COMUNICAT DPAP NR. 16 Data: 20.11.2014

Reuniunile Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare şi Consiliului Afaceri Externe în format miniştri ai apărării din statele membre UE
- 18 noiembrie, Bruxelles -

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, domnul Valeriu NICUŢ, a participat la Reuniunile Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare şi Consiliului Afaceri Externe în format miniştri ai apărării din statele membre UE, desfăşurate la data de 18 noiembrie, la Bruxelles. Comitetul Director al Agenţiei Europene de Apărare a pus în discuţie teme precum proiectele majore de dezvoltare a capacităţilor militare, industria de apărare, implementarea concluziilor Consiliului European din decembrie 2013. Consiliul Afaceri Externe, în format miniştri ai apărării din statele membre UE este a doua reuniune la nivel înalt de la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Italia. Pe agenda discuţiilor s-au regăsit teme precum operaţii şi misiuni desfăşurate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), situaţia de securitate din vecinătatea estică, dar şi potenţiale elemente pregătitoare pentru viitoarea reuniune a Consiliului European, dedicată securităţii şi apărării, planificată a avea loc în luna iunie 2015.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale
Aspect de la activitati

COMUNICAT DPAP NR. 15 Data: 17.10.2014

Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est
- Budva, Muntenegru, 15-16 octombrie 2014 -

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Preşedinte al Comitetului Director Politico-Militar al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est şi al Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunii Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est, domnul Valeriu Nicuţ, a condus, în perioada 15-16 octombrie 2014, Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), organizată la Budva, Muntenegru. În timpul lucrărilor s-a prezentat activitatea Preşedinţiei în exerciţiu de la ultima reuniune ministerială, precum şi stadiul proiectelor aflate în desfăşurare, subliniindu-se continuarea şi adaptarea acestora la noile realităţi. În acest context, România a anunţat că va conduce planificarea şi organizarea exerciţiului SEESIM-16 (South East European Simulation-16). Totodată, s-a aprobat Tabelul rotaţional privind locaţia comandamentului Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), preşedinţia PMSC şi funcţiile cheie din comandamentul brigăzii pentru perioada 2015-2035. Au mai fost aprobate Planul de activităţi pentru anul 2015 şi Bugetul pentru anul fiscal 2015 ale SEEBRIG.
De asemenea, participanţii la lucrări au fost informati privind stadiul procesului de aderare al Georgiei ca membru cu drepturi depline al Iniţiativei.
Secretariatul SEDM-CC/PMSC
Aspect de la activitate

COMUNICAT DPAP NR. 14 Data: 03.10.2014

Vizita la Ministerul Apărării Nationale a vice-ministrului apărării din Georgia

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, a avut vineri, 3 octombrie, la sediul MApN, o întâlnire cu vice-ministrul apărării din Georgia, domnul Mikheil Darchiashvili. Pe parcursul discuţiilor au fost dezbătute ultimele evoluţii ale mediului internaţional de securitate, în special în Zona Mării Negre şi au fost explorate modalităţi concrete de intensificare a cooperării militare în plan bilateral, cu accent pe implementarea prevederilor "pachetului substanţial" de măsuri din perspectiva deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Ţara Galilor.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale
Aspecte de la activitate

COMUNICAT DPAP NR. 13 Data: 25.09.2014

Ziua distinşilor vizitatori a exerciţiului de cooperare regională SEESIM 14

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, preşedinte al Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE) şi al Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunii Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC), Valeriu Nicuţ, a participat, joi, 25 septembrie 2014, la Ziua distinşilor vizitatori (DV Day), organizată cu ocazia desfăşurării exerciţiului de simulare SEESIM 14, la Zagreb, Croaţia. Cu ocazia participării la activitate, domnul Valeriu Nicuţ a reafirmat importanţa iniţiativei regionale SEDM în contextul actual de securitate din Europa de Sud-Est şi a subliniat intenţia preşedinţiei române de a depune toate eforturile pentru continuarea proiectelor practice cu impact asupra statelor membre, menite să crească importanţa şi vizibilitatea Iniţiativei în regiune. România asigură, în perioada 2013 - 2015, pentru a doua oară, Preşedinţia SEDM-CC/PMSC, după mandatul exercitat în perioada 2001 - 2003.
Secretariatul SEDM-CC/PMSC
Aspecte de la activitate

COMUNICAT DPAP NR. 12 Data: 22.09.2014

Vizita la Ministerul Apărării Nationale a ministrului adjunct al apărării din Republica Bulgaria

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, a avut vineri, 19 septembrie, la sediul MapN, o întâlnire oficială cu ministrul adjunct al apărării din Republica Bulgaria, domnul Pavel Anastasov. Pe parcursul discuţiilor au fost dezbătute ultimele evoluţii ale mediului internaţional de securitate, în special în Zona Mării Negre şi au fost explorate modalităţi concrete de intensificare a cooperării militare în plan bilateral, cu accent pe coordonarea unor măsuri privind implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Ţara Galilor. De asemenea, Valeriu Nicuţ, în dubla sa calitate de secretar de stat şi de preşedinte al Comitetului Director Politico - Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud - Est (MPFSEE) şi al Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud - Estul Europei (SEDM-CC), a subliniat buna cooperare dintre Bulgaria şi Preşedinţia Română a SEDM CC şi PMSC.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale
Aspecte de la activitate

COMUNICAT DPAP NR. 11 Data: 19.09.2014

Reuniuni pe problematica cooperării regionale, la Bucureşti

Cea de-a 32-a Reuniune a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE) şi cea de-a 31-a Reuniune a Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC) s-au desfăşurat, între 17-18 septembrie, la Bucureşti. SEDM este cea mai cuprinzătoare iniţiativă din regiune, iar la această activitate au participat reprezentanţi din 19 naţiuni şi organizaţii regionale şi internaţionale. România asigură, în perioada 2013-2015, Preşedinţia SEDM-CC/PMSC, iar lucrările reuniunilor au fost conduse de domnul secretar de stat Valeriu Nicuţ, în calitate de Preşedinte PMSC/SEDM-CC. În cadrul reuniunilor a fost abordată problematica cooperării regionale, cu accent asupra proiectelor practice cu impact asupra statelor membre, stadiul ratificării unor acorduri, precum şi documente importante pentru funcţionarea şi dezvoltarea Iniţiativei, bugetul şi activităţile Brigăzii Multinaţionale din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) şi documentele reuniunii ministeriale în format SEDM ce se va desfăşura la Budva, Muntenegru, în data de 16 octombrie 2014.
Secretariatul SEDM-CC/PMSC
Aspecte de la activitati

COMUNICAT NR. 236 Data: 05.09.2014

Un militar român şi-a pierdut viaţa pe timpul participării la un exerciţiu multinaţional în Germania

Un militar a decedat şi alţi patru au fost răniţi într-un accident care a avut loc vineri, 5 septembrie, pe timpul desfăşurării exerciţiului multinaţional "Saber Junction 14", în Centrul de Instruire din Hohenfels, Germania. Personalul medical al unităţii, aflat la faţa locului, le-a acordat militarilor accidentaţi primele îngrijiri medicale, însă, în ciuda tuturor eforturilor, plutonierul Adrian-Constantin Leu a decedat la scurt timp după producerea accidentului. Răniţii sunt internaţi în unităţi medicale din Germania. Adrian-Constantin Leu era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din anul 2001, era necăsătorit şi a participat la trei misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. Pe timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic, vehiculul de tip HMMWV în care se aflau cei cinci militari s-a răsturnat la intrarea pe un drum secundar. Cauzele producerii accidentului sunt cercetate de o comisie constituită la nivelul unităţii. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, transmite condoleanţe familiei plutonierului Adrian-Constantin Leu şi este permanent informat de evoluţia stării de sănătate a celor patru militari răniţi. Luni, 8 septembrie, în toate unităţile militare din Armata României vor fi organizate ceremonii militare şi religioase în memoria subofiţerului care şi-a pierdut viaţa.

* * *

Un detaşament constituit din 130 de militari ai Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" participă, în perioada 22 august - 17 septembrie, la exerciţiul multinaţional "Saber Junction 14", ce se desfăşoară la Centrul de Instruire din Hohenfels, Germania. În cadrul exerciţiului, militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" se instruiesc alături de alţi peste 5.800 de militari din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovenia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Suedia, în planificarea şi executarea simultană a operaţiilor ofensive, defensive şi de menţinere a păcii.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT DPAP NR. 10 Data: 13.08.2014

Vizita la Ministerul Apărării Nationale a sefului Gărzii Nationale a statului Alabama

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicut, s-a întâlnit miercuri, 13 august, la sediul Ministerului Apărării Nationale, cu şeful Gărzii Nationale a statului Alabama, general - maior Perry Smith, aflat în vizită oficială la Bucureşti, la invitatia şefului Statului Major General. În cadrul convorbirilor au fost remarcate excelentele relatii dintre Armata Română şi Garda Naţională a statului Alabama, ambele părti exprimând disponibilitatea pentru aprofundarea acestora în viitorul apropiat. Totodată, au fost abordate ultimele evolutii ale mediului de securitate din Regiunea Mării Negre.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 210 Data: 29.07.2014

Ceremonia de semnare a ultimelor trei aranjamente de implementare a Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice

Ceremonia de semnare a ultimelor trei aranjamente de implementare a Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România s-a desfăşurat marţi, 29 iulie, la Cercul Militar Naţional, în prezenţa însărcinatului cu afaceri al SUA, Dean Thompson, co-preşedintelui Comitetului Mixt, general-maior Randy Kee, a secretarului de stat pentru politica de apărare în MApN, Valeriu Nicuţ, şi a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Afacerilor Interne şi a autorităţilor locale din judeţul Olt. Aranjamentele se referă la înfiinţarea funcţiei de ofiţer de legătură la EUCOM, a Centrului de Control Operaţional al Sistemului de Apărare Împotriva Rachetelor Balistice şi la protecţia mediului. Acestea sunt ultimele demersuri de ordin juridic din inventarul comun agreat cu partenerul american şi marchează finalizarea acestui obiectiv asumat de ambele părţi cu şase luni în avans faţă de termenul stabilit iniţial.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 207 Data: 25.07.2014

Vizita de lucru a DSACEUR în România

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, s-a întâlnit joi, 24 iulie, cu adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa (DSACEUR), general Sir Adrian Bradshaw, aflat în vizită de lucru în România la invitaţia şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă. Cei doi oficiali au trecut în revistă aspecte referitoare la agenda apropiatului summit NATO din septembrie, din Ţara Galilor şi au analizat evoluţia situaţiei din Afganistan, cu accent pe modul de acţiune pentru perioada post-2014, în cadrul Operaţiei NATO Resolute Support. În cadrul întâlnirii cu şeful Statului Major General, a fost evidenţiată colaborarea excelentă dintre Armata României şi Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE), precum şi contribuţia militarilor români la misiunile NATO din Afganistan şi Kosovo.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT DPAP NR. 9 Data: 26.06.2014

Conferinţa internaţională "Georgia Defence and Security Conference"

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, va participa, în zilele de vineri, 27 iunie şi sâmbătă, 28 iunie a.c., la lucrările conferinţei internaţionale "Georgia Defence and Security Conference", desfăşurată la Batumi, Georgia. Secretarul de stat Nicuţ va susţine, în cadrul conferinţei, o prezentare axată pe necesitatea extinderii cooperării între statele din Regiunea Extinsă a Mării Negre în cadrul mecanismelor şi formatelor existente. De asemenea, în marja participării la conferinţă, secretarul de stat Valeriu Nicuţ va avea o întâlnire bilaterală cu adjunctul ministrului apărării din Georgia, Mikheil Darchiasvili. Agenda discuţiilor dintre cei doi oficiali cuprinde o tematică de interes comun, referitoare la cooperarea militară în format bilateral şi regional.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

COMUNICAT DPAP NR. 8 Data: 18.06.2014

Reuniunea Comitetului Interministerial pentru cooperarea în domeniul apărării cu SUA şi prezenţa forţelor armate străine pe teritoriul României

La data de 18.06.2014, Departamentul pentru politica de apărare şi planificare al Ministerului Apărării Naţionale a organizat, la sediul ministerului, reuniunea Comitetului interministerial, la nivel de secretari de stat, constituit pentru analiza modului de îndeplinire de către partea română a prevederilor Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României şi a Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale Statelor Unite în România. A fost analizat stadiul de realizare a activităţilor desfăşurate în ultima perioadă, precum şi modul de îndeplinire a sarcinilor rezultate în urma deciziilor adoptate, împreună cu partenerul american, în ceea ce priveşte negocierile aranjamentelor de implementare pentru BMDA, lucrările de securizare a bazei militare de la Deveselu şi a dezvoltărilor de infrastructură civilă cu impact asupra funcţionării Facilităţii americane, precum şi măsurile ce trebuie luate, în continuare, în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce revin părţii române, conform calendarului stabilit de comun acord cu partea americană. Au fost explorate, totodată, problematicile asociate proiectului de la Deveselu care vor face obiectul următoarei reuniuni a Comitetului Mixt România-SUA din luna septembrie a.c. În continuarea reuniunii au fost abordate problemele curente şi de perspectivă referitoare la prezenţa forţelor armate străine pe teritoriul României.
Sectia pentru Legătura cu Fortele Armate Străine

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT DPAP NR. 7 Data: 17.06.2014

Conferita Internationala pentru Sustinerea Fortelor Armate Libaneze

Secretarul de stat pentru politica de aparare si planificare, Valeriu Nicut, a participat marti, 17 iunie a.c., la Roma, la Conferinta Internationala pentru Sustinerea Fortelor Armate Libaneze (International Ministerial Conference on Support to Libanese Armed Forces). În interventia sa, secretarul de stat Nicut a salutat organizarea conferintei care reprezinta o afirmare în sine a solidaritatii comunitatii internationale în deplina concordanta cu nevoile exprimate de partenerul libanez.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 168 Data: 12.06.2014

Reuniunea locţiitorilor şefilor statelor majore din ţările SEDM

Valeriu Nicuţ, secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare şi preşedinte al Comitetului Director Politico - Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud - Est (MPFSEE) şi al Comitetului de Coordonare al Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud - Estul Europei (SEDM-CC), a condus miercuri, 11 iunie, lucrările reuniunii locţiitorilor şefilor statelor majore din ţările SEDM, desfăşurată la Belgrad, Republica Serbia. În conformitate cu prevederile „Protocolului Adiţional la Acordul privind MPFSEE”, România a preluat în anul 2013 preşedinţia de la Italia, urmând a-şi exercita mandatul până în luna iulie 2015. Lucrările reuniunii au inclus analiza proiectelor dezvoltate în cadrul iniţiativei, cu accent asupra modalităţilor practice de utilizare a Brigăzii din Sud-Estul Europei (SEEBRIG), stabilirea detaliilor pentru graficul rotaţional al posturilor principale MPFSEE şi etapele privind accederea Georgiei la iniţiativa SEDM.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=6762)

COMUNICAT NR. 163 Data: 10.06.2014

Întâlnirea ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare, Claude - France Arnould

Încă de la începutul discuţiilor, ministrul apărării naţionale a evidenţiat importanţa vizitei directorului executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), prima vizită în România a unui înalt oficial european pe dimensiunea de securitate şi apărare după o perioadă lungă de timp. În acest context, Mircea Duşa a apreciat că "în Uniunea Europeană, Apărarea contează, fiind foarte important ca opinia publică să conştientizeze necesitatea dezvoltării unor capacităţi militare credibile, care să asigure creşterea autonomiei strategice a UE în managementul situaţiilor de criză". La rândul său, directorul executiv al EDA a subliniat faptul că "România este un jucător strategic foarte important, mai ales în situaţia actuală de securitate din zonă". De asemenea, Claude-France Arnould a reamintit importanţa rezoluţiilor Consiliului European, care a avut loc în luna decembrie a anului trecut, afirmând faptul că se impune reluarea trendului ascendent al bugetelor de apărare europene. Pe acest segment, ministrul român a informat asupra faptului că în al doilea semestru al acestui an, M.Ap.N. va beneficia de o rectificare pozitivă pentru programele de înzestrare şi modernizare a Armatei României şi că Guvernul a fixat ca ţintă prioritară atingerea pragului asumat de 2 la sută din PIB pentru Apărare, până în anul 2017. Pe agenda discuţiilor celor doi oficiali au fost cuprinse subiecte legate de situaţia geopolitică actuală şi de industria de apărare, Mircea Duşa reiterând faptul că doreşte includerea industriei naţionale de apărare în programe europene desfăşurate sub egida EDA. Directorul executiv al Agenţiei, care se află în vizită de lucru în România în zilele de 10 şi 11 iunie, la invitaţia ministrului apărării naţionale, a mai avut întâlniri în cursul zilei de astăzi cu şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, cu reprezentanţii Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare şi cu cei ai Departamentului pentru Armamente.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT DPAP NR. 6 Data: 29.05.2014

Forum pe probleme de securitate (2BS Forum)

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, participă la Budva, Muntenegru, în perioada 29 - 31 mai, la lucrările celei de-a patra ediţii a Forumului pe probleme de securitate "NATO in the 21st centuri: new threats and new theatres" (2BS Forum). Eveniment de nivel înalt în domeniul politicii de securitate din Sud Estul Europei, Forumul îsi propune abordarea provocărilor majore din domeniul securităţii din ultima decadă, atât la nivel internaţional, cât si regional.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

COMUNICAT DPAP NR. 5 Data: 15.05.2014

Delegatie din Republica Islamică Pakistan la Ministerul Apărării Nationale

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, a primit astăzi, 15 mai, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, o delegaţie din Republica Islamică Pakistan condusă de E.S. domnul Rana Tanveer HUSSAIN, ministru pentru producţia de apărare. Partenerul pakistanez şi-a exprimat speranţa în dezvoltarea relaţiilor bilaterale de cooperare, odată cu semnarea, la nivelul anului 2013, a Acordului de cooperare în domeniul apărării între Guvernele celor două state. În acest sens, a adresat părţii române propunerea permanentizării contactelor bilaterale, atât la nivel înalt, cât şi la nivel de experţi. La rândul său, dl. Valeriu Nicuţ a amintit că relaţiile militare bilaterale dintre cele două state datează din 1974, fiind bazate pe încredere reciprocă şi transparenţă. Domeniile propuse de partea română pentru cooperarea viitoare au inclus, printre altele: instrucţia în comun şi participarea la exerciţii la nivelul Forţelor Navale şi Terestre şi schimburi de experienţă între Forţele Aeriene.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT DPAP NR. 4 Data: 15.05.2014

Delegatie din Ministerul Apărării din Emiratele Arabe Unite la Ministerul Apărării Nationale

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, a primit astăzi, 15 mai, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, delegaţia Ministerului Apărării din Emiratele Arabe Unite, condusă de colonelul Saeed Hussein Rashid Al Hajiri, aflată în vizită în România cu ocazia participării la BLACK SEA DEFENCE AND AEROSPACE EXBITION 2014. Pe durata discuţiilor, secretarul de stat Nicuţ şi-a exprimat încrederea în finalizarea demersurilor de semnare a Acordului interguvernamental de cooperare în domeniul apărării, bază legală necesară dezvoltării relaţiilor în domeniu între România şi Emiratele Arabe Unite. Au fost discutate şi aspecte legate de oportunităţile de cooperare în domeniul instruirii în comun, de schimbul de bune practici în combaterea terorismului, precum şi despre dezvoltarea relaţiilor în domeniul educaţiei şi industriei de apărare.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT DPAP NR. 3 Data: 24.04.2014

Reuniune a Dialogului strategic structurat România-Polonia

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, a participat, în perioada 23-24 aprilie, la cea de-a patra reuniune a Dialogului strategic structurat România-Polonia, la nivel secretari de stat MAE - MApN. Pe dimensiunea de apărare, discuţiile au vizat subiecte de interes comun privind cooperarea bilaterală, sub egida Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, cooperarea regională, precum şi în cadrul NATO în contextul actualei situaţii de securitate din regiune. Reuniunea a prilejuit un schimb util de opinii referitoare la deciziile recente adoptate de Alianţă privind pachetul de măsuri destinat reasigurării aliaţilor estici, consolidarea capacităţii de apărare la nivel naţional a celor două state, dezvoltarea capabilităţilor aliate şi oportunităţile de cooperare practică la nivel militar, precum şi contribuţiile la operaţiile NATO. De asemenea, au fost realizate evaluări privind agenda Summit-ului NATO din septembrie a.c., pornind de la importanţa unui proces de coordonare activ.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 85 Data: 07.04.2014

Întâlnire a ministrului apărării naţionale cu ministrul afacerilor externe şi al cooperării din Republica Islamică Mauritania

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a avut o întrevedere luni, 7 aprilie, la sediul instituţiei, cu ministrul afacerilor externe şi al cooperării din Republica Islamică Mauritania, Ahmed Ould Teguedi, aflat în vizită în România. Pe parcursul discuţiilor oficiale, ministrul Ahmed Ould Teguedi şi-a declarat intenţia de a iniţia şi dezvolta cooperarea militară dintre cele două state. În acest sens, în perioada următoare, partea română urmează să transmită o invitaţie pentru ca o delegaţie la nivel de experţi din Ministerul Apărării Naţionale din Mauritania să participe la o primă rundă de discuţii privind cadrul juridic şi posibilele viitoare domenii de cooperare.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT DPAP NR. 2 Data: 04.04.2014

Conferinţa Vilnius 2014

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, domnul Valeriu Nicuţ, participă, în zilele de 3 şi 4 aprilie la Conferinţa Vilnius 2014 "Uşile deschise ale NATO: zece ani după BIG BANG (NATO OPEN DOOR: TEN ZEARS AFTER THE "BIG BANG"), Vilnius, Lituania. În marja participării la acest eveniment dedicat celei de-a zecea aniversări a extinderii NATO din anul 2004, secretarul de stat Nicuţ a avut o întrevedere cu omologul său lituanian, vice-ministrul Marijus Velicka. Pe agenda de discuţii s-au aflat subiecte de actualitate referitoare la relaţiile de cooperare româno - lituaniene în domeniul militar şi al politicii de apărare în plan bilateral şi NATO.
Biroul Activităţi Interne şi Internaţionale

COMUNICAT NR. 78 Data: 02.04.2014

Simpozion dedicat aniversării aderării României la NATO

Ministerul Apărării Naţionale organizează luni, 7 aprilie, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică, simpozionul "Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuţie robustă, responsabilitate şi angajament pentru o nouă Alianţă". Manifestarea va avea loc de la ora 10.00 la Palatul Parlamentului (Sala "Drepturilor omului"). Jurnaliştii care doresc să participe la simpozion sunt rugaţi să transmită până vineri, 4 aprilie, ora 10.00, la adresa de e-mail presamapn@mapn.ro, solicitarea de acreditare (formularul ataşat) iar televiziunile care vor să transmită live sunt rugate să trimită şi numărul de înmatriculare al carului de reportaj - DSNG, fly etc. Accesul se va face luni, 7 aprilie, între orele 09.15 şi 09.30, pe la intrarea C1 a Palatului Parlamentului.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 77 Data: 02.04.2014

Ziua NATO şi Ziua Porţilor Deschise la sediul Ministerului Apărării Naţionale

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Alianţei Nord-Atlantice, duminică, 6 aprilie, de la ora 09.00, la sediul Ministerului Apărării Naţionale va avea loc o ceremonie militară în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa. De asemenea, va fi organizată şi Ziua Porţilor Deschise, publicul având acces în instituţie între orele 08.30 şi 13.00. Jurnaliştii care doresc să participe la această activitate sunt rugaţi să confirme participarea până vineri, 4 aprilie, ora 10.00, la adresa de e-mail presamapn@mapn.ro, iar televiziunile care vor să transmită live sunt rugate să trimită şi numărul de înmatriculare al carului de reportaj - DSNG, fly etc. Accesul publicului şi al jurnaliştilor se va face pe la Punctul de Control nr. 3 (intrarea dinspre Hotel Marriott).
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 62 Data: 21.03.2014

Întâlnire bilaterală a miniştrilor apărării din Republica Polonă şi România

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi omologul său polonez, Tomasz Siemoniak, s-au întâlnit vineri, 21 martie, la sediul M.Ap.N. Pe agenda discuţiilor, s-au aflat teme precum cooperarea bilaterală în domeniul apărării, pregătirea Summit-ului NATO din toamna acestui an de la Londra dar şi potenţiale programe de cooperare între categoriile de forţe militare. În acest context, ministrul român a afirmat faptul că relaţia de parteneriat militar între cele două ţări este una îndelungată şi are la bază principii comune. Ministrul Duşa a mai subliniat faptul că a fost luată în discuţie şi pregătirea Summit-ului NATO din toamnă, de la Londra, unde statele Alianţei trebuie să aibă o anumită poziţie faţă de capabilităţile militare viitoare. Alte subiecte dezbătute au fost acordul de colaborare între România şi Polonia, în special în domeniul forţelor aeriene ale celor două armate, stadiul implementării scutului anti-rachetă şi securitatea maritimă în zona extinsă a Mării Negre.
În finalul întrevederii, miniştrii român şi polonez ai apărării au salutat semnarea, la Bruxelles, a părţii politice a Acordului de asociere a Uniunii Europene cu Ucraina.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 58 Data: 19.03.2014

Reuniuni pe problematica cooperării regionale, la Bucureşti

Cea de-a 31-a reuniune a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE) şi cea de-a 30-a reuniune a Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) se desfăşoară, între 18 şi 20 martie, la Bucureşti. În cadrul reuniunilor va fi abordată problematica cooperării regionale, cu accent asupra proiectelor practice cu impact asupra statelor membre. Totodată, în marja reuniunii PMSC se va reuni şi Grupul de Lucru la nivel de experţi în domeniul juridic care vor lua în discuţie modalităţile de îmbunătăţire a mecanismului de funcţionare a acestei iniţiative regionale.
* * *
Din Procesul Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM) fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Italia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina, iar Georgia şi Republica Moldova sunt membri observatori. România asigură, în perioada 2013-2015, pentru a doua oară, preşedinţia Comitetului Director Politico-Militar al Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei şi a SEDM-CC, după mandatul din perioada 2001-2003.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul activitatilor (foto)

COMUNICAT DPAP NR. 1 Data: 24.01.2014

Reuniunea Comitetului Mixt româno-american

Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare a găzduit joi, 23 ianuarie 2014, la Palatul Cercului Militar Naţional, reuniunea Comitetului Mixt româno-american pentru implementarea prevederilor Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, precum şi ale Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Delegaţia României a fost condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian HULUBAN, şi a cuprins experţi şi invitaţi din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne. La lucrări a participat, în calitate de invitat, domnul Bogdan AURESCU, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Delegaţia SUA a fost condusă de generalul-maior Randy KEE, director pentru politici, planificare şi parteneriat în cadrul Comandamentului Forţelor SUA din Europa (US EUCOM) şi a inclus experţi şi invitaţi din cadrul USEUCOM, Comandamentului Forţelor Terestre din Europa (USAREUR), Comandamentului Forţelor Aeriene din Europa (USAFE), Comandamentului Infanteriei Marine/ Forţelor Navale ale SUA din Europa (MARFOREUR/ NAVEUR), Agenţiei pentru Apărare Antirachetă (MDA), precum şi al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
* * *
În cadrul reuniunii, oficialii români şi americani au trecut în revistă activităţile desfăşurate de la ultima reuniune a Comitetului Mixt, din luna iulie 2013 şi până în prezent. A fost efectuată analiza completării cadrului legal de implementare din care a reieşit că urmează finalizarea altor aranjamente de implementare în 2014. De asememea, au fost analizate perspectivele activităţilor comune, precum şi stadiul lucrărilor de infrastructură din interiorul şi exteriorul Bazei Militare Deveselu. În acest context, au fost evidenţiate efortul depus de partea română pentru securizarea bazei şi ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţii la Facilitate de către partenerul american, din data de 28 octombrie 2013. De asemenea, a fost menţionat efortul inter-instituţional depus de partea română pentru finalizarea proiectelor locale de infrastructură cu impact asupra bunei derulări a activităţilor de operaţionalizare a Facilităţii din cadrul bazei, unde vor fi amplasate elemente ale sistemului antirachetă american. Au mai fost abordate subiecte de interes comun privind activităţile comune de instruire, operaţiile multimodale ce urmează să fie desfăşurate de Forţele SUA la Baza Mihail Kogălniceanu/ Constanţa, şi au fost luate decizii pentru consolidarea cadrului de cooperare bilaterală.
Sectia pentru Legătura cu Fortele Armate Străine

Aspecte de pe timpul activitatii (foto) 
Top