisbikas s-a născut în 1949. A absolvit Academia Militară, cu specialitatea infanterie, în anul 1971. De-a lungul carierei, a mai absolvit Colegiul de Război, Colegiul Întrunit de Stat Major şi Colegiul Naţional de Apărare. A îndeplinit funcţii pe toate treptele ierarhiei militare. A fost numit în funcţia actuală la 11 ianuarie 2006. Este căsătorit şi are trei copii.

   


 
Top