19.12. 2005

În cadrul programului de asistenţă bilaterală pe care România s-a angajat să îl ofere ţărilor din zona Caucazului în calitatea sa de stat membru NATO, o delegaţie a Ambasadei Republicii Armenia la Bucureşti a purtat convorbiri vineri, 16 decembrie a.c., la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu reprezentanţi ai Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare. A fost evidenţiată disponibilitatea părţii române de a acorda asistenţă în privinţa integrării Armeniei în structurile euroatlantice, în special pe linia reformei sectorului de apărare, corespunzător nevoilor specifice de sprijin ale Republicii Armenia şi interesului strategic pe care îl reprezintă zona Caucazului pentru Alianţa Nord-Atlantică.

 

14.12. 2005

Buna imagine de care se bucură Armata României astăzi în lume se datorează atât conducerii armatei, cât şi dumneavoastră, celor care aţi cooperat foarte bine cu noi”, le-a spus ministrul apărării, Teodor Atanasiu, ataşaţilor militari străini acreditaţi la Bucureşti, participanţi la întâlnirea de astăzi cu conducerea M.Ap.N. prilejuită de apropierea sărbătorilor de iarnă. Corul de copii al Cercului Militar Naţional şi Ansamblul artistic al armatei au prezentat scurte programe artistice, iar urările tradiţionale au fost făcute de un grup de colindători ai Regimentului 30 Gardă şi Protocol. Alături de ministrul Atanasiu, la manifestarea din Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional au fost prezenţi secretarii de stat Ion-Mircea Plângu şi Ion Ioan, şeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, şefii categoriilor de forţe ale armatei, generali şi ofiţeri din conducerea ministerului şi a Statului Major General

 

29.11. 2005

În zilele de 28 şi 29 noiembrie a.c., secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare, domnul Ion Mircea Plângu, a luat parte la lucrările celui de-al 4-lea Congres de Apărare Europeană desfăşurate la Berlin sub tema generală „Rolul Europei în domeniul Apărării: Experienţă, Structuri, Opţiuni”. Secretarul de stat Plângu a susţinut o prelegere în cadrul Forumului Miniştrilor Apărării „Grupurile europene de luptă vs. Forţa de Răspuns a NATO: dublarea forţelor sau lărgirea capacităţilor militare?”. De asemenea, pe durata congresului, secretarul de stat Ion Mircea Plângu a avut o scurtă întrevedere bilaterală cu secretarul de stat în ministerul georgian al apărării, domnul Mamuka Kudava.

 

08.11. 2005

Şeful Statului Major General al Armatei Serbiei şi Muntenegrului, general-locotenent Ljubisa Jokic, a avut astăzi, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, întâlniri cu şeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, şi cu secretarul de stat Ion-Mircea Plângu, şeful Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare. Discuţiile s-au axat pe procesele de reformă, restructurare şi transformare pe care le parcurg armatele celor două state, precum şi stadiul şi perspectivele cooperării militare bilaterale. Delegaţiei sârbo-muntenegrene i-au fost prezentate aspecte privind participarea Armatei României la operaţii internaţionale de sprijin al păcii. Generalul Jokic şi-a manifestat mulţumirea în legătură cu acţiunile de cooperare dintre cele două armate şi şi-a exprimat speranţa că acestea vor continua să se dezvolte pe aceleaşi coordonate. Delegaţia sârbo-muntenegreană, care se află în România pe 8 şi 9 noiembrie, urmează să viziteze instituţii militare de învăţământ şi unităţi militare din Capitală.

 

07.11.2005

Şeful Statului Major General al Armatei Serbiei şi Muntenegrului, general-locotenent Ljubisa JOKIC, efectuează o vizită oficială în România, în zilele de 8 şi 9 noiembrie a.c., la invitaţia şefului Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan. Cei doi oficiali militari vor discuta despre procesele de reformă, restructurare şi transformare pe care le parcurg cele două armate, despre stadiul şi perspectivele cooperării militare bilaterale. De asemenea, generalul Bădălan va prezenta delegaţiei sârbo-muntenegrene o analiză privind participarea Armatei României la operaţiile de sprijin al păcii. Programul delegaţiei oaspete cuprinde o întâlnire cu secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare, Ion-Mircea Plângu, şi vizitarea unor instituţii militare de învăţământ.

 

24.10. 2005

Secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, domnul Ion Mircea Plângu, a luat parte în data de 24 octombrie a.c., la Reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, care a avut loc la Vilnius, Lituania. Pe parcursul discutiilor oficiale au fost dezbatute modalitati de aprofundare a Dialogului Intensificat NATO-Ucraina, initiat în aprilie 2005. Totodata, reuniunea a oferit oportunitatea unui schimb de opinii cu privire la reforma fortelor armate ucrainene si a sistemului national de securitate. De asemenea, s-au facut referiri la experienta acumulata în procesul de aderare la NATO de catre fostele state Partenere, actuale membre ale Aliantei Nord-Atlantice. Pe parcursul consultarilor, secretarul de stat Ion Mircea Plângu a avut o scurta întrevedere bilaterala cu ministrul ucrainean al apararii, domnul Anatoliy Grytsenko. În finalul reuniunii a avut loc semnarea scrisorii de intentie pentru sustinerea de catre tarile aliate a Programului de Dezvoltare Profesionala în domeniul apararii.

 

21.10. 2005

În zilele de 20 si 21 octombrie a.c., o delegatie condusa de domnul Ion Mircea Plângu, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, a participat la Reuniunea Ministrilor Apararii din tarile membre CENCOOP (Cooperarea Natiunilor Central-Europene în Sprijinul Pacii), desfasurata la Zagreb, Croatia. Cu acest prilej, România a preluat, pentru o perioada de un an de zile, Presedintia Comitetului Director al initiativei regionale CENCOOP. Initiativa a fost lansata în anul 1998, în spiritul sistemului aranjamentelor fortelor ONU în asteptare. Statele fondatoare sunt: Austria , România, Slovacia , Slovenia si Ungaria. În anul 1999 initiativa s-a extins pentru a include Elvetia, iar în 2002 Croatia a devenit cel mai nou membru. Cehia si Ucraina au statut de partener de informare. Sub egida CENCOOP au loc activitati precum reuniuni anuale ale ministrilor apararii si sefilor de state majore, reuniuni ale Comitetului Director, reuniuni ale Grupului de Planificare si Coordonare, precum si reuniuni ale expertilor politico-militari si juridici. 

 

13.10. 2005

În zilele de 12 si 13 octombrie a.c., secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, domnul Ion Mircea Plângu, a desfasurat o vizita oficiala în Grecia, la invitatia omologului sau, domnul Vasillos I. Michaloliakos. Pe parcursul discutiilor oficiale au fost abordate, pe larg, subiecte referitoare la evolutiile din cadrul PESA (Politica Europeana de Securitate si Aparare), situatia de securitate din Balcani si zona Marii Negre, cooperarea bilaterala în domeniul apararii si armamentelor. De asemenea, au fost discutate si probleme legate de starea de pregatire a Brigazii Multinationale de Pace din Sud Estul Europei (SEEBRIG), în vederea desfasurarii în Afganistan, sub egida Fortei Internationale de Asistenta de Securitate (ISAF), începând cu anul 2006.

 

24.09.2005

În perioada 19-24 septembrie a.c. domnul Ion Mircea Plangu, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din Ministerul Apararii Nationale, a desfasurat o vizita oficiala în China. Pe parcursul vizitei, secretarul de stat Plangu a fost primit de domnul general colonel Cao Gangchuan, vicepresedinte al Comisiei Militare Centrale, consilier de stat si ministrul apararii nationale. În cadrul discutiilor, cei doi oficiali au abordat problematica referitoare la stadiul relatiilor militare bilaterale, la procesele de reforma a fortelor armate si la extinderea colaborarii în domeniul evaluarii mediului international de securitate. De asemenea, domnul Ion Mircea Plangu s-a întalnit cu domnul general maior Yao Youzhi, seful Departamentului de Strategie Militara din cadrul Academiei de ?tiinta Militara. Cu acest prilej a avut loc un schimb de opinii privind evolutia tipologiei conflictelor armate si politicile de aparare. Programul vizitei oficiale a mai cuprins o vizita la Academia de Comanda a Aviatiei Militare si întalniri cu conducerea Regiunii Militare Qingdao.

 

04.07.2005

Secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare, Ion–Mircea Plângu, a desfăşurat, în perioada 29 iunie–1 iulie a.c., o vizită oficială în Portugalia, la invitaţia secretarului de stat Manuel Lobo Antunes. Pe agenda convorbirilor oficiale s-au aflat subiecte referitoare la Politica Europeană de Securitate şi Apărare, dezvoltarea Dialogului Mediteraneean, Iniţiativa de Cooperare de la Istanbul şi profesionalizarea forţelor armate. Delegaţia condusă de secretarul de stat Plângu a vizitat fabrica de avioane OGMA, reprezentativă pentru industria portugheză de apărare.

 

12.06.2005

În perioada 10–12 iunie a.c., secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare, Ion-Mircea Plângu, a participat la Workshopul desfăşurat la Chateau Mont–Royal din Chantilly, Franţa. Această sesiune a fost cel de-al „22–lea Atelier de Lucru Internaţional pe probleme de securitate globală: o strategie de securitate pentru decada următoare”, organizat de Centrul pentru Cercetarea Deciziei Strategice, sub patronajul Ministrului Francez al Apărării. Invitat în calitate de speaker, Ion–Mircea Plângu a susţinut o intervenţie în cadrul panelului „Cooperarea internaţională: asigurarea capabilităţilor”. Persoana de contact Dragos Chercioiu, tel. 0722.345.925.

 

10.06.2005

În perioada 9-10 iunie 2005 secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euro-Atlantică şi Politica de Apărare, dl. Ion Mircea Plângu, a participat la Bruxelles la reuniunea formală a miniştrilor apărării din statele membre NATO. Ministeriala NATO este prima reuniune formală după Summitul de la Istanbul care a inclus întâlniri în cadrul tuturor celor trei comitete majore de decizie şi consultări ale Alianţei Nord Atlantice: Grupul de Planificare Nucleară, Comitetul de Planificare a Apărării şi Consiliul Nord-Atlantic.

 


 
Top