COMUNICAT NR. 168 Data: 14.06.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, dr. Sebastian Huluban, a participat, în zilele de 12 - 13 iunie, la lucrările Conferinţei anuale pe tema apărării antirachetă 2013 organizată de Institutul Regal de Apărare şi Studii de Securitate de la Londra. În deschiderea prezentării "NATO’S POSTURE POST 2014: THE ROLE OF BALISTIC MISSILE DEFENCE", dr. Huluban a salutat oportunitatea creată de organizatori pentru desfăşurarea unei "dezbateri cuprinzătoare asupra perspectivelor acestei capabilităţi în urma recentelor modificări anunţate de SUA în domeniul abordării adaptive pe etape a apărării antirachetă a Europei". Ideea centrală a prelegerii a relevat importanţa consolidării posturii Alianţei Nord-Atlantice după finalizarea efortului major operaţional din Afganistan în 2014, respectiv a importanţei apărării antirachetă pentru definirea rolului aliat într-un mediu de securitate impredictibil. Totodată, în marja vizitei efectuate la Londra, secretarul de stat Huluban a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Apărării Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, cu dr. Andrew Murrison (MP) (Ministru pentru Strategia de Securitate Internationala - Minister for International Security Strategy). Agenda întrevederii a fost axată pe ultimele evoluţii ale situaţiei internaţionale - criza din Siria, situaţia din Turcia, evoluţiile din Afganistan - şi explorarea a posibile proiecte de cooperare bilaterală.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 163 Data: 07.06.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Oficial azer în vizită la Ministerul Apărării Naţionale

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, s-a întâlnit, vineri 7 iunie, la sediul M.Ap.N., cu generalul-locotenent Vahid Aliyev, consilier prezidenţial pe probleme de apărare naţională şi adjunct al şefului Administraţiei Prezidenţiale a Republicii Azerbaidjan. Cu această ocazie, cele două părţi au trecut în revistă ultimele dezvoltări în materie de cooperare militară dintre România şi Azerbaidjan. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte specifice ale politicii de apărare şi securitate a celor două state, cu accent pe problematica regională, respectiv Marea Neagră şi Marea Caspică, şi importanţa dezvoltării unor proiecte cu valenţe practice la nivelul celor două armate. A fost abordată, de asemenea, relaţia Azerbaidjanului cu NATO şi sprijinul acordat de România pe acest palier. În cadrul vizitei la Ministerul Apărării Naţionale, oficialul azer a fost primit şi de generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 113 Data: 23.04.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

În zilele de 22-23 aprilie 2013, o delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, a participat, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor apărării din statele membre UE. Reuniunea a abordat aspecte referitoare la stadiul pregătirii Consiliului European din decembrie 2013, dedicat apărării europene, precum şi evoluţiile recente ale situaţiei de securitate din regiunea Sahel, cu accent pe lansarea activităţii misiunii UE de instruire în Mali (EUTM Mali). În marja reuniunii CAE, Comitetul Director al Agenţiei Europene pentru Apărare (SB EDA) s-a întrunit într-o sesiune distinctă, prilej cu care a fost abordată problematica vizând pregătirea pentru Consiliul European din decembrie 2013, dar şi analiza progreselor înregistrate în anumite domenii precum realimentarea aeronavelor în aer/AAR, implementarea codului de conduită pentru dezvoltare şi utilizarea în comun a capabilităţilor. Concluziile vor contribui la creşterea utilităţii Planului de Dezvoltare a Capacităţilor.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 77 Data: 16.03.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

MAE şi MApN informează asupra faptului că, în urma contactelor avute în cursul zilei de ieri cu partea americană, prealabile anunţului secretarului apărării american privind noi măsuri de apărare a teritoriului SUA împotriva atacurilor potenţiale cu rachete balistice, au rezultat cu claritate următoarele: Proiectul sistemului de apărare antirachetă al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este în niciun fel afectat. Acesta se va derula în continuare în calendarul convenit cu partea americană, urmând a deveni operaţional la orizontul anului 2015, aşa cum a fost stabilit iniţial. Tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a (la care partea americană se referea în anunţul secretarului apărării - Standard Missile 3 IIB) nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu, unde va fi amplasat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB. În concluzie, MAE şi MApN subliniază că proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfăşoară în România (şi care reprezintă faza a 2-a a EPAA) va fi operaţionalizat fără întârzieri, conform calendarului convenit cu partea americană, existând finanţarea necesară a SUA pentru acesta, iar decizia anunţată ieri de secretarul apărării nu are niciun efect negativ asupra acestui proces.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 55 Data: 25.02.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Autoevaluarea Armatei României

Activitatea de autoevaluare a Armatei României pentru anul 2012 s-a desfăşurat luni, 25 februarie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta şi a altor reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului României. Generalul-locotenent Ştefan Dănilă a prezentat o radiografie completă a stării armatei, punând accent pe obiectivele prioritare ale Statului Major General, participarea la proiectele Alianţei de dezvoltare a capabilităţilor comune, dezvoltarea capabilităţilor prin abordare multinaţională de tip Smart Defence şi, mai nou, iniţiativa de forţe interconectate (Conected Forces Initiative), serviciul de luptă şi participarea la operaţii în afara teritoriului naţional. "În anul 2012, Armata României a acţionat în folosul populaţiei civile la aproximativ 900 de intervenţii, care au însumat un efectiv de peste 9.000 de militari şi 1.300 de mijloace tehnice", a spus şeful Statului Major General. De asemenea, generalul-locotenent Ştefan Dănilă a prezentat participanţilor la bilanţ obiectivele prioritare ale Armatei României pentru anul 2013 şi pe termen mediu şi lung. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a apreciat că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile militare asumate în faţa organismelor internaţionale şi a mulţumit militarilor care au participat anul trecut la misiunile externe. "Consider că anul 2013 este unul de referinţă. Acum, pentru prima dată după cinci ani de scăderi consecutive, bugetul apărării este mai mare cu 14 la sută faţă de cel din anul precedent. La cheltuielile de capital sunt repartizate peste 700 de milioane de lei şi ne dorim ca, anual, să avem o creştere cu 0,3 la sută din PIB la bugetul MApN", a declarat ministrul Duşa. Mircea Duşa a scos în evidenţă buna pregătire a personalului militar şi a accentuat necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei referitoare la cariera militară. Preşedintele Traian Băsescu, prim-ministrul Victor Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea s-au adresat, în finalul activităţii, personalului prezent la autoevaluarea Statului Major General.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul activitatii (foto)

COMUNICAT NR. 54 Data: 22.02.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Mircea Duşa: "Rămânem în continuare fermi în angajamentul politic şi operaţional cu aliaţii noştri pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate şi de apărare ale NATO"

Cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO, ministrul Mircea Duşa a transmis aliaţilor şi partenerilor ISAF faptul că autorităţile române îşi menţin angajamentul pentru implicarea NATO în stabilizarea Afganistanului şi după 2014, ca principală prioritate de angajare operaţională externă a României. În prima zi a reuniunii, au fost discutate modalităţile de implementare a sarcinilor de la Chicago din domeniul apărării, apărarea cibernetică, apărarea antirachetă, stadiul implementării reformelor aliate şi revizuirea finanţării comune a NATO. Referindu-se la impactul negativ generat de scăderea continuă a resurselor alocate apărării de către statele membre NATO, ministrul Duşa a informat aliaţii despre decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de creştere anuală a bugetului apărării cu 0,3% din PIB. Această suplimentare va permite îndeplinirea, în 2016, a cerinţei NATO de asigurare a 2% din PIB pentru apărare. Sesiunea de lucru în format ISAF a fost dedicată evoluţiilor recente, perspectivelor operaţiei şi procesului de tranziţie, care va cunoaşte un moment cheie în primăvara acestui an, odată cu demararea ultimei tranşe de provincii şi districte transferate autorităţilor afgane. Au fost, de asemenea, discutate redislocarea trupelor şi echipamentelor ISAF din teatrul afgan şi procesul de planificare pentru misiunea de pregătire şi asistenţă post-2014 (Resolute Support). Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a fost cooperarea NATO – Ucraina în domeniul apărării. În reuniunea Comisiei NATO – Ucraina, delegaţia oficială a exprimat sprijinul României pentru susţinerea Ucrainei în procesele de reformă din acest domeniu. Din delegaţia română au făcut parte şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă şi directorul general al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, Şerban Lungu.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul reuniunii (foto)

COMUNICAT NR. 41 Data: 12.02.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, participă, în zilele de 12 şi 13 februarie, la Dublin, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.
Întâlnirea se va desfăşura în contextul general al pregătirii Consiliului European din decembrie 2013, dedicat apărării europene, subiect care va fi amplu dezbătut pe timpul activităţii. Vor mai fi abordate evoluţiile recente din zona Cornului Africii şi regiunea Sahel, cu accent pe iminenta lansare a misiunii UE de instruire din Mali (EUTM Mali), respectiv stadiul operaţiei militare EUNAVFOR Atalanta şi a misiunii UE de instruire din Somalia (EUTM Somalia). De asemenea, pe agenda reuniunii este inclusă problematica parteneriatelor strategice ale Uniunii cu alte organizaţii internaţionale şi regionale cu vocaţie în materie de securitate – ONU, NATO şi Uniunea African㠖 din perspectiva rolului şi contribuţiei acestora în domeniul managementului crizelor. Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene va fi prezidată de ministrul irlandez al apărării, Alan Shatter, în contextul exercitării de către Irlanda a Preşedinţiei semestriale a Consiliului UE (1 ianuarie - 30 iunie 2013).
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul întâlnirii (foto)

COMUNICAT NR. 38 Data: 11.02.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, a avut luni, 11 februarie, o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale (RCC), domnul Goran Svilanović. Pe parcursul întâlnirii, secretarul de stat Huluban a dorit să precizeze faptul că "sprijinul părţii române pentru consolidarea parteneriatelor şi formatelor de cooperare regională va constitui şi în continuare unul din obiectivele principale ale politicii de apărare". De asemenea, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare a subliniat interesul pentru acţiunile care vizează stabilitatea şi creşterea securităţii în sud-estul Europei, mai ales în contextul preluării de către România, în anul 2013, a preşedinţiei a două structuri de cooperare regională: Procesul Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM) şi Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul întâlnirii (foto)

COMUNICAT NR. 36 Data: 08.02.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Departamentul pentru Politica de Aparare si Planificare şi Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară au organizat vineri, 8 februarie, la Palatul Cercului Militar Naţional, masa rotundă cu tema "Liniile directoare ale Cartei albe a apărării". Pe parcursul discutiilor, au fost abordate teme privind riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale, impactul statutului de membru NATO şi UE al României, participarea ţării noastre în teatre de operaţii, lecţii învăţate desprinse la nivel politic, strategic şi militar. De asemenea, au fost prezentate modalităţile de realizare a concordanţei între Conceptul Strategic al NATO, Strategia Europeana de Securitate şi documentele de planificare strategică a României. Prezent la discutii, Sebastian Huluban, secretar de stat pentru politica de aparare si planificare, a subliniat că participarea în teatrele de operaţii şi experienţa dobândită de militarii români, precum şi transformările conceptuale şi strategice ale misiunii, trebuie să fie aspecte importante în prevederile viitoarei Carte Albe. Participanţii, personalităţi din instituţii de profil, fosti ministri ai apararii, cercetători, profesori universitari şi experţi din institute de cercetare, instituţii de învăţământ superior din viaţa civilă şi militară şi reprezentanţi ai societăţii civile, au apreciat organizarea acestei mese rotunde, consultările între armată şi societatea civilă fiind privite ca o acţiune normală a cărei finalitate nu poate să fie decât pozitivă.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 34 Data: 06.02.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, aflat în vizită oficială în Regatul Norvegiei, s-a întâlnit, miercuri 6 februarie, cu domnul Eirik Owre Thorshaug, secretar de stat în Ministerul Apărării. Pe agenda convorbirilor oficiale s-au aflat teme referitoare la Programul Apărării Antirachetă, la Strategia NATO şi a celor două ţări pentru Afganistan, după anul 2014, la aspectele cooperării bilaterale, la experienţa şi lecţiile învăţate de către Norvegia în ce priveşte Programul european privind Parteneriatul pentru Forţele Aeriene (EPAF). Secretarul de stat Huluban şi-a exprimat aprecierea pentru stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor de cooperare militară bilaterală dintre cele două state. În marja vizitei, dr. Sebastian Huluban a susţinut o prezentare la Institutul pentru Studii de Apărare (Institute for Defence Studies) referitoare la politica românească de apărare după Summit-ul de la Chicago, cu accent pe importanţa strategică şi rolul geopolitic relevant al Regiunii Extinse a Mării Negre.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

COMUNICAT NR. 24 Data: 28.01.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, s-a întâlnit luni, 28 ianuarie, cu E.S. dl. Philippe Gustin, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti. Cei doi interlocutori au discutat aspecte legate de ultimele dezvoltări din regiunea Sahel şi dinamica situaţiei de securitate din statul Mali. Secretarul de stat S. Huluban a declarat: "apreciem că o contribuţie a U.E., sub egida PSAC, în sprijinul acestui stat, va evolua ca un stimulent pentru procesul de stabilizare şi va suplimenta în mod eficient eforturile considerabile depuse de Franţa în cadrul Operaţiei Serval".
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale
Aspecte de pe timpul întâlnirii (foto)

COMUNICAT NR. 16 Data: 17.01.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, s-a întâlnit joi, 17 ianuarie, cu Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri a. i. din cadrul Ambasadei Republicii Kazahstan la Bucureşti. Cei doi interlocutori au trecut în revistă perspectivele relaţiilor militare bilaterale şi au exprimat necesitatea dezvoltării unui parteneriat mult mai extins între cele două ţări. Secretarul de stat Huluban a declarat că "susţinem importanţa dialogului politic, desfăşurat în cadrul NATO, cu statele partenere din Asia Centrală, dublat de intensificarea cooperării practice în diverse domenii de interes comun. Pe palierul realizării securităţii prin cooperare, sperăm că instrumentele de parteneriat vor fi utilizate mai eficient, Summit-ul NATO de la Chicago confirmând valoarea adăugată adusă". De asemenea, demnitarul român a subliniat importanţa pe care România o acordă Parteneriatelor NATO, în general, subliniind palierul educaţiei şi instruirii ca fiind esenţial în cooperarea cu Ministerul Apărării din Republica Kazahstan.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul întâlnirii (foto)

COMUNICAT NR. 12 Data: 14.01.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Cursurile seriei a 24-a a Colegiului Naţional de Apărare s-au deschis luni, 14 ianuarie, la sediul instituţiei, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Prezent la eveniment, secretarul de stat pentru politica de apărare, Sebastian Huluban, a transmis cursanţilor Colegiului Naţional de Apărare că este nevoie de mai mult efort individual de cercetare, studiu şi de înţelegere aprofundată a problemelor de apărare în contextul în care "la nivelul întregului continent european asistăm la reduceri dramatice ale bugetelor apărării, fapt ce solicită cunoştinţe aprofundate despre sistemul de apărare euro-atlantic". Cursul se adresează specialiştilor militari şi civili care ocupă sau urmează să ocupe funcţii de conducere de nivel înalt. Pe perioada pregătirii vor fi abordate teme teoretice şi aspecte practice ale actualei problematici de securitate naţională şi internaţională. Comandantul Colegiului Naţional de Apărare este generalul de brigadă Nelu Adam Bârlă.
Biroul de Presa al Ministerului Apărării Naţionale

Aspecte de pe timpul evenimentului(foto) 
Top