20.11.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Vineri, 19 noiembrie, la Craiova s-a desfăşurat ceremonia militară prilejuită de plecarea în misiune, în teatrul de operaţii din Afganistan, a Batalionului 20 Infanterie "Scorpionii Negri" şi a Elementului de comandă şi control (Combined Team Zabul). La activitate au participat, alături de rudele militarilor care vor pleca în misiune, secretarul de stat Viorel Oancea, generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă, locţiitor al şefului Statului Major General, şi generalul-maior Dan Ghica-Radu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre. Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a apreciat, în mesajul transmis militarilor, activitatea şi rezultatele obţinute de "Scorpionii Negri" la exerciţiile desfăşurate în ţară şi în misiunile din teatrele de operaţii, fapt ce a făcut ca renumele lor să devină un adevărat simbol care defineşte militarul român, cunoscut în lume ca un foarte bun luptător şi camarad de nădejde. "Prezenţa dumneavoastră în Afganistan, alături de celelalte structuri ale Armatei României, reprezintă răspunsul ferm al ţării noastre la solicitarea Alianţei Nord-Atlantice pentru sporirea participării României la asigurarea securităţii şi stabilizării Afganistanului", a subliniat ministrul Gabriel Oprea. Ministrul i-a îndemnat pe militari să acţioneze în echipă, să fie uniţi şi să îşi armonizeze eficient acţiunile atât în misiunile desfăşurate cu partenerul american, cât şi în cadrul Elementului de comandă şi control (Combined Team Zabul), pentru a servi cu cinste, pe meleaguri îndepărtate, culorile drapelului românesc. "Sunt convins că veţi îndeplini cu credinţă şi onoare această nouă misiune din teatrul de operaţii şi că veţi fi la înălţimea faptelor de arme ale bravilor noştri înaintaşi", le-a mai transmis militarilor ministrul apărării naţionale. Batalionul 20 Infanterie "Scorpionii Negri" şi Elementul de comandă şi control (Combined Team Zabul) sunt structuri din organica Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" şi vor fi dislocate în provincia Zabul din Afganistan.
Aspecte de la ceremonie (foto)

 

24.09.2010

INFORMAŢIE DE PRESĂ

În zilele de 23 şi 24 septembrie, o delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de domnul Viorel Oancea, secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare, participă la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene. Activitatea este organizată, la Gent, de preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene. Oficialităţile prezente la acest forum dezbat teme importante pentru procesul de dezvoltare a Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene, printre care se numără cooperarea pentru dezvoltarea capacităţilor de apărare, operaţiile UE de management al crizelor, cooperarea UE cu NATO, precum şi cu alţi parteneri în domeniul managementului crizelor şi dezvoltării capacităţilor necesare în domeniu.

25.08.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Ceremonia militară prilejuită de plecarea Detaşamentului RO FND XXI în teatrul de operaţii KOSOVO s-a desfăşurat miercuri, 25 august, la sediul Batalionului 32 Infanterie MIRCEA, din Timişoara. La activitate au participat, alături de rudele militarilor care urmează să plece în misiune, secretarul de stat Viorel Oancea, generalul de brigadă Gheorghe Simina, comandantul Brigăzii 18 Infanterie BANAT, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Secretarul de stat Oancea a prezentat mesajul prin care ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea le-a transmis militarilor că prezenţa lor în misiunea condusă de NATO în Kosovo - KFOR reprezintă, mai presus de toate, o modalitate directă şi concretă prin care ţara noastră îşi onorează statutul de contributor activ la asigurarea securităţii în plan internaţional, alături de partenerii şi aliaţii noştri."Cunoscându-vă potenţialul şi determinarea în orice acţiune pe care o desfăşuraţi, ştiu că veţi îndeplini misiunea cu profesionalism şi vă veţi adapta întregului spectru de probleme pentru a găsi cele mai adecvate soluţii. La fel ca şi colegii dumneavoastră care acţionează în Afganistan şi în alte misiuni externe, am convingerea că veţi confirma imaginea pozitivă a Armatei României şi că veţi continua eforturile pe care ţara noastră le face pentru a răspunde provocărilor din actualul mediu internaţional de securitate", a mai precizat ministrul apărării naţionale. Ministrul Gabriel Oprea i-a asigurat pe militarii timişoreni că Ministerul Apărării Naţionale va face tot ceea ce este posibil pentru ca misiunea lor în Kosovo să se desfăşoare la parametri corespunzători, cu rezultatele scontate şi fără incidente. Militarii români participanţi la misiunea în sprijinul păcii - KFOR au responsabilităţi în menţinerea unui climat de siguranţă şi securitate în partea de vest a provinciei KOSOVO. Principalele misiuni executate de cei aproximativ 80 de militari români sunt de patrulare, de escortă şi monitorizare şi se desfăşoară pe o perioadă de şase luni. Militarii timişoreni îi înlocuiesc în teatrul de operaţii din Kosovo pe militarii Batalionului 60 Paraşutişti din Buzău.
Aspecte de la activitate (foto)

14.08.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

România a preluat comanda Grupării Navale BLACKSEAFOR, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul Constanţa, sâmbătă, 14 august 2010. Secretarul de stat Viorel Oancea a prezentat mesajul ministrului apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, în care se arată că "sub comandă românească, Grupul Naval de cooperare BLACKSEAFOR are misiunea de a contribui la consolidarea bunelor relaţii, prieteniei şi încrederii reciproce între statele riverane, prin dezvoltarea cooperării şi interoperabilităţii între Forţele Navale şi, alături de alte iniţiative economice şi politice, de a promova securitatea, stabilitatea şi cooperarea în regiunea Mării Negre". De asemenea, ministrul apărării naţionale a subliniat că, la aproape zece ani de la semnarea Acordului de constituire a Grupării Navale din Marea Neagră, acest moment reprezintă un element de referinţă semnificativ deopotrivă pentru istoria, prezentul şi viitorul Armatei României. Grupul de cooperare navală în Marea Neagră BLACKSEAFOR este conceput ca o forţă care acţionează "la chemare" şi este activat de două ori pe an pentru a desfăşura exerciţii navale. Comanda acestei grupări este asigurată, potrivit protocolului de înfiinţare, succesiv de cele şase state riverane Mării Negre care participă cu forţe: Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia. Conform protocolului, România a preluat comanda de la Bulgaria. Locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul de flotilă Cristea Cucoşel, asigură conducerea operaţională, iar comandorul Constantin Ciorobea, comandant al Componentei Operaţionale Navale, conduce gruparea de la bordul Fregatei "Mărăşeşti". În perioada 16-30 august, fregata Mărăşeşti (România), fregata Salihreis (Turcia), nava de debarcare desant Yamal (Federaţia Rusă) şi navele dragoare Cherkasy (Ucraina) şi Priboy (Bulgaria) vor executa exerciţii pe mare şi vor face escale în porturile Varna (Bulgaria) şi Sevastopol (Ucraina).
Aspecte de la activitate (foto)

29.07.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Joi, 29 iulie, în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, a avut loc ceremonia publică dedicată Zilei Imnului Naţional. Programul evenimentului, organizat de Ministerul Apărării Naţionale împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, Prefectura şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a cuprins intonarea Imnului Naţional al României, oficierea unui ceremonial religios, precum şi un spectacol susţinut de Muzicile militare reunite ale Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, solişti ai Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei şi ai Ansamblului Artistic "Ciocârlia" al Casei de Cultură a M.A.I. Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare Viorel Oancea a prezentat mesajul ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea, în care se arată că "astăzi, militarii noştri rostesc cu mândrie, la toate evenimentele, versurile Imnului Naţional şi se bucură de fiecare dată când, în acordurile sale, se înalţă Drapelul românesc la exerciţiile multinaţionale, la întrecerile sportive şi la manifestările culturale. "Deşteaptă-te române" este imnul intonat cu sfinţenie la ceremoniile eroilor militari căzuţi la datorie în teatrele de operaţii" Ministrul apărării naţionale a subliniat în mesajul său că "Deşteaptă-te, române! a fost, este şi va fi simbolul românismului şi al României. Imnul nostru va vorbi, de fiecare dată, despre credinţa creştină, despre originea latină şi despre rădăcinile noastre daco-romane. Sunt valori cu care ne mândrim şi pe care le ţinem mereu aproape de inima noastră, aşa cum ţinem şi Imnul Naţional". La eveniment au participat prefectul Capitalei, domnul Mihai Cristian Atănăsoaei, reprezentanţi ai unor instituţii civile şi militare, ataşaţi militari străini acreditaţi în România, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere. În toate garnizoanele din ţară, la solicitarea şi cu sprijinul administraţiei publice locale, detaşamente de militari din Ministerul Apărării Naţionale au participat, alături de cetăţeni, la ceremoniile publice de sărbătorire a Zilei Imnului Naţional.
Aspecte de la activitate (foto)

14.06.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Departamentul pentru politica de apărare şi planificare, prin Centrul de Coordonare şi Monitorizare a Implementării Acordului de Acces (CCMIA), a organizat luni, 14 iunie, la Palatul Cercului Militar Naţional, reuniunea Comitetului Mixt pentru implementarea prevederilor Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, document cunoscut sub numele de Acord de Acces. Delegaţia României a fost condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea, şi a cuprins experţi şi invitaţi din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Finanţelor Publice. Delegaţia SUA a fost condusă de generalul-maior Paul Schafer, director pentru Strategii, Politici şi Evaluări din cadrul Comandamentului SUA din Europa (USEUCOM), şi a inclus experţi militari şi civili din cadrul Comandamentelor Forţelor Terestre şi Aeriene ale Statelor Unite în Europa (USAREUR şi USAFE), precum şi al Ambasadei SUA la Bucureşti. În cadrul reuniunii, oficialii români şi americani au trecut în revistă activităţile desfăşurate de la reuniunea din noiembrie 2009 a Comitetului Mixt, precum şi activităţile de instruire bilaterală, la exerciţiile din acest an partenerul american invitând şi militari din Republica Macedonia, Ucraina şi Serbia. De asemenea, părţile au discutat despre modalităţile de implementare a prevederilor Acordului de Acces, utilizarea unor terenuri din zona mai largă de manevră din Dobrogea şi a unor facilităţi folosite temporar, precum şi despre planul desfăşurării exerciţiilor bilaterale de anul viitor.

11.02.2010

Autoevaluarea activităţii Departamentului pentru politica de apărare şi planificare pe anul 2009

Joi, 11 februarie a.c., la sediul M.Ap.N., s-a desfăşurat autoevaluarea activităţii Departamentului pentru politica de apărare şi planificare (DPAP) pe anul 2009. Secretarul de stat Viorel Oancea a menţionat că în anul 2009 au fost înregistrate o serie de realizări importante în domeniul planificării apărării şi al relaţiilor militare internaţionale. Viorel Oancea a mulţumit colegilor din departament pentru eforturile depuse anul trecut şi a felicitat toate structurile componente, subordonate sau coordonate, pentru modul în care au colaborat între ele şi au cooperat cu alte structuri din interiorul ministerului şi din afara lui, în vederea îndeplinirii sarcinilor primite. Ca principală prioritate pentru anul 2010, a fost stabilită revizuirea planurilor de implementare a programelor, după o analiză atentă a cerinţelor reale şi a corelării lor cu resursele disponibile. În mesajul transmis participanţilor la activitate, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a subliniat faptul că "în următoarea perioadă departamentul trebuie să acţioneze ferm pentru îndeplinirea angajamentelor militare asumate de ţara noastră în cadrul NATO, UE şi al celorlalte organizaţii şi organisme internaţionale, pentru afirmarea intereselor politico-militare ale României în cadrul comunităţii europene şi euroatlantice, pentru continuarea procesului de transformare a Armatei şi dezvoltarea capacităţii de decizie şi acţiune a organismului militar.
Aspecte de la activitate (foto)

05.02.2010

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre NATO

În zilele de 4 şi 5 februarie 2010, o delegaţie a MApN, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, domnul Viorel Oancea, a participat la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre NATO, care a avut loc la Istanbul, Turcia. Principalele subiecte de pe agendă au vizat transformarea Alianţei, evoluţia operaţiei din Afganistan şi angajamentul NATO în Kosovo. În domeniul transformării Alianţei, au fost evaluate stadiul principalelor iniţiative multinaţionale aflate în derulare, cu focalizare pe facilităţile de tratament medical pentru forţele dislocabile, contracararea dispozitivelor explozive improvizate, dislocarea în teatre a elicopterelor şi Forţa de Răspuns NATO (NRF). Legat de NRF, s-a avut în vedere stimularea angajamentelor politice pentru oferirea de forţe pentru această capabilitate aliată de reacţie rapidă, prin solicitarea declaraţiilor privind obiectivele voluntare naţionale. Problematica resurselor a constituit o temă majoră a acestei reuniuni, cu accent pe identificarea modalităţilor de echilibrare a obiectivelor Alianţei cu resursele la dispoziţie, atât la nivelul bugetului militar, cât şi al Programului NATO de Investiţii de Securitate. Pe timpul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic s-a abordat angajamentul NATO în Kosovo (KFOR) cu evaluarea perspectivelor trecerii forţei aliate la următoarea etapă a stadiului "prezenţa de descurajare". Evoluţia operaţiei din Afganistan a reprezentat cea de-a doua temă majoră a reuniunii şi a fost abordată în cadrul întâlnirii miniştrilor apărării din toate ţările contributoare cu forţe şi mijloace la misiunea ISAF. Dezbaterile s-au bazat pe concluziile rezultate în urma desfăşurării Conferinţei Internaţionale de la Londra din 28 ianuarie a.c., cu accent pe necesitatea îndeplinirii sarcinilor din domeniul instruirii şi consilierii forţelor de securitate naţionale afgane. În vederea îmbunătăţirii coordonării eforturilor comunităţii internaţionale pentru Afganistan, la dezbatere au participat şi Înaltul reprezentant al UE, Catherine Ashton, precum şi reprezentantul special al ONU, Kai Eide. Cu ocazia acestui eveniment, delegaţia română a participat la o întâlnire a miniştrilor apărării din ţările contributoare cu forţe şi mijloace la Comandamentul Regional Sud - ISAF din Afganistan şi a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu partea americană, cu privire la îndeplinirea angajamentelor în această zonă de operaţii.
Aspecte de la activitate (foto)

01.02.2010

Delegatie militara chineza in vizita la M.Ap.N.

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, secretarul de stat pentru politica de Apărare şi planificare, Viorel Oancea, şi şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, au primit luni, 1 februarie 2010, la sediul M.Ap.N., vizita oficială a delegaţiei militare condusă de generalul Ma Xiaotian, locţiitorul şefului Statului Major General al Armatei Populare Chineze de Eliberare. Pe parcursul convorbirilor oficiale au fost abordate aspecte ale cooperării militare bilaterale, ale participării României la operaţiile internaţionale, precum şi colaborarea dintre cele două armate pentru identificarea soluţiilor comune la provocările actualului mediu de securitate. Pe agenda de discuţii s-au aflat, de asemenea, subiecte referitoare la procesul de integrare a forţelor armate române în structurile militare ale N.A.T.O. şi U.E., precum şi proiectele de modernizare a forţelor armate. În contextul împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Populară Chineză, ministrul apărării naţionale a subliniat importanţa prieteniei tradiţionale româno-chineze. Domnul Gabriel Oprea a evidenţiat, de asemenea, deschiderea manifestată de ţara noastră pentru cooperarea militară cu China, în diverse domenii: "Suntem interesaţi de consolidarea relaţiilor militare bilaterale pe mai multe planuri, inclusiv în domeniul învăţământului şi al exerciţiilor de instruire în comun, asemănătoare celui desfăşurat anul trecut cu vânătorii de munte, la noi în ţară şi dorim, totodată, intensificarea dialogului politico-militar la nivelul celor două armate". Ministrul a apreciat înfiinţarea, în cadrul Departamentului de limbi străine al Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, a laboratorului de învăţare a limbii chineze, primul de acest gen din sud-estul Europei, precum şi perspectivele de transformare a acestuia într-un Centru Regional pentru învăţarea limbii chineze. Amiralul Gheorghe Marin, şeful Statului Major General, a evidenţiat dezvoltarea cooperării militare româno-chineze: "În ultimii ani, am extins planurile de colaborare dintre armatele noastre. Desfăşurăm exerciţii de instruire în comun - anul trecut un astfel de exerciţiu a avut loc în România, anul acesta va fi în China -, derulăm programe privind schimbul de cursanţi şi avem activităţi comune în domeniul topografiei militare." Referindu-se la activităţile viitoare, amiralul Marin a subliniat că armata română are în vedere dezvoltarea cadrului de colaborare cu armata chineză prin includerea unor noi domenii, cum ar fi schimbul de experienţă privind prezenţa în teatrele de operaţii, şi cooperarea în domeniul forţelor navale: partenerul chinez este invitat să participe cu o navă la exerciţiul de tip Passex ce se va desfăşura, în acest an, la Constanţa. La rândul său, generalul Ma Xiaotian a apreciat că relaţiile excelente de prietenie dintre cele două ţări sunt rezultatul bunelor relaţii politice existente între România şi Republica Populară Chineză, subliniind că prietenia dintre popoarele noastre este binecunoscută, iar relaţiile dintre cele două ţări au fost, în decursul timpului, dintre cele mai bune, bazate întotdeauna pe principiile egalităţii şi respectului reciproc. "La fel ca şi dumneavoastră, suntem preocupaţi de întărirea şi dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale, care reprezintă o parte însemnată a cooperării dintre ţările noastre", a menţionat oaspetele chinez, la întâlnirea cu ministrul Gabriel Oprea. Programul delegaţiei militare chineze cuprinde vizitarea Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" şi inaugurarea Laboratorului de limbă chineză. Delegaţia chineză se află în vizită oficială în România, în perioada 30 ianuarie - 2 februarie 2010, la invitaţia locţiitorului şefului Statului Major General al Armatei României, general-locotenent Ştefan Oprea.
Aspecte de la activitate (foto)

14.01.2010

Autoevaluarea stării Forţelor Terestre în anul 2009

Statul Major al Forţelor Terestre a desfăşurat miercuri, 13 ianuarie, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea, a secretarului de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea, şi a şefului Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, activitatea de autoevaluare a stării structurilor în anul 2009. În deschidere, ministrul Gabriel Oprea a apreciat eforturile depuse de către militarii Forţelor Terestre pe parcursul anului 2009, în condiţii de constrângeri bugetare şi pe fondul crizei economice: "Tot ceea ce ne propunem pentru anul 2010 pleacă de la resursele bugetare alocate Ministerului Apărării Naţionale. Priorităţile mele vizează reconsiderarea locului şi rolului Statului Major General şi cel al categoriilor de forţe, precum şi asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi executare a misiunilor din teatrele de operaţii. Militarii români care luptă alături de aliaţii şi partenerii noştri sunt cei mai buni ambasadori ai României în afara graniţelor ţării şi doresc ca şi în interiorul ţării să fim priviţi cu respectul cuvenit. Pentru aceasta trebuie să lucrăm în echipă şi să fim adevăraţi profesionişti în tot ceea ce facem." Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior dr. Dan Ghica-Radu, a prezentat eforturile personalului din Forţele Terestre pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, asigurarea stării de operativitate a tehnicii din dotare, dificultăţile apărute în gestionarea resurselor umane şi materiale într-un an plin de provocări cu numeroase rectificări negative ale bugetului. În anul 2009, Forţele Terestre Române au încheiat cu succes misiunea din teatrul de operaţii Irak, susţinând un efort logistic deosebit pentru aducerea în ţară a echipamentelor şi materialelor folosite pe parcursul celor 6 ani de misiune. Şeful Statului Major General a apreciat activităţile desfăşurate în anul 2009 de militarii din Forţele Terestre şi a evidenţiat obligaţiile fiecărui comandant în ceea ce priveşte instruirea trupelor. Totodată, amiralul Marin a cerut o mai mare implicare în propunerea şi promovarea unor soluţii viabile de îmbunătăţire a activităţilor în fiecare domeniu analizat, accentuând aspectele care vizează ordinea şi disciplina militară. La finalul activităţii, secretarul de stat Viorel Oancea a remarcat realizările militarilor din Forţele Terestre şi a subliniat necesitatea iniţierii şi derulării unor programe realiste, fundamentate pe necesităţi şi în strânsă concordanţă cu resursele bugetare alocate. La activitate au participat, de asemenea, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, şeful Statului Major al Forţelor Navale, generali şi ofiţeri din Statul Major General şi din celelalte structuri centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi de unităţi şi mari unităţi din Forţele Terestre.
Aspecte de la activitate (foto) 
Top