11.12.2007

Reuniunea Comitetului interministerial pentru implementarea Acordului de Acces

A doua reuniune a Comitetului Interministerial pentru implementarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României a avut loc marţi, 11 decembrie 2007, la sediul Ministerului Apărării.
Reuniunea a fost condusă de preşedintele Comitetului interministerial, domnul Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării.
În cadrul reuniunii au fost discutate aspecte legate de stadiul implementării Acordului, precum şi concluziile şi propunerile în urma desfăşurării exerciţiului "Proof of Principle" şi a exerciţiului de simulare "MK-2007".
Comitetul interministerial, stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 565/2007, este un organism consultativ, fără personalitate juridică, ce are ca principale atribuţii analizarea, stabilirea şi asigurarea punerii în aplicare a măsurilor necesare pentru implementarea Acordului.

 

09.11.2007

Informatie de presa

Secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, Corneliu Dobriţoiu s-a întâlnit joi, 8 noiembrie 2007, la sediul Ministerului Apărării, cu Ministrul Apărării Adjunct al Republicii Bulgaria, Sonya Yanculova.
Pe agenda discuţiilor oficiale s-au aflat teme de interes reciproc referitoare la pregătirea Summit-ului NATO 2008, dinamica PESA, participarea la misiuni internaţionale (Afganistan, Irak, Kosovo, BIH-EUFOR/ALTHEA).
De asemenea, cei doi omologi au discutat despre situaţia de securitate din Balcani şi din zona Mării Negre, iniţiativele regionale de cooperare şi intensificarea relaţiilor româno-bulgare.
Sonya Yanculova a efectuat o vizită oficială în România la invitaţia secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, Corneliu Dobriţoiu.

 

23.10.2007

Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, la Reuniunea SEDM

Şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, a participat luni, 22 octombrie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale iniţiativei regionale "Procesul reuniunilor miniştrilor apărării din Sud-Estul Europei"(SEDM), care a avut loc la Kiev.
Pe parcursul reuniunii s-au purtat discuţii în legătură cu stadiul şi perspectivele dezvoltării iniţiativei SEDM (South Eastern Europe Defence Ministerial) în contextul evoluţiilor securităţii regionale.
Pe ordinea de zi a figurat aderarea Ucrainei la SEEBRIG, ca membru cu drepturi depline, aderare acceptată în unanimitate şi, totodată, a fost semnată nota de accedere a Bosniei-Hertegovina la iniţiativa SEDM. În cadrul acestei reuniuni a fost semnat Planul de cooperare bilaterală pentru anul 2008 între Ministerul Apărării din Ucraina şi Ministerul român al Apărării.
Un punct aparte al agendei l-a constituit prezentarea principalelor activităţi desfăşurate în cadrul Brigăzii Multinaţionale din Sud-estul Europei (SEEBRIG), în perioada care a trecut de la ultima reuniune a miniştrilor apărării SEDM, de către generalul de brigadă dr.Virgil Bălăceanu, comandantul SEEBRIG.
Delegaţia română a reiterat faptul că ţara noastră susţine o nouă participare a SEEBRIG la misiuni în sprijinul păcii sub egida NATO, UE sau ONU şi a reliefat aspectul că pentru România cooperarea militară regională reprezintă o dimensiune importantă care contribuie la asigurarea şi întărirea stabilizării şi securităţii regionale din sud-estul Europei şi la sprijinirea statelor din această regiune în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică.

***

Scopul principal al iniţiativei SEDM, este intensificarea procesului de înţelegere şi cooperare politico-militară regională, menit să contribuie la întărirea stabilităţii şi securităţii în Europa de Sud-Est (SEE).
Statele reprezentate la evenimentul din capitala Ucrainei au fost: Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Slovenia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Ucraina şi delegaţia Comandamentului SEEBRIG. Ca observatori au fost prezente Bosnia-Herţegovina, Georgia, Muntenegru şi Serbia.

 

23.10.2007

Managementul de mediu în facilităţile militare

Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare al Ministerului Apărării a organizat, în zilele de 22 şi 23 octombrie a.c., seminarul cu tema "Managementul de mediu în facilităţile militare puse la dispoziţia forţelor SUA dislocate în România", la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti.
Activitatea a fost propusă de Departamentul Apărării al SUA şi al Comandamentului European al Forţelor SUA (EUCOM), în consens cu prevederile Legii 268 din 29.06.2006 privind Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României.
Seminarul a urmărit realizarea unui schimb de experienţă în vederea valorificării expertizei armatei americane în protecţia mediului pe timpul activităţilor de instruire şi conştientizarea factorilor de decizie privind managementul de mediu în facilităţile şi zonele care puse la dispoziţia forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României.
Lucrările au fost deschise de Bill Nicholls, director adjunct al locţiitorului subsecretarului de stat pentru proiecte şi programe de mediu, şi de colonelul Constantin Moisa, consilier al secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare.
La lucrări au participat experţi în protecţia mediului din Departamentul Apărării al SUA, EUCOM, Ministerul român al Apărării, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.

 

26.09.2007

Prima reuniune a Comitetului interministerial condus de Corneliu Dobriţoiu

Prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru implementarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României a avut loc miercuri, 26 septembrie 2007, la sediul Ministerului Apărării.
În cadrul reuniunii, condusă de preşedintele comitetului, Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării, s-au stabilit modalităţile de funcţionare ale organismului şi punctele de contact la nivel de experţi.
Comitetul interministerial este un organism consultativ, fără personalitate juridică, ce are ca principale atribuţii analizarea, stabilirea şi asigurarea punerii în aplicare a Acordului.
Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul ţării noastre a fost semnat la Bucureşti la 6 decembrie 2005, ratificat prin Legea nr. 268/2006, stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 565/2007.

 

17.09.2007

Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, la Washington D.C.

O delegaţie a Ministerului Apărării, condusă de secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, efectuează, în perioada 17- 22 septembrie 2007, o vizită de informare în Statele Unite ale Americii.
În programul vizitei sunt prevăzute întâlniri cu oficiali din Departamentul Apărării şi Departamentul de Stat, cu subsecretarul de stat pentru Afaceri Internaţionale din Departamentul Forţelor Aeriene, precum şi cu directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi al Securităţii. Cu acest prilej, reprezentanţii Ministerului român al Apărării vor fi informaţi cu privire la oferta de avioane de luptă multirol a părţii americane.

 

20.07.2007

Şeful de stat major al EUCOM, în România

Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, şi generalul-maior William Catto, şeful de stat major al EUCOM (United States European Command), au semnat vineri, 20 iulie, la sediul Ministerului Apărării, opt Aranjamente de Implementare a Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României.
Prin documentele semnate, sunt stabilite, în conformitate cu legislaţia română în vigoare, cadrul privind planificarea, organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de instruire, precum şi modul de aplicare a problemelor specifice domeniului de implementare a Acordului de Acces, semnat la 6 decembrie 2005 şi ratificat prin Legea nr. 268 din 29 iunie 2006.
Şeful de stat major al EUCOM (United States European Command), generalul-maior William Catto, a fost primit şi de ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, în cadrul întâlnirii fiind accentuată ideea consolidării parteneriatului româno-american, astfel încât acesta să devină o relaţie pe termen îndelungat.
Generalul William Catto s-a întâlnit şi cu şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, cei doi oficiali militari exprimându-şi aprecierea pentru rezultatele pozitive înregistrate pe timpul antrenamentelor şi exerciţiilor desfăşurate în comun de militarii celor două ţări.

 

09.07.2007

Adjunctul ministrului elen al apărării, în vizită la Bucureşti

Ministrul adjunct în Ministerul Naţional al Apărării din Republica Elenă, Vasilios Michaloliakos, va efectua o vizită oficială în România, în perioada 10 - 12 iulie, la invitaţia secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, Corneliu Dobriţoiu.
Pe agenda discuţiilor se vor afla teme de interes reciproc referitoare la situaţia de securitate în Balcani şi în zona extinsă a Mării Negre, la operaţionalizarea Grupului de Luptă al Uniunii Europene "HELBROC" ( format din Grecia, România, Bulgaria şi Cipru), la transformarea Alianţei Nord-Atlantice şi Agenda Summit-ului NATO de anul viitor.
De asemenea, cei doi demnitari vor discuta despre contribuţia română şi greacă la operaţiile internaţionale, în special în Irak şi Afganistan, şi despre cooperarea militară româno - greacă.
Marţi, 10 iulie, de la ora 13.00, cei doi oficiali vor susţine declaraţii de presă la sediul Ministerului Apărării. Jurnalişii interesaţi de eveniment vor fi aşteptaţi, pentru acces în instituţie, la Punctul de Control nr. 3 (intrarea dinspre Hotel Marriott), între orele 12.30 şi 12.50.

 

  26.06.2007

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, l-a primit astăzi, 26 iunie 2007, pe Christian Schmidt, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul în Ministerul Apărării al Republicii Federale Germania.
Secretarul de stat german efectuează o vizită oficială în România la invitaţia secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, Corneliu Dobriţoiu.
Pe timpul discuţiilor de la Ministerul Apărării, au fost abordate aspecte de interes reciproc privind situaţia actuală din Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre, participarea României în operaţiuni în sprijinul păcii, precum şi Politica Europeană de Securitate şi Apărare. S-a discutat, de asemenea, despre transformarea NATO, rolul UE şi NATO în zona Mării Negre şi Caucaz, cooperarea militară bilaterală.
În programul delegaţiei germane sunt prevăzute primiri la şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, la Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senatul României, precum şi la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

 

17.06.2007

Semnarea documentului de înfiinţare a Comitetului mixt româno-american

Secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare, domnul Corneliu Dobriţoiu, va semna Aranjamentul de implementare privind înfiinţarea şi funcţionarea Comitetului mixt româno-american, luni, 18 iunie 2007, la Comandamentul Forţelor SUA din Europa - EUCOM, din Stuttgart, Germania.
Documentul stabileşte cadrul normativ prin care Comitetul mixt româno-american va conduce consultările în domeniile de aplicare a Acordului încheiat între România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, care a fost semnat la data de 6 decembrie 2005 şi a fost ratificat prin Legea nr. 268 din 29 iunie 2006.
Din acest comitet vor face parte rerezentanţii autorităţilor instituţionale din cele două ţări, cu competenţe în implementarea Acordului de Acces.

 

12.06.2007

160 de ani de învăţământ militar românesc

Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, va participa la manifestările dedicate Zilei Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" şi împlinirii a 160 de ani de învăţământ militar românesc, care se vor desfăşura miercuri, 13 iunie 2007, la Sibiu.
În aula Academiei Forţelor Terestre, va avea loc, începând cu ora 9.30, o sesiune solemnă, în cadrul căreia vor fi prezentate mesaje din partea instituţiilor de învăţământ superior din România şi vor fi decernate premiile "Nicolae Bălcescu" studenţilor merituoşi şi distincţii onorifice unor personalităţi militare şi civile. Totodată, va fi dezvelită o placă comemorativă care marchează împlinirea a 160 de ani de învăţământ militar românesc.
Manifestările aniversare vor continua în Piaţa Mare a municipiului Sibiu, unde, începând cu ora 13.30, se va desfăşura un ceremonial militar-religios, iar studenţii militari vor prezenta o serie de exerciţii demonstrative.

 

01.06.2007

Moment aniversar la Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir

Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir " din Breaza celebrează 95 de ani de la punerea pietrei de temelie, la 4 iunie 1912, a Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu.
Activităţile organizate cu acest prilej se vor desfăşura luni, 4 iunie 2007, de la ora 9.30. Se vor înmâna steagul de identificare a Colegiului şi emblema de Onoare a Forţelor Terestre Române, va fi prezentat un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front şi vor fi dezvelite plăcile de marmură având înscrise numele eroilor, absolvenţi ai acestui liceu.
La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării şi ai administraţiei centrale şi locale.

***

La 4 iunie 1912, Nicolae Filipescu, pe atunci ministru de război,a decis înfiinţarea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu, instituţie de învăţământ care, în septembrie 1940 s- a mutat la Predeal, unde a funcţionat până în 1948. Pe 25 noiembrie 1949, se înfiinţa, la Roman, Liceul Militar care îl avea pe Dimitrie Cantemir ca patron spiritual.
Liceul Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza este considerat continuator al Liceului Militar "Nicolae Filipescu" de la Mănăstirea Dealu, prin Acordul de continuitate semnat, la data de 25 noiembrie 1994, între membrii Asociaţiei Foştilor Elevi şi Profesori de la Mănăstirea Dealu şi conducerea Ministerului Apărării Naţionale.
La 1 decembrie 1999, instituţia şi-a schimbat denumirea în Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir".
În cei 95 de ani, peste 12500 de absolvenţi au ieşit pe porţile acestei prestigioase instituţii de învăţământ, pentru a deveni ofiţeri, legiuitori, artişti, scriitori, oameni de stat şi onorând astfel şcoala şi armata română.
Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" se prezintă astăzi ca o modernă instituţie de învăţământ a armatei române, asigurând însuşirea temeinică a cunoştinţelor ştiinţifice, de cultură generală şi militară necesare elevilor pentru a putea continua studiile în celelalte forme ale învăţământului militar.

 

29.05.2007

Ministrul Apărării a deschis lucrările seminarului internaţional PESA

Politica Europeană de Securitate şi Apărare (PESA) reprezintă răspunsul Uniunii Europene la adresa riscurilor şi ameninţărilor mediului de securitate contemporan", a declarat ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, marţi, 29 mai, în deschiderea seminarului intitulat "Reflectând împreună la dimensiunea europeană de securitate şi apărare" .
Ministrul Meleşcanu a subliniat faptul că România a fost parte integrantă a acestui proces, încă din momentele iniţiale ale fundamentării PESA.
"Din perioada de pre-aderare, România a făcut dovada angajamentului propriu în susţinerea acestui demers, atât prin contribuţii efective în diferite teatre de operaţii unde Uniunea a fost angajată, cât şi prin implicarea în dezbaterea ce a condus la apariţia cadrului strategic de dezvoltare a PESA", a adăugat Teodor Meleşcanu.
Ministrul Apărării a avut, cu acest prilej, şi o întâlnire cu directorul general al Direcţiei de Afaceri Strategice din Ministerul francez al Apărării, Jean de Ponton d'Amencourt.
În cadrul reuniunii organizate la Palatul Cercului Militar Naţional de Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare din cadrul Ministerului român al Apărării, în colaborare cu Delegaţia Afacerilor Strategice din Ministerului francez al Apărării, sunt dezbătute subiecte referitoare la procesul de construcţie a Politicii Europene de Securitate şi Apărare (PESA), cooperarea în cadrul operaţiilor UE de gestionare a crizelor, evoluţiile mediului de securitate din Europa de Sud-Est, precum şi la problema securităţii regionale şi a frontierelor.
La reuniune participă reprezentanţi din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia şi România.

 

28.05.2007

Seminar internaţional pe tema securităţii şi apărării în spaţiul european

Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare din cadrul Ministerului român al Apărării în colaborare cu Delegaţia Afacerilor Strategice din Ministerul francez al Apărării organizează seminarul intitulat "Reflectând împreună la dimensiunea europeană de securitate şi apărare".
Deschiderea lucrărilor va avea loc marţi, 29 mai 2007, ora 9.00, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar.
În cadrul reuniunii vor fi abordate subiecte referitoare la procesul de construcţie a Politicii Europene de Securitate şi Apărare (PESA), cooperarea în cadrul operaţiilor UE de gestionare a crizelor, evoluţiile mediului de securitate din Europa de Sud-Est, precum şi la problema securităţii regionale şi a frontierelor.
La lucrări participă reprezentanţi din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia şi România.
Jurnaliştii interesaţi să participe la eveniment sunt aşteptaţi la intrarea în Palatul Cercului Militar Naţional din Strada Constantin Mille, nr.1, marţi, 29 mai a.c., între orele 8.30-8.45. Persoană de contact locotenent Viorica Sabie, tel. 0726 717 815.

 

08.05.2007

Detaşamentul românesc participant la misiunea de la Basra şi-a încheiat mandatul

La Predeal, în prezenţa secretarului de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, a avut loc marţi, 8 mai, ceremonialul de întoarcere în ţară a subunităţii de vânători de munte care a făcut parte din Forţa de Protecţie a Misiunii de Asistenţă ONU din Irak - UNAMI IV.
La activitate au participat, de asemenea, locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent Sorin Ioan, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Teodor Frunzeti, şi comandantul Comandamentului 2 Operaţional Întrunit, general-locotenent Florian Pinţă.
La Apelul solemn au răspuns prezent toţi cei 100 de militari care au acţionat, în perioada septembrie 2006 - aprilie 2007, la Basra, în cadrul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, alături de partenerii britanici.
Secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu le-a mulţumit militarilor în numele ministrului Apărării Teodor Meleşcanu şi a apreciat că vânătorii de munte au fost ambasadori ai României într-un mediu cultural total diferit de cel de acasă.
"Dumneavoastră nu aţi operat în medii diplomatice elegante. Aţi operat în medii ostile şi aţi reuşit să purtaţi cu dumneavoastră mesajul nostru de dăruire şi de sacrificiu pentru îndeplinirea idealurilor unui popor aflat în mare dificultate, poporul irakian", a declarat Corneliu Dobriţoiu.
Activitatea Vânătorilor de Munte, în cadrul Forţei de Protecţie a Misiunii de Asistenţă ONU din Irak, a precizat secretarul de stat, trebuie privită ca o experienţă deosebit de valoroasă, ce poate marca pozitiv viitorul tuturor celor care au ales sau optează pentru cariera militară.

***

Prima subunitate românească în sprijinul UNAMI a fost introdusă în teatrul de operaţii din Irak în martie 2005, la solicitarea ONU. În timpul mandatului, subunitatea românească a fost încadrată cu militari din Batalionul 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab" din Craiova, din Batalionul 33 Vânători de Munte de la Curtea de Argeş, respectiv din Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal. Odată cu revenirea în ţară a militarilor din Batalionul de la Predeal, se încheie practic misiunea îndeplinită în cadrul Forţei de Protecţie a Misiunii de Asistenţă ONU în Irak - UNAMI.
Militarii români au desfăşurat, în principal, misiuni de asigurare a securităţii sediului UNAMI de la Basra, de organizare a punctelor de control pentru accesul persoanelor şi autovehiculelor, precum şi de escortare a personalului ONU.

 

14.03.2007

Generalul american David D. McKiernan în vizită la Forţele Terestre

Generalul David D. McKiernan, comandantul Trupelor de Uscat Americane din Europa, al Armatei a VII-a americane şi al Componentei Terestre NATO din Heidelberg, a efectuat o vizită în România, în zilele de 13 şi 14 martie a.c., la invitaţia şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent dr. Teodor Frunzeti.
În cadrul convorbirilor oficiale, au fost abordate subiecte referitoare la priorităţile Forţelor Terestre Române pentru anul 2007 şi la instruirea în comun a militarilor români şi americani care participă la misiuni în teatrele de operaţii. "Amândouă armatele, şi cea română şi cea americană, se transformă în acelaşi timp. Cooperarea noastră este excelentă", a subliniat generalul McKiernan.
Generalul Kiernan şi generalul Frunzeti au discutat, de asemenea, despre extinderea şi consolidarea relaţiilor de cooperare dintre Forţele Terestre Române şi Forţele Terestre americane din Europa (USAEUR), în cadrul misiunilor internaţionale în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcani.
În cadrul vizitei în România, generalul american a fost primit de ministrul apărării, Sorin Frunzăverde, de şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, şi de secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu.
Oaspeţii americani au vizitat Academia Forţelor Terestre din Sibiu şi Centrul de Pregătire al Infanteriei din Făgăraş.
Generalul David D.Kiernan a îndeplinit, de-a lungul carierei sale, funcţii de comandă şi stat major în unităţi de infanterie, mecanizate şi tancuri din Statele Unite, Europa, Coreea şi în Asia de Sud Vest.
Absolvent al Colegiului "William & Mary", generalul Kiernan deţine un masterat al Universităţii Shippensburg, primind şi titlul onorific de doctor în Serviciul Public de la Colegiul "William & Mary".
În anul 2003, generalul McKiernan a comandat forţele americane şi ale Coaliţiei care au acţionat în Irak.

 

07.02.2007

Participarea ministrului Apărării, Sorin Frunzăverde, la Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării din ţările membre NATO

Ministrul Apărării, Sorin Frunzăverde, va participa la Sevilla, în zilele de 8 şi 9 februarie a.c., la Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării (RIMAP) din ţările membre NATO.
Temele principale asupra cărora urmează să se concentreze în discuţiile lor participanţii la reuniune sunt situaţia de securitate din Afganistan şi operaţiunea Alianţei Nord-Atlantice în această ţară, precum şi transformarea militară a NATO.
Ministrul Sorin Frunzăverde urmează să aibă o intervenţie în cadrul RIMAP, pe tema "Operaţiuni NATO", şi o alta în cadrul Consiliului NATO- Rusia. De asemenea, pe parcursul reuniunii, ministrul român al apărării va avea o întâlnire cu omologul său afgan, Abdul Rahim Wardak.
Din delegaţia română mai fac parte secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării, Sorin Ducaru, ambasadorul României la NATO, general maior dr. Ştefan Oprea, director adjunct al Statului Major General.

 

01.02.2007

Comandantul Forţelor din Afganistan - în vizită la Bucureşti

Comandantul Comandamentului Multinaţional al Forţelor din Afganistan, general-locotenent Karl W. Eikenberry, se află, de ieri, într-o vizită în ţara noastră, la invitaţia şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent dr. Teodor Frunzeti.
În cadrul convorbirilor purtate la Statul Major al Forţelor Terestre, au fost abordate aspecte privind cooperarea militară româno-americană în teatrele de operaţii, cu accent pe cel din Afganistan, precum şi priorităţile Forţelor Terestre Române pentru anul 2007.
Programul oficialului militar american include întrevederi, la Ministerul Apărării, cu secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu şi cu locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent dr. Sorin Ioan.
Generalul Eikenberry susţine astăzi, 1 februarie, ora 13.00, la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", prelegerea cu tema: "Afganistan: prezent şi viitor".
După prelegere, generalul american va face o scurtă declaraţie de presă. Jurnaliştii acreditaţi la M.Ap. care doresc să participe la activităţile de la Universitatea Naţională de Apărare vor fi aşteptaţi, între orele 12.30 şi 12.50, la intrarea în instituţie dinspre Strada Panduri. Persoană de contact: locotenent-colonel Sorin Olteanu, tel. 0723 132 344.

 


 
Top